петък, 5 февруари 2010 г.

Здравейте, братовчеди!



Всеки от нас има двама родители, четири баби и дядовци, осем прабаби и прадядовци, 16 прапрабаби и прапрадядовци и т.н. С всяко следващо поколение, с което се връщаме назад, броят на нашите предци по права линия се удвоява. Както виждате, това е един проблем, който твърде много напомня персийската шахматна дъска. Ако приемем, че едно поколение е равно на 25 години, то тогава времето отпреди 64 поколения ще бъде 64 х 25 = 1600 години назад, което ни връща към времето непосредствено преди падането на Римската империя. При това положение всеки от нас е имал около 18,5 квадрилиона прадеди. Или поне така изглежда. При това , без да говорим за останалите роднини. Полученото число обаче е много по-голямо от населението на Земята, както тогава, така и сега. Всъщност то надминава броя на всички човешки същества, които някога са живели. Явно сме допуснали някаква грешка в изчисленията си. Каква обаче? Всъщност сме приели, че всички тези предци по права линия са различни хора. Което, разбира се не е вярно. Един и същ наш прародител е свързан с нас по много различни линии. Имаме многобройни повтарящи се връзки с всеки един от нашите роднини. Колкото по-далечни са те, толкова по-голям е броят на тези връзки.
Едно подобно твърдение може да се формулира за цялото човешко население на планетата. Ако се върнем достатъчно назад, ще открием, че които и да било двама души на Земята имат общ прародител. Всеки път когато бъде избран нов американски президент, веднага се намира някой – обикновено в Англия – който да открие, че новият президент е роднина на краля или на кралицата на Англия. Смята се, че това заздравява връзките между англоезичните народи. Когато двама души произхождат от една и съща нация и култура, или от едно и също кътче на света, и техните родословия са достатъчно добре документирани то е твърде вероятно да можем да открием техния последен общ прародител. Но независимо от това, дали ще успеем да го открием, или не, връзката е повече от ясна.
******
За неразбралите - за питат Сейгън

Ние всички сме братовчеди – всички на планетата.
Да поясня само, че аз нямам никаква ама никаква роднинска връзка с Азис!

4 коментара:

  1. И аз имах известни съмнения...
    :D

    ОтговорИзтриване
  2. Ха-ха, това е едно абсолютно по своята изчерпателност и автентичност антропологично изследване, което задължително трябва да бъде изнесено пред академичната общност. Въпреки че все още има много колебания по повод дали нашите най-ранни прадеди са се изправили и тръгнали от Африка да пръскат семето (на познанието имам предвид) из девствения древен свят, мисля, че този така прилежно изложен труд недвусмислено подкрепя библейският произход на Наше величество примата! Ел, гласувам да те пратим покачена на най-бързата ни шлюпка към Природонаучния музей в Лондон, където да изнесеш лекцията си, която смятам, че ще бъде посрещната подобаващо от всички учени по цял свят!

    Попътен вятър! :)

    ОтговорИзтриване
  3. Ахаххха - първо да получа разрешение от оня свят, че преди моя милост да стигне до тези блестящи изводи, до тях е достигнал Карл Сейгън и ги е описал подробно в "Милиарди и милиарди"
    ;)

    ОтговорИзтриване

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.