понеделник, 8 февруари 2010 г.

Lord of the flies





Гледах „Повелителят на мухите“ - 1990г. Бях вече гледала няколко пъти / имам си го на диск / старото издание от 1963 г.
Още тогава се чудех откъде накъде ще се казва „Повелителят на мухите“ / никакви мухи не се мяркаха, освен по отрязаната глава на прасето, та надникнах в Уикипедия и разбрах, че името идва от Велзевул / еврейското Baalzvuv / т.е. - синоним на дявола.
Честно казано знаех какво означава Луцифер, но не и Велзевул.
Действието се развива около Първата световна война група / не и във версията от 1990г /, вследствие на самолетна катастрофа английски ученици попадат на необитаем остров.
Глупостта на тълпата, умирането на всичко цивилизовано, агресията, удивителната детска жестокост – всичко това си е чист филм на ужасите в истинския смисъл на думата / а не някакви цапотеници с кръв, изкуствени вампирски зъби, зомбита и тъпи крясъци/
Това, което липсваше във втората екранизация бяха групата момченца от църковния хор. Те бяха и най-жестоки. Именно те убиха цивилизованите, добри и умни деца. Разбира се – това си е в човешката природа – да унищожаваш всичко, което не разбираш и е различно от теб. И ако ме питате по-лесно ще приема да ме убие някой дивак, отколкото лицемерен християнин, вярващ в добро, но сеещ зло.
Както и да е – филмът е потресаващ. За мой срам не съм чела книгата, но най-вероятно е в пъти по-добра от филмите.
А сега малко и любопитна информация – актьорът, който играе Ралф Балтазар Гети – е наследник на нефтена империя, женен с три деца, беше предизвикал скандал преди около две години с връзката си със Сиена Милър. Явно актрисата се е поувлякла в динамичното серийно разрушаване на бракове, но пък не може да и се отрече, че има вкус.

2 коментара:

  1. Гледал съм само цветната версия, но важна е книгата, не екранизациите.

    ОтговорИзтриване
  2. Bla - в това, че книгата е важна, изобщо не се съмнявам. :)

    ОтговорИзтриване

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.