петък, 7 януари 2011 г.

Звездни хроники



Всички знаят от Хрониката-Майка, как благодарение на кихавицата на Генератора за замислени изохронни системи (ГЕНЕЗИС) се образува т.наречената Слънчева система.
Поради небрежност и недоглеждане, планетите се сдобиха с куп недостатъци. Част от тях станаха газови гиганти, други се набръчкаха от киселинната си атмосфера, а трети имаха злощастната съдба да създадат благоприятни условия за зараждане на живот.
Абсолютното нехайство и некадърност на планетарните инженери също спомогна за цялото това безобразие.
Трансформирането на кинетична енергия в радиация доведе до измирането на всички гущери с претенции за превъзходство и господстващ вид, и даде шанс на хилавите бозайници.
За тази грешка последваха уволнения на редица служители, както и на няколко ръководни кадри.

Никога в историята на Главния Съюз на Галактическите Архитекти (ГЛАСГАРХххххх) не бяха работили подобни некадърници!

ДУРАК (Диспергиращо Устройство за Регулиране на Автоматичната Космотехника ) се стопи от разлятото кафе на спънатата секретарка на Главния Директор по Проекта, а ДУПЕК (Дистанционно Устройство за Предотвратяване на Евентуални Колизии) се потроши от същата тази особа, докато се мъчеше да събере остатъците от ДУРАК, с открадната от счетоводството метла.

Съюзът безпомощен вдигна ръце и реши да спре Проекта. Обезобразената Луна, изгореният Марс, бурите на Юпитер, изкривената земна ос...всичките тези грешки обезсърчиха и потушиха творческия ни дух.

Цареше абсолютната проява на лош вкус – бяха кръстили повечето от по-големите спътници на Юпитер на любовниците на този похотливец – Йо, Европа, Калисто...да не споменаваме Ганимед, че започваме да се изчервяваме от липсата на всякакъв морал и невероятната разюзданост на олимпийските богове, които дори и не съзнават какъв пример дават на бедните земляни.

С цел да се предотврати подобни катастрофи в космически мащаб за в бъдеще и за в минало, предлагам цялостното унищожение на деветте (всъщност са тринадесет, но все още се спори за точният им брой) планети и тяхната звезда.

Докладна записка
Главен хроникьор и преписвач на бъдеще: Ел хМЕЛ

15 коментара:

  1. виждам, че си попаднала на праведната книга :D

    ОтговорИзтриване
  2. Ъхъ..стигнах до осемнадесето пътешествие и сънувах странни сънища...

    Благодарение на липсата на алкохол и кошмарите се роди този Доклад.
    :)))

    ОтговорИзтриване
  3. Айде да идват вогоните през 2012-та и да се свършва с този мазохизъм! :))

    П.П. Бе кво беше БРЕКЕКЕКС, че не се сещам сега? При всички положения докарва на квакаща на полски жаба, ама като абревиатура?

    ОтговорИзтриване
  4. Ел, хайде да си вземем сепулка, че сам не ми дават, пък Ламот не ми обърна внимание, като го помолих. :D Не знам, сигурно в магазина ме мислят за голям ДУРАК или ДУПЕК, а може направо и за ДИРНИК (Дупевиден Инопланетен Ритнитопковец с Нихилистични Иритиращи Комплекси) и затова искат да съм с придружител. :)

    Сигурен съм, че разказът ти е много близко до действителността. Кога ще празнуваме погубването на Земята? Само да не е на първи януари, 2013-та, че няма да ме има. Буквално. :D

    ОтговорИзтриване
  5. "bozho каза...
    виждам, че си попаднала на праведната книга :D"
    Аха. Завиждам и, че за пръв път се допира до това...

    "frog'n'roll каза...
    П.П. Бе кво беше БРЕКЕКЕКС, че не се сещам сега?"
    Берсерк е викингски войн, посветил се на бог Один, който преди битка изпада в неконтролируема ярост.
    Има една серия SciFi романи за тях, но в момента не се сещам за автора.

    ОтговорИзтриване
  6. Фроги - за вас може и светът да свършва, ама г-н Тихи пак ще го сътвори отново!
    Само да намери Проатома от който се е пръкнала Вселената.

    Ностромо, мръсник! Първо се оженете с Ламот, а после търсете сепулки! Ей, накъде отива тоя свят, божееее....вече и ергени искат сепулки!

    Танко, аз вече споделих, че сама на себе си завиждам, че я чета за първи път.

    :)))

    ОтговорИзтриване
  7. възхитително Ел :)
    Да напишеш такива неща, докато четеш!
    Какво ли ще е ако беше чела еротични или хорърски романи :D:D

    Сега не се сещам кое пътешествие беше онзи разказ за роботът Калкулатор, който си бе основал една колония на една планета. Оказаха се, че всички роботи са хора, хихи. Това си е бати гаврата с комунистическата система, която бе пълна с доносници и страхливи изпълнители. Как не са се усетили навремето. Страхотен е Лем :)
    Браво и за разказа :)

    ОтговорИзтриване
  8. Хаххаа, благодарско Ламот!

    Ама от мен писател не става. Художник също.
    :)
    Даммм..много бяха жестоки хората в този разказ. Ама и тоя Калкулатор - истински Ришельо! Играеше си със съдбите на сума народ.

    На мен засега най-много ми хареса първото / не знам кое по ред / пътешествие - когато Тихи се срещаше със свои версии в ракетата.
    "Аз съм от петък" - хахааа...:D

    ОтговорИзтриване
  9. Ще коментирам тук, отново със закъснение, ама... радвам се, че си прописала и не си губила никак, никак време да пропиляваш дни, а си хванала перото между пръсти и си изнизала редове!
    Толкова съм очарована от това, че засега нямам какво друго да напиша, освен- Добре дошла, малка фейо:)))

    ОтговорИзтриване
  10. frog, не така, има интернет:
    "В името на по-доброто бъдеще наредих да се задействуват Генераторите за замислени изохронни системи (ГЕНЕЗИС). Разполагахме с три типа от тях: БРЕКЕКЕК, КОАКС и КВАК. Вече не помня какво означаваха тези съкращения; КОАКС работеше коаксиално, а с КВАК се определяше квантовата корекция.
    Резултатите от пускането им в действие надминаха най-лошите ни очаквания; авариите настъпваха една след друга. Вместо да спре меко и да се синхронизира с нормалното течение на времето, КВАК експлодира над Марс, обгори го и го превърна в глобална пустиня; всички океани се изпариха и се разпръснаха из космическото пространство, а спечената кора на планетата се напука, образувайки мрежа от страховити, широки до стотици мили ровове. Това породи през XIX век хипотезата за марсианските канали. В никакъв случай не можех да допусна по-ранните поколения от човечеството да се досетят за нашата акция, защото това можеше да доведе до възникване на вредни комплекси у тях, затова наредих да се зациментират най-грижливо всички канали, което бе направено около 1910 година от инж. Лаваш. Астрономите от по-късните времена никак не се учудиха от тяхното изчезване и обясниха всичко чрез оптическа измама на предшествениците си. При КОАКС, който трябваше да подготви Венера за живот, грешката на КВАК се избягваше посредством АМУР (Амортизационен универсален редуктор), но в този случай се повредиха ДУПКИ-те (Дисипатори* за универсална пречиствателно компенсационна информация) и поради хроноклазъма Венера бе обгърната от отровен облак. Свалих от длъжност отговарящия за тази операция инж. Ваденлекер, но след като научният съвет се застъпи за него, му позволих да довърши последните експерименти. Този път настъпи вече не авария, а катастрофа в космически мащаби. Ускореният против течението на битието ) БРЕКЕКЕК се вряза в настоящето отпреди 6,5 милиарда години, при това толкова близо до Слънцето, че откъсна от него огромно парче звездна материя, която, свивайки се под влияние на силите на привличане, даде началото на всички планети."

    Но пък ти завиждам, че ги помниш - аз повечето от тези неща отдавна съм ги забравил. Помня само П. Латон, като дори Хари С. Тотел го бях объркал.

    ОтговорИзтриване
  11. Ел, здравей ! Мини през блога ми да си вземеш една награда! Приятна и усмихната вечер!

    ОтговорИзтриване
  12. Аз съм вече към средата на спомените и речникът ми тези дни е тотално променен от разни нови думи и абревиатури. Бях ги позабравила и сега се смея с глас. Тази книга е едно от най-хубавите неща, които ми се случиха напоследък. :)
    Старото издание вече ще отиде в достойна пенсия.

    А Ностро стига е ръчкал Ламот за тези сепулки, щото Ламот е още малък и неженен при това. :Р
    Ел, чакам да ги нарисуваш, също и как се лови курдел (поглед отвътре). :)))

    ОтговорИзтриване
  13. Фроги - г-н Анонимен иска да разговаря с теб. :)

    Цвети, благодаря много!

    Точе, мани ги тия безсрамници! Дето викаш утре ще избият всичките невинни курдели, само за да заводолят ненаситния си глад към убийства на беззащитни извънземни форми на живот.
    :D

    ОтговорИзтриване
  14. Ел, не ми отвличай вниманието с тях, за да се измъкнеш от рисунките! :Р Аз ще ти припомням, да знаеш. :)))

    ОтговорИзтриване

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.