петък, 12 февруари 2010 г.

Дванадесет разгневени мъже



Отново мой любим филм. Не от тези зрелищните. За тези, на които не им говори нищо: действието се развива в една съвсем обикновена заседателна зала, в един горещ петък, под звуците на проливен дъжд. Сюжетът е следния: младеж е обвинен в убийството на баща си. Всички предоставени доказателства говорят срещу него. Единадесет от дванадесетте съдебни заседатели, приемайки всичко поднесено и смляно за чиста истина гласуват „виновен“. Само един – в ролята Хенри Фонда – гласува „невинен“. След изтощителни усилия, влагайки най-вече логика и упоритост, той убеждава другите в своята правота. Всеки от тях влага своето виждане за нещата, своите съмнения, морал, дори расови предубеждения / поради смесеният произход на момчето /. Филмът подставя под съмнение цялата правосъдна система. Човешки живот е поставен в ръцете на няколко човека. И всеки от тях гледа субективно на нещата. Филмът е наситен с динамичност и напрежение, но отнасящи се за мисловните процеси, не за двигателните...:)
В тоя ход на мисли - аз общо взето съм и против смъртното наказание. Просто заради вероятността от грешки. Пък и всички системи са толкова корумпирани...
С две думи – ако не сте го гледали сега е времето да го направите. А ако сте – пак го гледайте.

2 коментара:

  1. "12" на Михалков ми допадна много повече, просто го усетих по-лично, докато оригиналът от началото до края ми изглеждаше чужд.

    ОтговорИзтриване
  2. Не съм гледала версията на Михалков, така, че не мога да правя сравнения. По принцип винаги харесвам повече оригиналите..:)
    След като го гледам ще дам оценка....

    ОтговорИзтриване

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.