четвъртък, 10 юни 2010 г.

"Спиралата" - Гурам Панджикидзе



Не знам дали сте чели нещо от грузински автори, то и аз не бях чела, но тази книга ми хареса...всъщност за втори път пак ми хареса :)
Ето и накратко за какво иде реч...

Световноизвестният астрофизик Давид Гиоргадзе е на смъртно легло. Лекарят Зураб Торадзе, който пък е спец в областта на присаждане на мозъци на животни, му предлага тайна операция. Мозъкът на гениалният стар учен да бъде присаден в ново младо тяло. Тялото на 23-годишния атлетичен студент във Физическия факултет на университета - Рамаз Коринтели, пострадал при катастрофа...

"- Аз и асистентите ми решихме, разбира се, ако вие се съгласите, да присадим мозъка ви на някой младеж.
- Щеше да бъде по-деликатно да кажете, че към мозъка ми ще присадите тялото!"
:)))

"Да, мозъкът, понеже той ражда мислите, той определя интелектуалните възможности, характера, стремежите, любовта, омразата и хилядите други качества, които отличават човека от животното. С една дума, човекът - това е неговият мозък. Какъвто е мозъкът, такъв е и човекът."

"В бога ли? Не, не вярвам. Между другото от учените най-близо до бога са все пак астрофизиците и астрономите. А аз съм и едното, и другото. Знаете, че съм астрофизик. Естестено, не вярвам в господ, но вярвам в космическия ред и закономерностите, вярвам в силата на природата, в създадения от нея глобален баланс.
Като се започне с другите големи постижения и се свърши с вашата операция - не се ли намесаме прекалено много в работите на природата?Не забравяме ли, че и ние сме нейни деца и тя няма да ни прости прекалената наглост?"

"- Нашата цел е благородна - искате да превърнете мен, седемдесет и четири годишния старец в двадесетгодишен младеж. Да постваите мозъка ми в тяло, изпълнено с темперамент и енергия. Ала ще се погодят ли? Ако мозъкът подчини тялото, какъв е смисълът на операцията? Старият ми м със старомодни възгледи и с някога авангардно, но в сравнение с днешня ден консерватвно мислене бързо ще състарят младото тяло. А ако тялото подчини мозъка - нали тогава аз вече няма да бъда аз? И опитът ми, знанията, талантът и способностите ми мисленето и интелектът ми ще робуват на чуждо тяло. Нима това няма да е възможно най-голямата трагедия за личността ми, която може да тласне дори към самоубийство?"

Това е книга за трагедята на един човек.
Непушач, заключен в тяло на пушач.
Влюбен в собствената си сестра / на тялото де...:) /.
Трагедията на човек, затворен в тялото на престъпник.

Опитът да се създаде идеална хармонична личност завършва с провал.

Идеята за присаждане не е нова - спомнете си "Хойти-Тойти" или "Главата на професор Доуел" на Беляев, където не мозъци ми направо цели глави режеха....:)

Стилът на писане е добър, има доста диалози, темата разисква нравствени, психоаналитични и чисто човешки проблеми, така че ако може да я изнамерите отнякъде - не се колебайте!
:)

Даже сега като се разрових из нета открих, че цял сериал са направили пустите грузинци...
И понеже не намерих снимка на корицата в нета, сега ще трябва да се главоболя и да сканирам моята...

9 коментара:

  1. Чел съм (или поне до някъде) "Аз, баба, Илико и Иларион" на Нодар Думбадзе. Детска е и съм се попикавал от смях, но май това ми е единственият сблъсък с грузинец. А корицата на тая ми удря много на "Везни" на Вежинов. Иначе интересни морални проблеми, но това за подчиняването на тялото на мозъка и обратното, ми се струва много несъстоятелно...

    ОтговорИзтриване
  2. хаха, сега видях първият коментар... лудниците отвориха, а!... :)

    ОтговорИзтриване
  3. Както казват обаче в Народната библиотека "Иван Вазов", когато отворим врати сутрин, първите ни читатели са от бул. Руски :))))

    ОтговорИзтриване
  4. Въх, забравих да кажа, че не само грузинските тостове са уникални!

    ОтговорИзтриване
  5. тия грузинци имат много интересни имена :) Обаче книгата ми се стори доста интересна. А и цитатите много ми харесаха. Особено пети абзац :))


    предполагам че ще е трудно да си я намеря тая книжка :( Ех ако виртуалността и реалността можеха да се слеят, така щях да си я открадна от снимката на Найтуишовата библиотечка :))

    ОтговорИзтриване
  6. То много лесно да ви препоръчвам книги, които да намирате безпроблемно...
    :)

    ОтговорИзтриване
  7. Аааа, Ел ... що така сурово с поетесата :(
    ... и ни следа от нея :(

    Неее, следите остават ...

    "...
    Каде съм?...
    Тука ли си?... - Там стой!..."
    [правопис запазен - б.а.*]

    А по темата ... по темата ... харесвам кратките нелитературни (ако позволиш да се изразя така :) ) грузински форми ... или ако не са грузински, то поне да са за грузинци ... :)))

    "- Передайте, пожалуйста, талончик.
    – У меня руки заняты, вот грузин стоит, он передаст.
    – Слюшай, ти сам передаст, папа твой – передаст, и дэти твои вырастут передастами!"

    ;)

    * б.а. - бележка на анонимния :)))


    пп склонен съм да се съглася и с Дива-та :) ... за грузинските тостове ... много склонен :)))

    ОтговорИзтриване
  8. Тази книга тук ли я откри :))
    Библиотеки
    http://oddee.com/item_96527.aspx

    ОтговорИзтриване
  9. Валко, както винаги предлагаш наслада за окото.:)

    Признавам - свих я от частната библиотека на Jay Walker!
    :)

    ОтговорИзтриване

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.