понеделник, 1 март 2010 г.

Потопете се в света на: "Танатонавтите"

„- Реалността се развива по-бързо от научната фантастика. Вече няма изобретатели, само последователи. Хора, които усъвършенстват това, което други отдавна са открили преди тях. Последният, който е изпитал фантастичното усещане, че дефлорира нова вселена, трябва да е бил Айнщайн. Представяш ли си световъртежа в главата му, когато е разбрал, че може да изчисли скоростта на светлината?
Не, не си го представях.
Раул ме погледна опечален.
- Трябва да четеш повече книги, Микаел. Светът се дели на две категории хора: едните четат книги, останалите ги слушат. По-добре е да си от първата категория, повярвай ми.
Отвърнах му, че говори точно като по книга, и се разсмяхме. Всеки си имаше роля – Раул изричаше някоя азбучна истина, аз го взимах на подбив, след което се смеехме заедно.
Всъщност се хилехме на всичко като луди.
Все пак Раул Разорбак бе прочел купчини книги. Точно той формира моя читателски вкус, като ме запозна с автори, които считаше за „недосадни“: Рабле, Едгар Алън По, Луис Карол, Х.Г.Уелс, Франк Хърбърт, Филип К.Дик.
- Недосадните автори не са чак толкова много – обясняваше Раул. - Повечето си мислят, че колкото са по-неразбираеми, толкова по-интелигентни изглеждат. Разтягат изречения, докато ги докарат до двайсет реда. После получават литературни награди и хората си купуват книгите им, за да си украсяват салоните и да внушават на гостите си, че четат ужасно сложни неща. Прелиствал съм също и книги, в които нищо не се случва. Пристига някакъв и вижда една хубава жена и започва да я сваля. Тя му казва, че не знае дали ще легне с него. След осемстотин страници най-сетне взима решение и му заявава, че не, определено няма да легне с него.
- Но защо им е да пишат книги, в които нищо не се случва? - заинтересувах се аз.
- Липса на идеи. Бедно въображение.
.....
- Повярвай ми, ако „Одисея“-та на Омир беше публикувана за пръв път днес, тя дори нямаше да се появи в списъците за най-добри продажби. Щеше да бъде причислена към фентъзито и хоръра. Само хлапаци като нас щяха да четат за разни там циклопи, магьосници, сирени и други чудовища....“

Обяснявам:
„Танатонавти“ - от гръцкото „Танатос“ - смърт и „навт“ - пътешественик.

Подобно на Книголандия и на мен ми се прииска да спомогна с нещо за тази трудна кауза – да се предизвика интерес към четенето. Вече си има прекрасен сайт с кратки резюмета, но и без това моята идея е друга. Понеже неведнъж ми се е случвало да грабна някоя книга, само заради случайно попаднал пред очите ми текст от нея, та реших, че може би има и други като мен. Понеже скоро стана въпрос за Вербер в блога на Ицо:http://in-ian.blogspot.com/2010/02/blog-post_27.html , реших първата книга да е „Танатонавтите“.

Надявам се да ме окуражите.
Не, че пак няма да направя това, което ми хрумне...
:)

12 коментара:

  1. Мисля, че е полезно. Понякога наистина дори едно изречение може да събуди интерес към книгата.

    ОтговорИзтриване
  2. Страхотна идея, Ел! И цитатът, който си е избрала пасва перфектно на новото ти начинание. От Вебер съм чел "Танатонавтите" и "Империята на ангелите". И двата романа са шедьоври са мен. Втората книги е структурирана по много интересен начин. Заслужава си да се прочетата!
    Дано наистина да се съ6удят българите и да започнат да четат. В едно интервю на Раймонд Вагенщайн (управител на издателство "colibri"), който казва, че бестселарите в България са книги продали повече от 700 копия. Тиражите на книги, които не са свързани с това какво да ядем, за да сме слаби; какъв грим ще е най-подходящ за моя тип лице и как със силата на мисълта да преуспеем без да си мръднем пръста, са от 1 000 до 2 000 екземпляра. Горе споменатата литература се издавала в тираж около 10 000 копия. No comment.

    Имам страхотна новина. "Ние,боговете", третата книга от поредицата за танатонавтите ще бъде издадена в края на лятото/началото на есента от "Colibri"!

    ОтговорИзтриване
  3. О, забравих.
    Добавих статията в свежо.
    http://svejo.net/story/literature/630407-neobmisleni-jelaniq-potopete-se-v-sveta-na-tanatonavtite-
    Гласувайте хора! :)

    ОтговорИзтриване
  4. Еха - имам си фен..
    :)
    Честно казано, не мисля, че "българите ще се събудят и ще започнат да четат". Който обича да чете, той си го прави...но дори един да стимулирам от нечетящите пак ще е успех.
    Пък и не ми се стои безучастно.
    Поне докато съм на кеф...Нали съм жена...
    :D

    ОтговорИзтриване
  5. много се кефих на "Мравките", дано Танатонавтите е нещо подобно, сюжета ми се стори малко кремав де . По принцип мозъкът на Вербер цъка обратно на часовниковата стрелка, ще видим.

    ОтговорИзтриване
  6. "Мравките" беше първата, която прочетох и оттам се запалих.
    "Танатонавните" те кара да се замислиш повече, а и научаваш доста неща за притчи, митове, легенди от другите народи, свързани със смъртта...
    А и той си има едно специфично чувство за хумор...

    ОтговорИзтриване
  7. Ако не бяха тези пусти кандидат-студентски изпити вече щях да съм награбил "Мравките". От резюметата, които намерих (все еднакви) не разбрах много за сюжета. Може ли съвсем малко инфо, но да не е много издайническо :Д

    ОтговорИзтриване
  8. Я, някой ме е изпреварил преди дни. Точно се готвя да пиша за "Танатонавтите", а до ден-два ще прелетя и над продължението. Но нищо, аз ще дам моята гледна точка.

    ОтговорИзтриване
  9. Брех, че инетерсно! Май май и аз ще хвърля едно око, пък може и да ми хареса и да хвърля и другото :) Човек се учи докато е жив.

    ОтговорИзтриване
  10. Ето, че има резултат - има запалени хора...
    :)
    Щастлива съм!

    ОтговорИзтриване

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.