четвъртък, 18 март 2010 г.

"Шовинист" - Тери Пратчет"— Хубаво! Ако изскочим, поне няма да друса толкова! — извика Ваймс в отговор. — Трябва да наберем скорост сега, щом вече отминахме леглата! Често ли валят кревати по тия места?

— А ти как мислиш?

— Аз да не съм моряк! "

******

"От тълпата се разнесе писък. Погледът му се прикова върху едро женище, седнало на земята и размахало ръце.

— Тоя ми сви чантата! И даже не ми показа значката си от Гилдията на крадците!

Шествието се поколеба и спря, докато той се взираше след бягащата фигура на крадеца.

— Спри на место, Сидни Пикенс! — изрева Ваймс и се втурна напред.

Естествено малцина знаят какво всъщност повелява Традицията. В самата природа на Традициите има нещо свръхестествено идиотско. А освен това коефициентът на интелигентност на съществото, наречено тълпа, е корен квадратен от броя на хората в нея.

Ваймс се затича и след него се понесе целият университетски хор. Онези, които вървяха след хористите, видяха как в шествието зейва дупка и незабавно отговориха на подтика да я запълнят. След което всеки просто тичаше, защото всички останали тичаха.

Периодично се разнасяха хленчове от онези, чиито бели дробове, крака или сърца не ставаха вече за такива работи, както и ревът на Архиканцлера, който се беше опитал да остане на мястото си пред лицето на всеобщото паническо бягство и в момента главата му ритмично биваше ритана о уличните павета.

А чиракът-крадец Сидни Пикенс тичаше, защото когато хвърли един поглед през рамо, видя как цялото висше общество на Анкх-Морпорк се е понесло след него. Такива гледки имат ужасен ефект върху подрастващите. "


Разбира се, повечето от вас може да са я чели преди години, но аз я свърших наскоро. Разбира се няма какво да рекламирам Пратчет на тези които го четат, а тези, които не са чували за него - дано им провокирам любопитството с двата избрани откъса.
Не знам за Вас, но аз имам стомашни болки от хиленето, съпровождащо четенето...
Сега да разнообразя минавам пак на Стивън Кинг, а после още един куп ме чака жално...върху дървения шкаф.
:)

5 коментара:

 1. Все още се каня да си купя "Шовинист". Точно в момента съм на нещо друго пратческо - "Захапи за врата!". Пукам се от смях на гаврата с вампирите. Само моля фенове на Здрач да не посягат към нея, защото отношението към кръвопийците няма да им се понрави.

  ОтговорИзтриване
 2. А "Извънбрачни занимания за напреднали" кога ще се чете :))

  ОтговорИзтриване
 3. Valkocompany - а картинки има ли?
  :)
  Ицо - да поясня, че нищо традиционно-вампирско няма в Здрач...:)
  Далеч съм от ентусиазираните фенки, но за да дам мнение аз първо чета...
  А Пратчет съм го подкарала малко разбъркано, но ще изчета всичко от него...
  :)

  ОтговорИзтриване
 4. аз започнах да чета Подвижни образи, и нанняколко пъти паднах от стола, от смях. Като свърша с четенето, ще направя дисекция на книгата.
  Трябва и аз да се снабдя с Захапи за врата :)

  ОтговорИзтриване

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.