четвъртък, 31 март 2011 г.

Кардинали, гилдии и сексуален апетит...



Не знам какво толкова залитам по властолюбиви мъже с интелектуален заряд, или решаващо значение има големия, ясно очертан нос, но Ришельо ме беше поразил в древни времена, когато момчетата си правеха фунийки за стреляне от скъсани страници на некермани и четяха приключенски истории...

Както виждате от рисунките, тресе ме любовна вълна към него (и към времето, когато са яли предимно с пръсти и са отвличали жени през прозорци :)))) още от детските ми години, като пръски от нея леко се прехвърлиха и към Ветинари през последните години на моето съществуване...



Приликите са очевидни. Прекрасно изградена шпионска мрежа, властта се използва предимно за укрепване на държавата /респективно Анкх-Морпорк/ и чак след това за лични цели, желязна самодисциплина, забележителен интелект и лъхащ аристократизъм. (Ех, да имах и аз такъв нос!)

Благородници, че и отличници до мозъка на костите си: Хавлок Ветинари завършва с отличие Гилдията на убийците в Анкх-Морпорк, като това висше образование е традиционно за аристократичния елит. Кардинал Ришельо също не се е изложил – завършва с отличие граматика и философия в Наварския колеж в Париж, а после постъпил в Кралската Академия ( тук срещнах малко противоречива информация ), но прекъсва военното си обучение и се посвещава в духовен сан – на 21 години става епископ.

И двамата притежават достойна за възхита шпионска мрежа.
За 18-годишния период, в който управлявал (1624 - 1642) Ришельо разкрил повече заговори, отколкото всички свои предшественици взети заедно.
А Ветинари научаваше за събитията още преди да са се случили...:)))
Негова е и блестящата идея, че щом престъпността не може да бъде премахната, то най-добре за всички е тя да бъде организирана.

От него могат да се научат редица хватки, за съжаление неприложими в съвременните форми на общуване ( фейсбоклук или разни сини птички... :))) ):

"Лорд Ветинари се взираше с голямо внимание, защото от многогодишния си опит беше установил, че съсредоточеното слушане на събеседника обикновено го изважда от равновесие."

„А на среща като тази, когато Ветинари чуваше съветите на градските първенци, той слушаше особено съсредоточено, защото това, което хората казваха, беше онова, което те искаха да чуе. Затова Патрицият обръщаше огромно внимание на пространствата между думите. Там се намираха нещата, за които събеседниците му се надяваха той да не знае и за които не искаха той да научи. „

Кардиналът, освен остър поглед, притежава и колосално въображение:

„Намерете ми две думи, написани на хартия и аз ще измисля двеста причини да обеся техния автор! „

Не ми се е мяркала подобна обаятелна личност,подобни на горните две (изключая Берлускони, чийто чар и власт над жените е истинска загадка за мен, хахха), но държа очите си на четири и се взирам упорито в хоризонта.

41 коментара:

  1. "властолюбиви мъже с интелектуален заряд" - т.нар. интелигентна мачовщина не подкосява само твоите крака, хаха. :D

    Ветинари е много интересн образ, но аз сякаш си падам повече по Ваймс. Властолюбивите интелигентни мъже са интересни само ако ги гледаш отдалече. Ако трябва да общуваш с тях, ти иде да ги удариш с нещо тежко на втората минута. :D

    ps: пооправих някакви запетаи, затова изтрих предния :)

    ОтговорИзтриване
  2. Хмх..ще прозвучи ли неприлично, ако споделя че харесвам и Ваймс?

    пп. Моите запетайки си имат мнение, различно от моето.
    :))))

    ОтговорИзтриване
  3. Ел, изключително съм радостен, че си ме измислила, за да допълвам твоето солипсистко съществуване, а и за да се радвам на произведенията ти. Даже смятам да си разпечатам скиците ти и да ги налепя намястото на оригиналните в "Тримата мускетари".

    На мен Ришельо и Вет(ер)инари са ми еднакво противни като личности, колкото и втората да е резултат на художествена измислица, плод на въображението на Пратчет, който пък е зеленчук на твоето въображение. :D

    Ти кога ще почнеш да илюстрираш печатни издания?

    ОтговорИзтриване
  4. Ти къде се обаждаш, създание мое?

    Ще си навлечеш ураган от неприятности, само със споменаването, че Пратчет може да е зеленчук на чието и да било въображение...
    :)))

    Няма да рисувам пък!
    Тия драсканици са опреди милион години, когато само лежах, мързелувах, а другите си мислеха, че ходя на училище...
    :)

    ОтговорИзтриване
  5. Аз не виждам какво му е лошото на зарзавата. Баба ми какви туршии правеше. Иначе ураган от шамари съм си навличал само като нападнех сладкото й от ягоди. :D

    ОтговорИзтриване
  6. Хаа, властолюбивите мъже са твърде опасни :D
    Slaughter Hotel
    http://www.imdb.com/video/screenplay/vi2861039897/

    ОтговорИзтриване
  7. И сладкото от ягоди е бягало с писъци, нали?
    Аве ти всичко ли унищожаваше? А сестричката, а?
    Ние да мрем от глад ли?
    :)

    Вал, този властолюбив и доста кръвожаден...
    :)

    ОтговорИзтриване
  8. За да не губя време, прочетох само последното ти изречение. Очевидният извод, който следва от него е, че или не гледаш в подходящата посока, или със същия успех може да се оглежда и Стиви Уондър. Властолюбиви мъже с интелектуален заряд валяло. Само дето не са на власт. :)
    Бих си позволил(ако ми позволиш) да коригирам последното ти изказване - Пратчет не е зеленчук за всяко въобръжение. :)

    Еееех, Ел...
    Липсват ми нашите дълги среднощни разговори на чаша чай и препечени филийки. Как бързо лети времето...

    ОтговорИзтриване
  9. Ел, понеже нямам поглед върху Ветинари (все още не си ме успяла да ме заразиш :Р~), ще бъда малко офтопик. За интелектуалния заряд напълно те разбирам. Апетитът към непритежаващите го би бил нелогичен, освен ако не е от т.н. кифли. :)
    Преди време се разпространяваха и някакви теории за големите, ясно изразени носове и връзката им с други части от тялото и определени способности. За съжаление нямам нито лични наблюдения, нито дори информация от АЕЖК, доколко са верни. Но при толкова много почитателки (вкл. и аз подсъзнателно), има вероятно няколко зрънца истина. :)

    ОтговорИзтриване
  10. Аз нали съм със заряда на пълна кибритена кутийка, изобщо не се плаша от каквито и да било властни и интелигентни зеленчуци, дето ще ми се изпречат на хоризонта. Изгарям плевелите още в зародиш.;))

    Много хубави рисунки, Цвете мое:)
    Муц!

    ОтговорИзтриване
  11. Морт, признай че си зяпал деколтетата! Кого заблуждаваш, че само последното изречение си прочел, а?
    Ми като ми изяде и моите филийки, сега как да се престраша пак на вълнуващи среднощни разговори?
    :)))

    Точе, като гледам как баничките сега се възхищават на някакви напомпани безмозъчни тутманици, се чудя къде съм попаднала.
    В сладкарница "Захарно петле" с въртящите столчета най-вероятно...:)))

    Фейо моя, с твоите заложби, тежко и горко на всеки, който ти се изпречи в полезрението!

    Мерси, мерси...оригиналите са в един сейф...
    :)

    ОтговорИзтриване
  12. Аз имах сексуални фантазии за Ангуа, в смисъл как ли се прави секс с такава жена? А нещо не си я задоволил, а се е превърнала в върколак и ти изяла яйцата :Х :'(
    Диалозите между Ветинари и Ваймс са най-великото нещо в Света на диска- истински микс между псевдо-дипломация, сарказъм и житейски истини и
    Ел, винаги съм смятал че си падаш по Лейтенант Детритус, защото му е много голяма...и твърда..п...пп...

    за палката говорех :р :))
    ти какво си помисли?

    ОтговорИзтриване
  13. Хахха, Ламот - аз пък се чудех за Ваймс и лейди Сибил, която както знаеш е пищна жена...
    :)))
    По Детритус? А нееее, по скоро по баба Вихронрав, с риск да ме набедят в геронтофилия.

    Като ми спомена "палка" се сетих за капитан Падналими , който имаше колела вместо крака и си ядеше палката...истинската палка...ти какво си помисли?
    Но това беше от "Джейми и вълшебното фенерче", а ти надали си го спомняш, щото си младок!
    :)))))

    ОтговорИзтриване
  14. Култово филмче. Със сестра ми още си разиграваме сценки от различните серийки. Най-великото според мен беше нахлупената на кучето шапка.
    Признавам за деколтетата. И за Ангуа признавам. И за Кенеди, и за папата и за Путин... Опс, за Путин е още рано. :)

    ОтговорИзтриване
  15. Че кое благовъзпитано куче спи без шапка?
    :)))
    Не ми споменавай Путин, че знаеш ли какво какво си залепих на стената отсреща.
    :)
    Цялото ръководство е във възторг от идеята, че е възможно Аз да не работя!
    :)

    ОтговорИзтриване
  16. Нали има един виц за ВИК. :)) Мхм, Путин ли... И на него да му... аааа... видя майката!

    ОтговорИзтриване
  17. :)))
    Ама пък така е загрижен за съдбата на полярните мечки!

    ОтговорИзтриване
  18. То всичко хубаво, и аз ги любя властните мъже с малко повече от два неврона да се въргалят из междуушното пространство, ама да знаеш, че фунийките най-добре стават от списание "Жената днес", не "Некерман".

    ОтговорИзтриване
  19. Еееех, най-после някой се престраши да го каже. Другото списание освен "ЖД", беше "Филмови новини".

    ОтговорИзтриване
  20. Скай, палавнице! И ти ли целеше с фунийки беззащитните люде? :)))

    Морт, ей вие здраво списание не сте оставили.
    А "Филмови новини"/ от 86 до 90г. / ги изкрънках от една библиотека преди време, че щеше да ги хръвля...Колекционерката в мен просто крещеше от радост! :)))

    8, и петдесет кесии със злато да сложиш, като не ми харесва - ми не става...
    Пък и аз злато си имам!
    :))))

    ОтговорИзтриване
  21. Да се присъединя към фенките на интелектуално заредените мъже, обаче, изключвам властлюбещи- аз самата съм такава и не ми трябва втори индивид, с който все да спорим кой ще е отгоре :)

    Интересно сравнение, Ел, но Ветенари не ми е любимец. Виж СМЪРТ е друго нещо, макар да не ми е ясно за какъв пол иде реч тука ;))) От въпросните мъжаги и, което досега съм прочела, май залагам на Ваймс :)

    ОтговорИзтриване
  22. Аз изпитвам влечение към интелектуалците, предполагам защото се надявам да запълня кухините из черепното ми пространство. :)

    Хахх - СМЪРТ е над тия неща ;) ;
    И Ваймс форевър!

    С оглед на това, че днес е 1-ви април, днес ме е страх да се обадя, че може погрешно да бъдат разтълкувани словата ми... ;)

    ОтговорИзтриване
  23. Хахахахахахах, няма страшно- в твоят свят такова нещо като определена дата просто не съществува- въпрос на магическо възприятие ;)

    ОтговорИзтриване
  24. ей тъй днеска, както крачех зомбирано към работа, прецизно балансирайки кафета, медии, документация и хаотични мисли


    към Ветинари определено имам сапиосексуално влечение, но истината е, че някак Керът ме влече. голяма слабост са ми едрите мъже, които случайно (или не) в даден момет се оказват скрито ентелегентни :)

    и аз да допълня въпроса на Ностро - кога ще почнеш да илюстрираш печатни издания и едно по-конкретно бъдещо такова? :)))

    п.п. и не е вярно - най-хубавите фунийки ставаха от Космос.

    ОтговорИзтриване
  25. пууу, пак ми прецака първата част от коментара.. а с тая деменция и като не помня какво исках да кажа.. тра пъврото изречение въобще не го брой, или го изтрий ако може :)

    ОтговорИзтриване
  26. Ей, Омни как хубаво го каза! Почти като мен! ;)))

    Бо, хубаво че беше ти да ме светнеш що е сапиосексуален...Аз си мислех нещо за секс със сепии :D
    Гледам към кралски особи имаш влечение, а?
    Иииии - какво светотатство! "Космос" ще ми късате!

    Аве аз съм възмутена и се оттеглям в баскетболното ми игрище. / Ностромо го знае къде е! /
    Ся да ме ни се довлечете надъхани с потници и касетофон!
    :)))

    ОтговорИзтриване
  27. е, хайде сега, Ел, чак ме засрами и няма да я ползвам тая думичка вече..
    иначе - с моята мания за величие, кралската особа трябва да е именно от типа с таен произход :)
    а Космоса - нали на децата всичко се прощавало.. :))

    ОтговорИзтриване
  28. Почвам да се оглеждам за кралски особи с таен произход! За теб де...
    :)))
    А за "Космоса" - никаква прошка!

    ОтговорИзтриване
  29. ехааа.. най-накрая някой да вземе проблемите ми присърце :))))
    добре де, ще те подкупя с бисквитена домашна торта за Космоса :))

    ОтговорИзтриване
  30. Ако, позволите, ще използвам възможността, която предоставяте на хора без име, да взема отношение по въпроса.

    Според мен е много просто (като повечето загадки при жената), даже бих казал очевидно:

    Това, което иска жената, всъщност е власт над мъжа (справка – един от рицарите на крал Артур). Сдобивайки се власт над властен/с власт(интелигентен) мъж, жената се сдобива и с бонус, власт над много мъже, примерно една империя, примерно, Римската или Великобритания, или Франция. А, мимоходом, задоволява и останалите си човешки стремежи: слава, богатство, секс. Е, само дето трябва да пожертва душата си...е и любовта, вероятно, ама...

    ОтговорИзтриване
  31. И аз не разбирам жените да ти кажа!
    :)))

    ОтговорИзтриване
  32. Мене ако питаш, не е кой знае какво. Основното в загадката е, че нямат връзка със себе си (жените де), със същността си. Оттам идва и прочутата им непредвидимост. Как да предвидиш човек, който не знае какво иска и във всеки момент, всякакви вътрешни и външни импулси могат да променят поведението му. Поведение, за което жената отказва да носи отговорност. А и приема очакването за отговорност за поведението си, като налагано й ограничение.
    Но като гледам в интернет, най-напредналите представители на вида, са започнали опити да мислят и да се опознават. Може и да има бъдеще пред човека.

    ОтговорИзтриване
  33. Бо, тортата готова ли е? :)

    Г-н Анонимен, тъй като жените почти винаги не знаят какво искат, но не знаят, че не знаят, тъй както мъжете знаят, че те не знаят, но не знаят как да им го кажат в прав текст...
    Както и да е, то и аз не се разбрах...
    Ама пък имам извинение! Жена съм!
    :)))

    ОтговорИзтриване
  34. Мдам, добре че се намира по някой мъж, че да ни обЯсни психологията ни - закъде бяхме без такъв анализ, не знам. :Р

    ОтговорИзтриване
  35. И аз не знам, Фроги. :)))

    Поне по една торта да черпеха...Какво ми е е прияла торта "Листо" с течен шоколад? Не е истина просто...
    :)

    ОтговорИзтриване
  36. Ееее, черпят с премудрости, малко ли е. :) Само една безотговорно импулсивна жена като Тотенлихт може импулсивно да те почерпи с тортичка. А аз, понеже имам наложени ограничания, които отказвам да приема, импулсирам по една бира. :Р

    ОтговорИзтриване
  37. Извинявайте, наистина не знам, какво ме е заблудило, та да не забележа, че сме в кафе-сладкарница.
    Може би, чичото с голямото черно перо над дебелата книга, дето се чеше по главата на входа.
    Той пък кво прай тука!

    ОтговорИзтриване
  38. Предполагам изчислява загубите и моралните щети от продажбата на пасти.
    Ама наистина как се е промъкнал тук тоя гном и се е натресъл най-отгоре!

    Спокойно де, усмихни се и гледай по-ведро на жени, които са вечно гладни. :)

    ОтговорИзтриване
  39. Често казано, възприемам апетита у жените като добър показател, а и изобщо апетита. Мисля, че възможността да се зарадваш на храната, показва възможност да се зарадваш на живота изобщо, в частност секса, за който не можем да спрем да си говорим, естествено. А, тези възможности, предполагат всякакви други възможности. Положително съм настроен и към по-зАхватни жени. Аз жените ги деля на секси и несекси. Това грозни, хубави, дебели, тънки, млади, стари, руси, черни, бели и прочее формалности...

    Но за мене е очевидно, че хората постоянно търсим, обикновено без да го съзнаваме, заместители на Любовта. Неуспешно, разбира се. Но и с течение на времето, все по-ясно си давам сметка, че много малко хора имат хабер/известие от Любовта. Всеки си има някакви чувственца и си вика, бе знам я аз любовта бе, кво ше ми разправяш ти на мене.

    Сега друг е въпросът, че пасти, лимонади, бози, фафли, целувки, еклери, петифури, ореховки, тортички и т.н. тулумбички и баклавички, сладоледчета, как да кажа, не е точно мойта тема. Точно пък в сладкарница, влизам един път годишно, най-много.

    Може да ме развълнува, да кажем, прясна (не червива), едра манатарка, печена на дъбова или букова жар, с някоя диворастяща печурчица наоколо и някой рило-родопски картоф пък в жарта. Може и някоя царевичка, по-млечна така, една домашна чушка, някоя пърленка, една кофа току-що издоено краве мляко от планинска крава... Селски домат сорт „Биволско сърце”... Хубава диня, пъпеш, праскова в жегата.

    Ама все пак, тоя гном не знаеш как се е появил там, а?

    ОтговорИзтриване
  40. Аз съм чувала, че прясно изпечен двойник на сърнелата предизвиква необичайно повишаване на сексуалната активост в нежния пол.

    Ама само съм чувала...
    :)))

    ОтговорИзтриване
  41. Всъщност не съм гъбар, пък и да призная афродизиаците, независимо на кой пол, изобщо не ме вълнуват. По-скоро бих дал ухо на афро"дрепресиаците":))) и системи за трансмутация на половото желание и енергия, и овладяването й.
    Междудругото творческата работа, независимо от сферата, е един от успешните начини за сублимиране на половата енергия. Предполагам, че това обяснява иначе феноменалната асексуалност на художник, който рисува гол секси модел, без да се дърви. Щото той иначе и не би могъл да го рисува, ами...
    За мен е очевидно, че сексуалната енергия е "петрола", който може да бъде рафиниран на различни производни/деривати. Мисля си, че по-принцип съществени творчески постижения са белег и на съответстващата сексуалност. Някак си не мога да си представя сексуално "вял" творец. По-скоро обратното.

    ОтговорИзтриване

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.