четвъртък, 29 април 2010 г.

"И" или "ВМЕСТО"


Много нещо се изприказва и изписа за кучето Мима, горещи страсти и дебати, запотени хора, викащи и отстояващи някакви мъгляви морални ценности. Хора срещу животни, Хора срещу хора! Джавкане и псувни!
На всичкото и отгоре колежката ми метна и този разтърсващ садистичен ужас: тук.

Нещо все ме глождеше, но не можех да го формулирам. Снощи щом положих глава на възглавницата ми се изясни кое ме дразни.
Защо трябва да се противопоставя добро на добро? Защо се употребява думата „вместо“? Не може ли едно просто „и“?
Аз не казвам – вместо да пращате кучето Мима в Германия и да я обсипвате с толкова внимание, вземете да пратите някой бездомник. Аз казвам – дайте да помогнем И на единия И на другия. Какви са тия съпоставки? Защо е това противопоставяне? „ВМЕСТО“ по-умно би звучало в фразата: „Вместо Масларова да си купи стотен чифт обувки за хиляда крадени лева, да вземе да купи някой животоспасяващ апарат за болница в нужда...такива много....
Разбира се, не може да се огрее навсякъде, не може да се помогне на всички, просто ако всички обединим усилия, ако всеки се стреми да прави добро всеки ден и в по-голямо количество, светът ще е по-добър. Капка по капка...дано накрая стане нещо.
Като малка спасих една котка от група гаменчета - хвърлиха я от 9-ти етаж. Животното още дишаше, аз бясна се развиках и разгоних малоумниците, при това по-големи от мен и взех животното от страх да не я довършат я с камъни, я с нещо друго. За седмица котака се оправи и го пуснах на свобода. Все пак дебнех оная паплач да не направи пак някоя поразия. И какво питам – да се чувствам виновна, че съм помогнала на някаква улична котка, а не на гладните сомалийчета ли? По тази логика аз от вина няма да мога да спя!
И защо е това противопоставяне – животни срещу хора? Преди вегетарианците да ме обвинят в лицемерие – да – ям месо , но това е друго. Едно е да убиеш животно, за да се нахраниш, т.е. това си е заложено в оцеляването от векове. Съвсем друго да хванеш една птичка, за и отрежеш крилата и наслаждавайки се да я наблюдаваш как се гърчи. Много извинявайте! Безсмислената жестокост ме отвращава! Отвращава ме!
Бъдете просто добри!
И към хора!
И към животни!
И пазете по-чисто, дявол да го вземе! Светът затъва в мръсотия! И материална и духовна!
Нали сме на върха на еволюционната верига? И какво от това? Ами огледайте се малко!
И ако си мислете, че някой друг ще дойде да ни оправи света, значи сте мързеливци, при това от инфантилните!

Уффф...ядосана съм!

18 коментара:

  1. И аз се ядосвам много, направо съм вбесена. "Защо за това, а не за онова?". Да търсят по този примитивен начин сметка на хората! Пфу! Разкарайте се!
    Да ти кажа, Ел, хич не ми се обяснява вече с ограничени тъпанари, идва ми отвътре ужасно неприятно поведение. После кряскат, че получавали малка подкрепа, без да се видят, че имат мозък колкото на една замразена цаца и отблъскват хората.

    ОтговорИзтриване
  2. Именно...само дето не мога да спя и се мятам.
    :(

    ОтговорИзтриване
  3. Ох, извинявай - наруших добрия тон в блога ти.

    ОтговорИзтриване
  4. То пък моя тон един благоприличен...мани..мани..
    :)

    ОтговорИзтриване
  5. Затова и ловец не станах.
    Защото предпочитам да стрелям по тези, които убиват животни за забавление, отколкото по самите животни.

    ОтговорИзтриване
  6. "И ако си мислете, че някой друг ще дойде да ни оправи света"... Честно казано аз се надявах, докато не научих, че Хокинг (да, пак той) направил цяла поредица за Дискавъри, в която предупреждава, че извънземните могат да са опасни. И е много по-вероятно да ни "оправят", отколкото да ни оправят света.

    Колкото до темата, някои хора вместо да се дърлят кой и защо да бъде изпратен на лечение, да опитат да направят нещо, за да изпратят този, който според тях го заслужава. Всичко останало са празни приказки.

    ОтговорИзтриване
  7. Интересно, колко ли струва един живот и кой определя, кой заслужава да живее и кой да умре? Отвратително...

    ОтговорИзтриване
  8. Този коментар бе премахнат от автора.

    ОтговорИзтриване
  9. Споменаването на всичко друго, което не се прави, не мисля, че е чак толкова лоша идея. Напоследък това се прави (във връзка с кучката) не за да се омаловажи по някакъв начин животното или неговото страдание, а да за се вгледаме не само в това, което правим, но и в това, което забравяме увлечени от борбения ни ентусиазъм на природозащитници или манифестацията на съпричастност към страданието на живо същество от улицата. Несправедливо и чудовищно е да осакатиш така едно животно.
    Просто нека не забравяме, че не се чак толкова яростни защитници на животните, когато това се случи (а то се Е СЛУЧВАЛО! и ЩЕ СЕ СЛУЧВА) в някое село или в някой отдалечен квартал. Тогава най-много да поцъкаме с език и да забравим. Мима не е пример, за това колко е борбен бълрагския народ. Мима е пример за това как медиите влияят на мнението на народа. И ако някой каже, че има нещо, което в картинката, като че липсва, то може би е защото наситина е така.
    Аз самия съм против насилието над животни. Но е лицемерие да даваме воля на справедливия си гняв, а самите ние да търпим насилието в най-рализични форми(например).

    ОтговорИзтриване
  10. Аз пък по-скоро бих, коментирал темата за безмислената жестокост. Виждал съм и нормални хора да го правят, в мигове, когато сякаш са други. Може би е нещо, от миналите векове, което се крие в нас. Мисля, все пак,че проявленията намаляват и ще намаляват в бъдеще. Просто днес подобна информация по-лесно стига до нас.
    Надявам се да е така и някой ден напълно да изчезне.

    ОтговорИзтриване
  11. Eiri, мисля, че търсиш оправдания за безобразното държане на едни хора към други. Като това разделение на "едни" и "други" го правят първите, айде да не казвам нататък, че съм на чуждо място.

    ОтговорИзтриване
  12. Оооо - мосю, в искрено затруднение съм!

    ОтговорИзтриване
  13. Frog'n'roll - чувствай се в свои води, все пак от едно море сме :)
    Владо - струва ми се, че това за което говориш т.е. когато на нормален човек нещо му изкипи и извърши нещо ужасно, това все пак си има някаква причина. Може дори основателна...
    Eiri - дела, дела и пак дела..може и без документи...и без приказки...т.е. важното е да се действа :)
    Nostromo - в нетърпеливо очакване съм на Зелените или пък Сивите.
    Танко - това звучи зверски забавно. Почти си представих как войнствено гоним бедните ловци и ония търчат през шубраците пищейки. :)))
    Мила bampi - задаваш изключително трудно въпроси, на които само божествата могат да отговорят.
    Приятен и усмихнат ден или нощ или каквото е при вас...!
    При мен е гладен следобед.

    ОтговорИзтриване
  14. Едва ли някога ще дойде време, в което хората ще станат по-...човечни, което си е парадоксален израз.
    frog'n'roll даже не разбрах какво разделение съм направил.
    Не знам как съм бил разбран, но аз наистина съм против насилието.
    Не ви ли се е струвало малко абсурдно все пак, когато се заговори за жестокост над животни. Аз лично не изказвам никакво мнение в защита на животните, поне не така категорично. Защо? Защото ми е много трудно да се застъпвам за нещо, което самия аз по хиляди други начини толерирам, че даже и подпомагам. Хиляди животни се отглеждат в ужасни условия и се разфосоват из цялата ... целия свят. Виждаме само това, което ни е пред очите. Вкусните неща ги пазим от погледа си преди да ги изядем.

    ОтговорИзтриване
  15. Преди една година пребих един, който беше окачил коте на дърво и се опитваше да му избоде очите, докато животинката се въртеше с главата надолу безпомощно. Пребих го, наистина. Счупих му чейнето. 120 часа после метох градинките пред блоковете в Лазур.По бързата процедура ме шатнаха. А оня -нищо. Н-и-щ-о! Ако го видя, пак ще го пребия.Ей така, за кеф. Както и той за кеф осакати животинка. И пак ще мета, ако трябва. Така че аз избягвам да мисля за подобни неща, полагайки глава на възглавницата.:))) Няма какво да мисля, действам директно.Все пак сме в Бг.

    ОтговорИзтриване
  16. Обади се да го виснем надолу с главата на някой кедър.

    ОтговорИзтриване

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.