петък, 26 март 2010 г.

Цветница / Връбница / Palm Sunday


Имам късмета да нося много красиво и рядко срещано име. Име на дърво. На днешният празник празнуваме заедно с малкият ми син, чието име също е „дървено“ :))). Да ми е жив и здрав! Та нека първо да изясня, че първо се почва от дърветата, като най-правоимащи са палмите и маслините, върбите, после идва ред на цветята и най-накрая намазват и други треволяци...т.е. Всеобща веселба за цялата флора пада днес.

Ето и какво казва всезнаещия нет или какво си мислят повечето заблудени, че се е случило:


Цветница е подвижен християнски, религиозен и народен празник, който се празнува както в православната, така и в католическата и протестантската църква една седмица преди Великден, в неделята след Лазаровден. Нарича се още Връбница, Цветна неделя, Вая (Вайя), Куклинден или (в западните църкви) Палмова неделя. Пада се в шестата неделя на Великия пост.

На този ден християнската църква празнува влизането на Исус Христос в Йерусалим в дните преди еврейската Пасха. Според евангелистите Христос пристига в града, яздейки магаре, а вярващите го посрещат, като разстилат пред него дрехите си и маслинови клонки.
След като възкресил престоялия четири дни в гроба Лазар, брат на сестрите Марта и Мария, Иисус Христос тръгнал за Йерусалим.
Когато наближил града с придружаващите го ученици и стигнали до Витфагия, той пратил двама от тях да отидат в селото и да му доведат вързаната в началото на селото ослица и с нея осле, а ако някой ги попита защо правят това, да кажат, че е потребно на Господ.
Като разбрали, че ослицата е за Христос, никой не им попречил. Той я възседнал и така влязъл тържествено в Йерусалим. Вестта за възкресението на Лазар вече го изпреварила и хиляден народ тръгнал към Витания, за да го посрещне.
Народът, виждайки в Исус Христос Спасителя, възторжено размахвал палмови клонки и хвърлял цветя пред нозете му. Всички пеели: „Осанна! Благословен Идещият в име Господне, Царят Израилев“.
Фарисеите пък наредили на Христос да забрани на народа да ликува, на което Той отвърнал: „Казвам ви, че, ако тия млъкнат, камъните ще завикат“.
Шествието продължило и от височината на Елеонското възвишение до храма. Христос изгонил оттам събралите се в двора му селяни и купувачи на разни стоки и извършил множество изцерения на болни и недъгави хора.

А ето какво действително се е случило:

Яздел си Христос магарицата и тихо и кротко мислел да мине през портите на Йерусалим. Да – ама не. Като наскачали ония ти ми фенове...Кой с палмови листа, кой с маслинови клонки. Взели за го замерят и с цветя. Брех, да му се невиди... Той се мъчел всячески да избегне директните удари с усмивка на лицето. Но като почнали да си свалят и дрехите, решил да сложи край на този масов стрийптиз и меко казал: *** аве нищо не казал, щот ония се и разпяли. Фарисеите имали доста чувствителен слух, тежко понесли шума и наредили на Спасителя да прекрати веднага това безобразие. Той пак кротко отвърнал:“ Ако тия млъкнат, ще почнат да викат камъните“ / Е – то всяко дете знае, че музиката е с камъни...:)))
А сега сериозно / съжалявам, просто не можах да се удържа.../:


На този ден в църквата се отслужва молитва и се благославят върбови клонки. Те се раздават на вярващите и всеки ги отнася до дома си за здраве. Окичват с върбови клонки портите и се сплита венче от осветената в църквата върба. Върбовите клонки символизират палмовите — с които е бил посрещнат в Йерусалим Исус Христос.



Имен ден празнуват всички, които носят имена, произлизащи от названия на растения:


Жените, наречени на цветя, макар и с някои изменения в името на бабата, са около десет на сто от българките. Още толкова са и мъжете. Най-популярното дамско име на цвете естествено е Цветана, дублирано с Цветелина, но то се конкурира с Маргарита за първото място в класацията. Дамите с имена на цветя, казват специалистите, винаги са на челни места и са властвали над десетки мъже.

А това значи, че хич и не трябва да мисля за власт над мъжете. Жалко! Ще пробвам способностите си над извънземни мъжки екземпляри.

Весел празник! Живи, здрави и щастливи!
А ако около вас има палми, брези или цветя в човешки облик– просто ги прегърнете! Понякога и това е достатъчно...:)))

Източник: уикипедия, Цветница

7 коментара:

  1. Малко рано го постнах, но ще съм доста заета през почивните дни...:)

    ОтговорИзтриване
  2. животът да е цвете за мирисане
    и името ти шарено и писано
    да те влече към него все така
    със страст на влюбена пчела :)
    чид :))))

    ОтговорИзтриване
  3. Да сте живи и здрави, щастливи и усмихнати. Това е най-красивия празник в годината и най-вдъхновяващия. Може и да съм пристрастна, но за мен е така:)))Поздрави, най-сърдечни !

    ОтговорИзтриване
  4. Добре дошла и Честит празник!
    Да си жива, здрава и усмихната!

    ОтговорИзтриване

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.