понеделник, 8 март 2010 г.

Лабиринта на фавна

Миналата година силно впечатление ми направи един филм: "Лабиринтът на фавна". Скоро го гледах пак...

Ето тук кратко описание:

Военна (или историческа) фреска, психологическа драма, фентъзи с умерено страховити елементи, „Лабиринтът на фавна“ е невероятна жанрова кръстоска (с 6 номинации за „Оскар“, от които три спечелени) и идва като брилянтен завършек на филмовата 2007 година в България.На екрана годината е 1944. Подразделение от испанската франкистка армия преследва последните оцелели от силите на Съпротивата. Начело на свирепия контингент е интелигентният и садистичен капитан Видал, който се мести заедно с бременната си жена Кармен и доведената си дъщеря Офелия в труднодостъпен планински район. Стресирана от проблемите на възрастните, изолирана в самотата си, Офелия намира убежище в един лабиринт близо до имението. В центъра на този причудлив и малко страшен свят тя открива един фавн, който се опитва да я убеди, че е преродена принцеса и за да се върне в кралството си, трябва да премине през три изпитания...Със своя шести пълнометражен филм „свирепият“ Гийермо дел Торо напуска полето на хоръра и се отправя в един бурен период от испанската история. Структурата на филма е двупластова – два свята, еднакво страховити и недружелюбни за детската душа, изпълнени с насилие, натурализъм и умиращи мечти. Мрачната митология, създадена от бароковото въображение на Дел Торо, е отлично подкрепена от „парчета“ от един от най-противоречивите периоди от испанската история. Логичен, макар и ненатрапващ се, се оформя въпросът в кой свят живеят по-големи чудовища, както и един натрадиционен за киното рефрен, че светът на детските фантазии невинаги е безопасно убежище. Визията е изумителна – режисьорът е „донесъл“ със себе си целият си опит от хорър жанра - създанията са изобретателно стряскащи, а актьорите, макар и относително неизвестни, са наистина убедителни. Крайният резултат е едно малко киновълшебство!

Източник

Общо взето има доста стряскащи сцени с насилие. Затова и не се препоръчва за лица под 12 години. Аз лично изтръпнах при:
* убиването по особено жесток начин на син пред очите на баща му;
* гаврата с полуубит пленник, който омаломощен буташе дулото на пистолета насочен в лицето му;
* сцената с рязането на устата на лошия герой;
* измъчването на заекващ пленник
От друга страна бях омагьосана от вълшебния свят, пълен с лабиринти, чудовища и феи...
Може би контраста ми хареса.
Може би това, че не знаех какво ме очаква в следващия кадър..
Не знам.
Но филма си заслужава да го гледате.
Интересен факт: надписа на вратата на входа на Лабиринта на фавна гласи:

"IN CONSILIIS NOSTRIS FATUM NOSTRUM EST" -
"В нашите решения е нашата съдба"
И на това ако не му се вика послание...

10 коментара:

  1. Гледах го миналата година с децата ми. Фен съм на подобен жанр. Харесаха ми освен ефектите и играта на актьорите. Имайки предвид,че е ниско бюджетен филм. Ама като се замисля напоследък точно такива филми ми правят по-голямо впечатление, отколкото... Както и да е. "Лабиринтът.." имаше и нотки на доста голяма премерена тъга. Но това е мое мнение:)

    ОтговорИзтриване
  2. Аз гледам предимно трилъри, фентази и хоръри, но този не съм го гледала. Мерси за инфото. Непременно ще го изгледам.

    Поздравявам те за празника, Nightwish El!
    Желая ти любов и много любов, прекрасно настроение!

    ОтговорИзтриване
  3. Гледах го преди няколко месеца. Въздействащ филм. И като замисъл, и като реализация е наистина страхотен. Саундтрака също не е за пренебрегване. С други думи гледайте го - няма да съжелявате.

    ОтговорИзтриване
  4. Благодаря за поздрава, Jackie!
    Много щастие, усмивки и любов ти пожелавам!

    Ицо - радвам се, че и на теб ти харесва...

    ОтговорИзтриване
  5. На двете дами по-горе - две целувки.
    Аз пък съм фенка на всичко, което успява да ме изненада в по-малка или в по-голяма степен...особено що се отнася за кино..
    :)

    ОтговорИзтриване
  6. хехе, явно оня ден като го даваха, много хора са се сетили за него, щом без да съм те прочела, съм си пуснала песента му за днес :)

    ОтговорИзтриване
  7. или....като гледам датите и часовника на блога ти не са наред... (тва може да го изтриеш, като ги оправиш).

    ОтговорИзтриване
  8. ок. Мерси.
    Аз и Времето винаги сме в разногласия разни...

    ОтговорИзтриване
  9. страхотен филм

    ОтговорИзтриване

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.