петък, 12 март 2010 г.

Момчето с раираната пижама

Вчера много ми се спеше, но се загледах в един филм по НВО-то: „Момчето с раираната пижама“.
Филм за странно приятелство.
Приятелство, което се заражда между Бруно – син на нацистки комендант и Шмуел – еврейско дете, затворено в концлагер. И двете на осем години – едното затворено в един кошмарен свят, неразбиращо какво става около него – защо баба му и дядо му изчезват внезапно, къде тайнствено изчезва и баща му, другото – свидетел на жестокото отношение към „хората в пижами“, неразбиращо защо лекар бели картофи, защо часовникар поправя скъсани обуща, защо една разлята чаша вино е достатъчен повод да се пребие човек до смърт.
Колкото по- изчистен и прост е сюжета, толкова по-добре сякаш се получават нещата. Идеята да се покажат безумията на войната, видяни през погледа на невинни детски очи. Очи, които ясно виждат липсата на смисъл и логика в поведението на възрастните. Сякаш някаква епидения е обхванала по едно и също време толкова много хора. Вярно, че и пропагандата / разбирайте Гьобелс / добре си е свършила работата.
„Една лъжа повторена сто пъти, става истина.“
Разпространявали са филми, които уж са били заснети в концлагери. Живота там е представян в розови красни – спорт, забавления. Когато Бруно влезе в концлагера каза на Шмуел: „Хайде да отидем в кафето“. Бедното заблудено момче. Толкова заблудени хора.
И това е толкова страшно.
***
Странно ми беше, че в ролята на родителите бяха актьори, които ги свързвам с приятни и весели емоции:
Вера Фармига – с ролята и в „Снежанка“ и Дейвид Тюлис – с ролята си на Ремус Лупин в „Хари Потър и затворникът от Азкабан“
И двамата бяха много добри – той като звяр в човешка кожа, тя като раздираща се между поривите на човешката си съвест и тези на лоялна съпруга.
****
Сетих се за друг филм, гледан наскоро - „Четецът“. Също ми хареса. Започна като любовна история между ученик и доста по-голяма от него жена, после сюжетът плавно се спуска към ужаса от холокоста, от неосъзнаването на личната вина, грях, толкова неосъзнат / сори за повторението/: Тя / пазачка на група евреи, загинали от пожар в затворена църква, по време на съдебния процес удря с юмрук по масата:
„Ние носихме отговорност за тях! Как можехме да ги пуснем?“
Аве – чист ужас, откъдето и да го погледнеш. Да участваш в някаква ненормалност и...
уф..съвсем се разстроих и не ми се пише повече..
Сори!
А да- хареса ми, че той уважи нейното решения и не я издаде. А тя предпочете затвора, пред срама да признае, че е неграмотна. Тъпо, но все пак си беше нейно решение.

9 коментара:

  1. Този коментар бе премахнат от автора.

    ОтговорИзтриване
  2. Между "раираната пижама" и "Четецът" има огромна разлика. Първият е от хилядите пропагандни филми, които насаждат преекспониранта многократно преувеличена измислица за така наречения "холокост". Не казвам, че не е имало, а че е чудовищно преувеличено. За подобни филми са хвърлени милиарди мръсни еврейски пари, за да може да се "оправдае" съвременния еврейски геноцид в Палестина.
    "Четецът" е просто добре разказана човешка история.
    По никакъв начин не натрапвам мнението си. То си е лично мое. Ако евреите не се бяха самозабравили, днешният свят би бил по-добър.
    А с пари лесно се постига манипулация...

    ОтговорИзтриване
  3. След "Да разлаем кучетата" и аз не знам на какво да вярвам.
    Но ми се струва, че "чудовищно преувеличено" е малко пресилено.
    Има си доказателства за зверствата.
    Пък и 33 милиона ЦИВИЛНИ жертви ми звучи ужасяващо...и безсмислено.

    ОтговорИзтриване
  4. Много тъжен филм. Умишлено превключих на "животинския "канал. Въпросния( филм) го бях изгледала преди време и после един такъв привкус ми остана.. Нормално. Имам сърце все пак..
    Относно"Четецът"...хммм.... Ралф Файнс в комбинация с "титаничната" Кейт.. доста добра апропо комбина, макар и странна:))
    Ел? Прави ми впечатление,че тепърва ти предстои да гледаш хубави филми:)) Ако искаш мнение/ препоръка от един идиотски киноман като мен, свиркай:)))

    ОтговорИзтриване
  5. Има доказателства. Има и много измислени "доказателства". Дори и една да е жертвата, е потресаващо.
    За какви 33 милиона говориш? За жертви от война, от която съвременните евреи смучат дивиденти?
    Чудовищно се преувеличават еврейските жертви, за сметка на други. Днешният ни свят се управлява от евреи, затова е толкова прекрасен.
    Колко филми си гледала, в които евреи избиват невинни палестинци? Днес. Но това е нищо, сравнено с така наречените "световни икономически кризи"... Кой, мислиш, че ги предизвиква? Задавала ли си си въпроса защо по време на криза богатите стават по-богати и за сметка на кого? И в каквато и да е безработица, да си чувала за евреин-хамалин (общ работник)?...
    Те живеят със самочувствието на "избран народ", което означава, че всички останали не са "избрани", а техни подчинени, които служат за употреба. Наложили са и в повечето държави за подобни на моите думи да се влиза в затвора. От няколко години се опитват това да стане и в България. Да, всеизвестно е, че светът се управлява от парите. По-голямата част от тези пари са в "многострадалните" евреи.

    ОтговорИзтриване
  6. Пламен, извинявай, наистина. Но за човек, който пише стихове, изтръгващи понякога сърцето на хората от собвственото им "Аз", вълнуващи, нежни, въздействаши,... не си те представях като ръководител на гара -"Човеци по произход".Или не съм разбрала...?

    ОтговорИзтриване
  7. Далеч съм от ролята на ръководител на каквато и да е гара. :))
    Те сами смятат, че са "богоизбран" народ. Или греша?...
    Просто не мога да оправдая нито едно убийство. И пак казвам, това е само мое мнение. Както не мога да оправдая масови убийци като Хитлер и Сталин, така не приемам убиствата на палестинци от евреи.
    А измислената от петролните магнати война в Ирак?...
    Виждаш ли, лесно е да ми се лепне етикет "антисемит" и да бъда заклеймен като "тясно скроен" или дори расист. Което съвсем не е вярно. Ционист звучи гордо, нали?

    ОтговорИзтриване
  8. Нещо не сте ме разбрали. Аз не деля хората на евреи и неевреи, на нацисти или бушмени... Просто съм против избиването на невинни хора, против масовите зверства и против убийствата във всякакъв мащаб. И за да не изляза някаква алтруистка ще споделя, че деля хората на такива, които ме интересуват и имат човешки облик, поне в моите очи и другите същества, които е по-добре да не ми се пречкат...да си живуркат или да тънат в охолство - все ми е тая... а останалите 6 милиарда и нещо си...е за тях -да не ми съсипват планетата!
    :)

    ОтговорИзтриване
  9. Чакам пълен и подробен списък на заглавия на киноинфарктни продукции от професионален киноман с инициали И.И.
    Може да е придружен с абонамент за пуканки.
    Но такива ям само в домашни условия!
    :)

    ОтговорИзтриване

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.