петък, 9 април 2010 г.

Айнщайн, Хокинг и Хъбъл са развихрят в "Божията формула"


Криптологът Томаш Нороня е нает от иранското правителство, за да разшифрова документ, написан от самият Айнщайн, наречен "Божията формула"
******
„Божията формула“ ме впечатли не толкова със сюжета си, който е доста близък до „Шифърът на Леонардо“, но не представен по толкова интересен начин, колкото с невероятните си диалози – тематично са засегнати физиката, математиката, метафизиката, теологията...
В началото има следната забележка: „Всички научни данни, представени тук са верни. Всички научни теории, изложени тук са защитени от физици и математици.“
Книгата започва с изключително увлекателен и задълбочен диалог между Айнщайн и израелският премиер Бен Гурион:
„- Вижте, господин премиер, ние сме един от милионите видове, които населяват третата планета на звезда в периферията на средно голяма галактика, в която има билиони звезди, и тази галактика е само една от билионите галактики, съществуващи във Вселената. Как искате да вярвам в Бог, който ще се занимава с всеки един от нас в тази необятна Вселена?....“
„ - Той е добър и всемогъщ! Ето една абсурдна идея. Двете понятия си противоречат, не мислите ли? Ако той е добър, той не е всемогъщ, след като не може да изкорени злото. Ако Бог е всемогъщ, не може да е добър, щом допуска да съществува злото. Едното понятие изключва другото. Кое предпочитате?“
Главната сюжетна линия е разшифроването на ръкопис на Айнщайн със следния загадъчен стих:
„Terra if fin
De terrors tight
Sabbath fore
Christ nite“
Следва отново интересен диалог, но този път с невероятна красива жена, която разкрива на португалският криптолог красотата на Теорията на относителността:
„ През 1905г. Айнщайн завършил Специалната теория на относителността, която разглежда връзката между пространство и време и констатира, че и двете са относителни величини. Например времете се променя при движение в пространството. Единственото нещо, което не е относително е скоростта на светлината. Айнщайн предвидил, че при скорости, близки до тази на светлината, времето се забавя и разстоянията се свиват.“
****
Следват:
Теория на всичко, двете теории на относителността, квантовата теория....
„Проблемите на класическата физика започват при изучаването на аспекти, които не са част от практическия опит, например при свръхвисоки скорости или в света на елементарните частици. Проблемите с огромната маса и скорост са предмет на двете теорий на Айнщайн, наречени Теории на относителността. А пътеводителят в света на елементарните частици се нарича „квантова теория“.
Доколкото разбирам, теориите за относителността се отнасят за големите тела, а квантовата теория – за малките тела.
- Да – каза Ариана и леко се намръщи. - Но е важно да подчертаем, че светът на микрочастиците има макроскопични проявления, както всъщност е очевидно.“
...
„ Например, ако поставим един електрон в кутия, разделена на две, електронът ще се намира и от двете страни във форма на вълна. Когато погледнем в кутията, електронът се намира в качеството си на частица само от едната страна. Ако не поглеждаме, електронът ще си остане и от двете страни във формата на вълна. Дори двете страни да са разделени и поставени на хиляди светлинни години една от друга, електронът ще продължи да бъде и в двете едновременно. Само ако проверим в едната от тях, електронът ще реши в коя от двете да остане.
Само ако проверим, той решава да остане? - попита Томаш недоверчиво. - Какво говорите?“
******
Въпросът за детерминизма и свободната воля, Принципът на неопределеността...
„ Принципът на неопределеността гласи, че не е възможно да се прогнозира с точност поведението на една елементарна частица поради присъствието на наблюдателя....И става така, че Принципът на неопределеността, истинен в същността си, предизвиква порой от изумителни твърдения, като това, че една елементарна частица решава къде да застане само ако се появи наблюдател.“

*******
Дали Вселената има начало? Ако има начало – значи има и край. Ами ако не е? Ако е вечна? И какво всъщност е Вселената? Бог?
„Божията формула“ ще е интересна за всичко запалени по тайните на Вселената, на Големия Взрив, на различни математически и физични теории...
Nostromo, надявам се, че те убедих относно Хокинг...:)))


Източник снимка.
>

33 коментара:

  1. Забравих да вметна, че приключенската част ми вървеше доста тромаво...
    Но това си е лично мнение. :)
    Книгата си заслужава да я прочетете!

    ОтговорИзтриване
  2. Аз харесва. Аз иска чете. Но без приключенската част :)

    ОтговорИзтриване
  3. Ох, добреее, ще я видя и ще я прочета, дори с тази част, от която толкова мрънкате !

    ОтговорИзтриване
  4. Ахаххх...спокойно може да пропуснете и любовната част...
    ;)

    ОтговорИзтриване
  5. Става нетърпимо,но няма да избягам от работа, за да си я купя...днес :)))

    ОтговорИзтриване
  6. Героинята има дълга черна коса, страшно красива...истинска самодива! Че и умна!
    Сега ще избягаш ли от работа?
    ;)))

    ОтговорИзтриване
  7. Първо ще отида да ме снимат / не питай, голяма глупост/ и беж в книжарницата! Посестрима се не изпуска!

    ОтговорИзтриване
  8. Ок. Направи си фотосесията и като купиш книжката ще чакам отзиви...
    :)))
    Както и от г-н Блажев, който скоро усещам, че ще се изгуби в нечия топла руска душа...
    ;)

    ОтговорИзтриване
  9. Понеже по-ранният ти коментар за "Божията формула" беше, че душ Сантош е някаква смеска между Хокинг и Дан Браун, коментирах, че Дан Браун обикновенно е слабото звено в тая леко нехомогенна смес, затова ми беше необходимо убеждаване по отношение на него. :)
    Иначе звучи интересно, но откъсите по горе просто повтарят основния проблем на физиката - как да обединим теориите за много голямото и много малкото. За сега отговорът е чисто теоретичен - М-теорията, която от своя страна обединява няколко суперструнни - с други думи отговорът се крие някъде в екстра измеренията. Но всичко е само на хартия, затова и сега всички тръпнем в очакване какво са ни приготвили от ЦЕРН. :)
    А по отношение на Бог, пак ще цитирам нещо, което прочетох и наскоро драснах в коментар: Шърли Маклейн (актрисата), запалена по физиката и математиката, посетила Хокинг и го попитала дали вярва в Бог, който е сътворил Вселената и по някакъв начин напътства своето творение. Хокинг се усмихнал и отвърнал: "Не"... :)

    ОтговорИзтриване
  10. Бен Гурион Ирански премиер ли?!...Това някаква пародия ли е ? :)
    Да оставим факта, че Аинщайн винаги е твърдял,че вярва в Бог .
    http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%94%D0%B0%D0%B2%D0%B8%D0%B4_%D0%91%D0%B5%D0%BD-%D0%93%D1%83%D1%80%D0%B8%D0%BE%D0%BD

    ОтговорИзтриване
  11. Абсолютно си прав. Моя е грешката. Половината действие се развиваше в Техеран...сори.
    Оправих го.

    ОтговорИзтриване
  12. А относно Бог, цитирам пасаж от книгата:
    "Не вярвам в Бог от Библията"
    ...което си е основна разлика...

    ОтговорИзтриване
  13. От Аинщайн съм се интересувал доста и в другия блог има доста материали..Включително и разсъжденията му за Бог, вселената и пр.
    Мога да ти цитирам едно негово изказване :"Две работи са безкрайни-вселената и човешката глупост. За първото не съм много сигурен":))
    Има една книга от Брайън Грийн- "Тъканта на космоса".Няма екшън и пр., но мисля, че ще ти е интересна :)

    ОтговорИзтриване
  14. И да е вярвал (било то в някакво сюприйм създание или в Бога, от която и да било Библия) не мисля, че това има някакво отношение към собствените ти/ни/ви убеждения. Ако неговата Истина (при все че не е развивал философски или строго теологически трудове по темата) определя Твоята, значи просто търсиш готови еднозначни отговори на въпроси, на които човечеството може и никога да не отговори. Търсенето на Истината е занимание самотно. Отговорът на Хокинг недвусмислено доказва това... :)

    ОтговорИзтриване
  15. Всъщност Алберт Айнщайн е бил атеист или по-скоро агностик :)
    Ето ви линк:

    http://wiki.answers.com/Q/Who_are_some_famous_atheists

    "It seems to me that the idea of a personal God is an anthropological concept which I cannot take seriously. I also cannot imagine some will or goal outside the human sphere.... Science has been charged with undermining morality, but the charge is unjust. A man's ethical behavior should be based effectually on sympathy, education, and social ties and needs; no religious basis is necessary. Man would indeed be in a poor way if he had to be restrained by fear of punishment and hope of reward after death."

    -- Albert Einstein, "Religion and Science," New York Times Magazine, 9 November 1930 ..

    Май е крайно време е хората да оценяват качествата на даден индивид, а не да насочват вниманието си дали е мюсюлманин, християнин, евреин, будист, индус или атеист и агностик. Жалко е, че много хора не разбират това.

    А относно книгата, това е доста интересен начин да се представи наука, малко ми напомня стила на "Светът на Софи" на Юстайн Гордер, където също под формата на роман, авторът се опитва да разкаже за основните тенденции във философията.

    ОтговорИзтриване
  16. Що се отнася до Аинщайн ,както и повечето от истински значимите учени ,категорично не е бил атеист, независимо от това което пише тук- там .
    Не всичко, което хвърчи се яде и не всичко, което пише в нет-а а вярно.:)
    Що се отнася до посочената книга (Тъканта на космоса),да тя е предимно за масовата, но все пак с известна основа публика и мисля,че дава добра представа за съвременната наука по темата...
    ................
    А до деленето на хората,мисля,че с нищо не съм дал повод за такава реплика :)
    Имало е един на времето, който е говорел за "еврейска физика"
    Нещо повече, самият Аинщайн е казал :"Без вяра няма истинска наука " (цитирах по памет, но нет-а е пълен с негови изказвания, може да направиш справка, ако не търсиш избирателно :)

    ОтговорИзтриване
  17. Г-н Кръстю. Първо интервюто с Айнщайн е документирано и списанието може да си го поръчате оттук (ако е в наличност):
    http://www.nytimes.com/magazine/

    Второ, по каква причина казвате нещо, което не е вярно? И каква е целта ви? Защо хората не коментират теориите на Айнщайн, а започват да използват най-нагло името му като PR за техните пропаганди? Айнщайн бил ционист, бил религиозен евреин, вярвал в бог, виновник за атомната бомба и т.н. Глупости. Айнщайн най-малко е искал да го включват в подобни машинации, а мнението му за религията можете да прочете в предишния ми пост. Брилянтно е обобщил нещата.
    Затова ще ви помоля да коментирате качествата на даден човек (на който и да е), или неговите теории, а не да правите ненужни и неправилни диференциации.

    ОтговорИзтриване
  18. Вярата обединява хората, религията ги разделя.
    Абе зарежете ги тия религии и понеже виждам тук знаещи хора, обяснете ми / като на лаик /в крайна сметка колко измерения има: 10, 11 или 26?
    Но по прост начин. По сложния всеки може...
    :)

    ОтговорИзтриване
  19. дано не си помислиш, че съм умен, защото не съм, но все пак ще кажа кво съм разбрал :-)
    значи,
    1. При струнните теории има 10 измерения
    2. при обединяващата М-Теория - 11 измерения
    3. а при бозонната струнна теория, която предшества всички останали, и която предвижда съществуването на тахионите (частици с по-голяма скорост от светлината) имаме 25 пространствени измерения + време-пространството = 26 измерения. Това разбира се, не е особено вярно. Затова се развива струнната теория, която свежда измеренията до 10.

    Както знаеш, атомите са съставени от протони,неутрони и електрони. по-късно се установява, че протоните и неутроните са съставени от кварки. С техните взаимодействия се занимава квантовата механика.

    Според струнната теория (както всеки знае), има още по-малки градивни елементи - това са едноизмерни(т.е. те имат дължина, но не и ширина и височина) струни. Те "вибрират" в десет измерения - в познатите 4-ри (x,y,z, време) и в други 6, получени при "сбръчкването" на време пространството на субатомно ниво. Тях не можем директно да видим. Та тези струни вибрират в няколко измерения и в зависимост от това как и къде вибрират, те се явяват в триизмерния свят като материя, светлина или гравитация (т.е. като материя или енергия). Това е като при китарата, в зависимост от това къде си сложиш пръстите на грифа (измеренията) се получава еди каква си мелодия.

    Появяват се обаче още четири струнни теории, които са теоретично правилни.

    М-теорията обединява тези пет струнни теории (в една от тях едно от измеренията е различно type II string theory) - и общо казано тя разглежда струните като едноизмерни отрязъци на двуизмерни мембрани, които вибрират в 11 измерно пространство.

    :-)
    Като стане по-сложно ми гърмят бушоните :)

    ОтговорИзтриване
  20. Значи според петте струнни теории те са 6 плюс 3-те, които знаем, и плюс едното за време, но М-теорията добавя още едно, т.е. стават 11. Но реално нито едно от допълнителните не е емпирично доказуемо, затова и с такъв ентусиазъм се следи какво се случва в ЦЕРН. Самата М-теория предполага съществуването на n-измерни (мем)брани, като самите ние живеем в една такава с познатите ни три плюс едно измерения, проблемът е, че няма как да я напуснем, за да регистрираме останалите. Макар че има предположения, че гравитацията (или по-скоро нейната частица-носител - гравитона) може да преминава от брана в брана... Та освен да стискаме палци в познатите ни 3 + 1 измерения мозъците от ЦЕРН да "гръмнат" утре с Новина, друго не ни остава...

    Ако това обяснение ти се струва неясно ето нещо по-експертно, което "изкопах" от архивите:

    "Хетеротичната струна се състои от затворена струна, която има два вида вибрации — по посока на движението и по посока, обратна на движението на часовниковите стрелки, които се третират различно. Вибрациите по посока на часовниковите стрелки съществуват в пространство с 10 измерения. Тези с посока, обратна на часовниковите стрелки, съществуват в пространство с 26 измерения, от които 16 измерения са уплътнени. При първоначалните пет измерения на Калуза петото измерение е уплътнено, като е обхванато от кръг.
    Екпиротичният процес започва далече в неопределеното минало с двойка плоски, празни брани, разположени паралелно една на друга в изкривено петмерно пространство… Двете брани, които формират стените на петото измерение, може да са се появили от нищото като квантова флуктуация, дори в по-далечното минало и след това да са се разделили."

    Тук под измерението на Калуза се има предвид измерението заделено за електромагнитната сила... Но нищо друго от по-горното не ми е и на половина толкова ясно...

    ОтговорИзтриване
  21. @lammoth, с теб за малко да се сблъскаме във време-пространството :)

    "М-теорията обединява тези пет струнни теории (в една от тях едно от измеренията е различно type II string theory) - и общо казано тя разглежда струните като едноизмерни отрязъци на двуизмерни мембрани, които вибрират в 11 измерно пространство." - На мен още тука ми изгърмяха бушоните... :)

    ОтговорИзтриване
  22. Схванах аз, че май всичко може да се дели на по-малки части...но дали до безкрайност? Тия струни няма начин и те да не се делят на нещо по-малко...
    Като заека и костенурката - не е възможно заекът да надбяга костенурката, защото можем да разделим разстоянието между тях на две, после още на две и така - до безкрайност...Хитро нали?
    Оффф - и на мен са ми изгърмяли бушоните.
    :)

    ОтговорИзтриване
  23. Не е задължително да е така. Времето на Планк само по себе си се смята за "неделимо", т.е. няма интервал от време по-малък от 10^(-43) секунда... Така че, ако заека и костенурката изминат едно и също разстояние за 10^(-44) секунда точно, то няма да има излъчен победител. :)

    ОтговорИзтриване
  24. * 10^(-43) - и вторият път... засилих се без да искам към още по кратки срокове :)

    ОтговорИзтриване
  25. Всички се стремим към по-кратки срокове....ъъъъ...за разстояния говоря.
    Не ме разбирайте погрешно.
    :)

    ОтговорИзтриване
  26. Иха ;) много интересен разговор сте завързали :)

    Дали нещо е делимо или не се определя от това дали може да го разделиш ;)

    Струните се смятат за неделими структури, тъй като те не се състоят от други по-малки частички, които да бъдат придържани помежду си с някаква сила и да могат да бъдат разделени.

    Всъщност струните не са дори (класически) частици. Те са форма на вибрация на енергията. И според това как вибрира енергията, ние възприемаме това като различни частици.

    Така или иначе като се стигне до струните, М-теорията и 11-те измерения, всичко това (засега) е само математически модел, който се връзва добре с част от наблюденията.

    Какво е това енергия, под формата на едномерни струни ли съществува реално, в колко измерения трепти, това са въпроси невъзможни за отговор в момента. Това е просто една математическа концепция,която произвежда верни отговори, без да претендира за директна връзка с наблюдаваната Вселена ;)

    Поне така аз разбирам нещата, макар че си признавам, че не съм влизал много надълбоко в математическите обяснения още :)

    ОтговорИзтриване
  27. А пък за Айнщайн, както и някои други учени, доколкото знам, под господ той е разбирал изумителната подреденост на вселената, която (засега) не може да се обясни по какъвто и да естествен път.

    Много учени си задават въпроса как вселената е създадена с такива начални условия, че да може да просъщестува толкова време като вселена (че дори и да има структури като планети и живот).

    Едното обяснение е, че има милиарди вселени и ние просто гледаме тази, защото няма как да сме съществували в другите. А другото е, че по някакъв начин началните условия са предопределени - и тази предопределеност айнщайн е наричал бог.

    ОтговорИзтриване
  28. Ники - очаквах да се включиш, имайки предвид публикациите в блога ти на тема Космос...:)
    Общо взето в интересния разговор аз само преча, но пък дори и да не разбирам чак толкова, тези неща необяснимо ме вълнуват...
    :)

    ОтговорИзтриване
  29. Аз не мога и не желая да споря с хора, които ми приписват работи ,които не съм казал...Какъв ционизъм, бомби и пр...Каквото съм писал в другия блог - писал съм ...Който иска да чете.Нямам време да споря с предубедени хора .

    ОтговорИзтриване
  30. Не знам кой е предубеден и кой не е,но както и да е. Ето и силата на карикатурите:
    http://chem.tufts.edu/science/FrankSteiger/cartoon.gif

    ОтговорИзтриване
  31. Заинтригува ме и ще я потърся.
    Кръстю, за Айнщайн много хора са твърдели, че е твърдял, че вярва в Бог:-)

    ОтговорИзтриване
  32. Nightwish El, това за заека и костенурката си има решение и при безкрайна делимост на пространството и времето. Математиците са измислили граничния преход при безкрайно големи и безкрайно малки. Но се оказва, че тези преходи дават безкрайно големи добавки към някои величини при навлизане в света на много малките неща. Това пряко показва, че математическата идея за безкрайната делимост и безкрайно големите числа няма физическа подкрепа в нашата вселена. Не винаги математическите модели имат физичен образ.

    ОтговорИзтриване
  33. Знаете ли как се доказва формулата на Айнщайн E=mC2. Много ми е интересно какво представлява С2, след като скоростта на светлината е константна величина. Светлина на квадрат?

    ОтговорИзтриване

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.