понеделник, 15 ноември 2010 г.

"Проницателят" - Анди Андрюс


След прочита на тази книга, започнах неволно да се оглеждам за странен синеок старец с куфар в ръка.
:)))
Има хора, които се учат от собствените грешки. Други,по-умни, които се достатъчно напред с материала, и са способни да отчитат причините за чуждите грешки, като не ги допускат. На трети това трябва да им се смели, подреди и оформи в готови мъдрости, поднесени по интересен начин, подобно на историите на Робин Шарма.
Четеш и си мислиш: "Но това го знам!...Да точно така е!" и се главоблъскаш защо въпреки това живота ти е такъв отнесен... :)
Главният герой - старият Джоунс се появява в критичния момент и помага на съответния изпаднал в душевна кома човек да поправи живота си, само като промени гледната му точка.



Частта от книгата, която ми допадна най-много беше един разговор на Джоунс с милата старица Уилоу:/ с леки съкращения от моя страна.../

"-Чудесно би било да знам, че мога да оставя дори и съвсем незабележима следа в света....
- Моля да ме извините, но никога през живота си не съм виждал човек, който да е оставил "малка" или "незабележима" следа....Вярно, че повечето хора никога не виждат или не разбират следата, която са оставили в живота си....
- Известно ли ви е името Норман Бурлаг?
Уилоу поклати отрицателно глава.
- Норман Бурлаг е бил на деветдесет и една години, когато са го уведомили, че е лично отговорен за спасяването на живота на два милиарда души.
- Два милиарда? - възкликна Уилоу. - Как е възможно?
- Норман Бурлаг бил човек, който през живота си се е занимавал с научни опити за създаване на такива хибриди на пшеницата и царевицата, които да растат в неблагоприятни климатични условия...експерти са изчислили, че неговите научни постижения са спасили от гладна смърт повече от два милиарда души по целия свят...и това число непрекъснато расте...
- Невероятно - възкликна Уилоу.
- ...но не Бурлаг е човекът, спасил тези милиарди от смърт.
- Моля?
- Добре ме чухте. Смятам, че истинският спасител на тези два милиарда е Хенри Уолъс. Бил е вицепрезидент на САЩ по времето на Рузвелт...Докато заема този пост, Уолъс използва цялата власт на ведомството си, за да създаде в Мексико специална лаборатория, чиято единствена цел е да провежда научни опити за създаването на хибриди на пшеницата и царевицата...А за ръководител на лабораторията назначава млад човек на име Норма Бурлаг. Така че, той Норман Бурлаг получава Нобеловата награда, но в действителност онези два милиарда дължат живота си на Уолъс, заради създаването на лабораторията.
- Не знаех. - призна Уилоу. - Дори не си спомням този човек.
- Няма значение - отвърна Джоунс, - защото сега като си помисля, май и Хенри Уолъс не заслужава благодарностите...може би истинският спасител е Джордж Вашингтон Карвър.
Него си го спомняте нали?
- Да - бързо отвърна Уилоу - Фъстъците. Но как той...
- Когато е бил на деветнайсет години и следвал в щатския университет в Айова, работел под ръководството на един професор по технологиите в млекопреработвателната промишленост. Този професор позволявал на собствения си малък шестгодишен син всеки уикенд да излиза на експедиция за събиране на ботанически материали с блестящия студент Карвър. Това шестгодишно момченце бил същият онзи Хенри Уолъс..."



Книгата е лека, чете се бързо и оставя едно оптимистично послание.
Горещо я препоръчвам на всички политици, които не виждат по-далеч от носа си, да не говорим пък за резултатите от действията им.

14 коментара:

  1. Ел, радвам се, че ни осведомяваш, защото аз се убедих, че два почивни дена не са ми достатъчни дори да отворя книга, камо ли да прочета нещо от нея. Пък ти за "Джейн Еър" ми говориш! :D

    Ще има да пия компоти до следващото лято явно! :))

    ОтговорИзтриване
  2. За Андрюс и този му роман четох,че бил "спасителят на хората, изпаднали в криза". Включая бедност, старост, пропаднали бракове...Брррр.. Явно още не ми е дошло времето за този прочит, но благодаря, госпожо Ели :) за чудесно и великолепно подбран цитат:)

    ОтговорИзтриване
  3. Ностро,преди компотите е добре да подгрееш с нещо маниашко :D
    Например с Ерика Джонг :D
    http://www.chitanka.damon.ath.cx/text/2007.html

    ОтговорИзтриване
  4. "Пуританите нарекоха книгата „порнографска“, осъдиха откровеността и смелостта на авторката й. Хенри Милър и Джон Ъпдайк приветстваха романа и го обявиха за събитие в литературата, с неговата „първокласна, сочна, интелигентна и сгъстена проза“. За секса, еротиката, за брака и за любовта, верността, взаимоотношенията между жената и мъжа, за жените като сексуални обекти, за мъжете, видени през очите на жената"

    Вал, това ми звучи много обещаващо. Всъщност книгата съм я чувал и преди, но писателите-жени, които съм чел, колкото и сексистко да звучи, се броят на пръстите на едната ми ръка и в момента на прима виста се сещам за леля Агата и Астрид Линдгрен. :D

    ОтговорИзтриване
  5. Ех, като говорехме за проницателност, се сетих за лафа на Джордж Бест (бивш футболист на Юнайтед, Вал го знае :P):
    "Хвърлих много пари по алкохол и жени. Останалите ги хвърлих на вятъра"

    ОтговорИзтриване
  6. Ностромо - само да си посмял да не прочетеш "Джейн Еър"! Тежка съдба те очаква...:)
    Интересно защо всички мислят, че разполагам с време, само за това, че чета книги? Може пък да спестявам от времето ми за пушене, пиене, шопинг или не дай боже - от спорт, секс и приятелски разговори...:)))

    Идка, наистина може да се помогне на човек - било то и по този начин.
    На миналата Коледа ми се случи следното: една приятелка, която беше разбрала, че мъжът и изневерява дойде при мен за..айде да кажем морална подкрепа и съвет. А мен хич не ме бива в това. Трудно ми е дори да изразя съчувствие, камо ли да раздавам съвети и прегръдки. Та плаче ми тя и ми вика " Идва ми да се самоубия". А тя е с много лабилна психика, пък и има заболяване още от малка, което подхранва ниското и самочувствие и утежнява още повече положението. Бях онемяла и се чудех как да реагирам. По едно време избухнах: " Чуваш ли се какви глупости дрънкаш?!? Имаш такова хубаво дете - сираче ли искаш да го оставиш! Какво ми плачеш! Знаеш ли какви нещастия има по света? Толкова жени имат деца инвалиди и пак не се предават, сума ти нещастни хора има...ти ми мрънкаш за някакъв мъж!" Тя се стресна,помълча малко и като,че и олекна...Трябваше просто да направи сравнение между нейното злощастие и другите нещастни съдби.

    Вал, Ностро - "Нима не виждате, че на толкова много хора вече им е писнало и им се повдига от вас, психоаналитиците? Вината е изцяло ваша, глупаци такива! Превръщате процеса в нещо като „Параграф 22“! Пациентът идва и идва, и идва, и продължава да ви плаща пари, копелета такива, дори когато сте пълни невежи и не разбирате нищо, дори и когато вие самите си давате сметка, че не можете да му помогнете." :)))

    htommal - е, кое е по-разумно?
    :))))

    Ей, че дълго станааааа...

    ОтговорИзтриване
  7. "Абсурдно е, че седя тук и слушам тази тирада. Ето кое ме потриса!" :D

    ОтговорИзтриване
  8. "О, слабост, твойто име е жена! "
    Днес предлагам само с цитати да комуникираме!
    :)

    ОтговорИзтриване
  9. "О, слаДост, твойто име е жена!" - бихме казали в един глас с Вал! :D

    ОтговорИзтриване
  10. "Чакай и се надявай!"
    ... и хрупайте бисквитки
    :)

    ОтговорИзтриване
  11. Мда...
    "Надежда всяка тука остави" :(

    Еййй, току-що получих смс за промочип отстъпки - Проницателят за 8,49 лЪва. Бе колко е 0,49 от един лъв?! :D (ама това изтича утре)

    Новите предложения са "Зодии на вкус" и... внимание!... "ГОЛЕМИТЕ ЗАГАДКИ" - за псевдоучени - без пари!

    ОтговорИзтриване
  12. Мдаа - аз получих друг : "Големите загадки" -60% - само за 18 лв.
    и "Зодии на вкус" - 76%
    И всеки път : "nai-skapata kniga" го чета "най-скапаната книга" - мхаххаа
    Никакъв псевдоучен не съм!
    :)))

    ОтговорИзтриване
  13. Да де, и аз това получих, ама се надявах, че, ако някой от Хеликона протечете коментара ми, може и да се усети, че псевдоучените заслужават специално отношение...

    А коя е най-скапаната книга? :D

    ОтговорИзтриване
  14. Хеликонските агенти ни наблюдават! Не се и съмнявай!
    :)
    А относно "най-скапаната книга" - задаваш ми труден въпрос. Трябва да помисля месец, два :)))

    ОтговорИзтриване

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.