четвъртък, 18 ноември 2010 г.

"Пи" - 1998г.



В една приказна вечер, докато бяхме забили носове в една книга, Идка съвсем основателно се възмути, че не съм гледала филма „Пи“. Аз също се възмутих на себе си. Обля ме една гореща негодуваща вълна от кинолюбителското ми нехайство и се зарекох жива или още по-жива да го гледам тоя филм.
Ето трейлър, за да добиете и вие представа, че говоря за нещо съвсем нестандартно.


В следствие на много причинно-следствени паяжини и предвид военната обстановка у дома ала „Спасяването на редник Райън“ се наложи да го изгледам като сериал на три части.
Смело си признавам, че ще трябва да го изгледам още поне един път, за да схвана това 216 цифрено число името на бог ли беше или нещо друго.

Филмът навежда на интересни мисли дори заспал мозък като моя. :)

Математиката е навсякъде около нас. Универсален език, валиден за цялата Вселена – поне така се говори из хуманоидните интелектуални среди.
Числата ни помагат да направим света по-ясен. Ето аз тежа 50 кг. Какъв е процентът да оцелея ако натрупам томовете на Вазов един върху друг върху нежната си снага?

Числото Пи е математическа константа.
В оня виц за кръглите хапчета се казваше: „Аз Пиер не го познавам. Квадрата му не ме интересува!“
Е, мен ме интересува, тъй както ме интересува и златното сечение..Защото искам да се науча да рисувам като Дюрер и Леонардо. Ако не в този, то в другия живот...

Понеже повечето от вас са мързеливи, не в такава степен като мен, но все пак за Ваше улеснение да не ровите в Уикипедия:
Лудолф фон Цойлен е немски математик. Роден е в Германия, но поради гоненията на Инквизицията емигрира в Холандия.
Работи в Делфт, където преподава фехтовка и математика. През 1594 отваря школа по фехтовка в Лайден, а от 1600 е професор в Лайденския университет.
Прекарва значителна част от живота си в изчисляване на точната стойност на числото пи, използвайки най-вече метода на Архимед. През 1596 публикува книгата Van den Circkel („За кръга“), където публикува стойността на числото пи, с точност до 20-тия знак, като по-късно подобрява резултата си, стигайки до 35-тия знак. „Лудолфовото число“ е изписано на надгробната му плоча в Лайден:
3.14159265358979323846264338327950288...
Ама тая Инквизиция си нямала друга работа учени ще ми гони!
После... що били малоумни идните поколения.

10 коментара:

  1. Еххх, Дюрер! <3 ^^ Аз съм математическо чадо! И питагорейско в това число... хаха - "в това число"! :-D
    След като си се посмях да продължа.
    Ще взема да го гледам и аз! ;-)
    Иначе инквизицията много кадърен народ е погубила! "В това число" (chuckle), сума ти "посестрими в занаята"! ;-) :-Р

    Поздрави, Ел! :-*

    ОтговорИзтриване
  2. Гледай го, че после да ме светнеш!
    Аз и от Идка искам разнищване :)))
    Нещо хептен изпростях напоследък.

    Ще се ориентирам към консумация на неприлични количества кока-кола.
    :)))

    ОтговорИзтриване
  3. аз пък знам едно изречение на френски, което като се напише и се преброят буквите на всяка дума, се получава стойността на пи до 10ти знак. сега остава да се сетя и точния правопис... :))

    ОтговорИзтриване
  4. Аз тъкмо дан напише нещо относително смислено и видях коментара на рошавото гардже и зачаквам с нетърпение и интерес и аз.

    Преди време се канех да гледам този филм, заради фенщината ми по отношение на Аронофски, който направи "Реквием..."-а, но не и онзи с "Фонтанът". Не помня защо пропуснах... Така че не си сама в негледането и срамуването.

    ОтговорИзтриване
  5. Que (3) j (1)'aimе (4) a (1) faire (5) apprendre (9) un (2) nombre (6) utill (5) aux (3) hommes (6). май това беше, един колега на майка ми ми го каза, като разбра, че съм влязла във френска гимназия. последното е 6, а не 5, понеже се закръглява до десетия знак. не ме карайте да го превеждам, понеже всичко съм забравила. най-общо май е нещо от рода на: колко обичам да уча едно число, полезно за хората.

    ОтговорИзтриване
  6. И аз да се присъединя към негледалите този филм, ако трябва да съм грубо искрена, I'm Not In The Mood ...сега, прекалено ми е въздухарско напоследък :)))

    ОтговорИзтриване
  7. Скай - успокоих се :))

    Няма да те мъчим по-нататък, рошаво птиче - интересно ми беше :)

    ДИве - на мен ми е коледно и съвсем съм се разпуснала...
    :)))

    ОтговорИзтриване
  8. смело ще кажа че филма е тъп независимо колко кибер олдскул сириъс сайънс нюейдж унивърсъл мистери шит ви се струва цялата идея на филма. Идеята на филма е мега проста и всеки според мен би трябвало да може да я въприеме. Противно на реалността и на мнението на повечето хора, които уж са му фенове.
    Посланието на филма - математиката НЕ Е универсалния език на вселената.

    Сцената с пушека и чашата.. това е дифузия (не мога да повярвам, че има хора, които уж се интересуват от физика, а и това не бяха забелязали във филма) дифузията по дефиниция е НЕПРЕДСКАЗУЕМО движение на частици в някаква среда. Сцената показва неподчинението на природата на "универсалния език", мравката беше фактора "природа".

    ОтговорИзтриване
  9. Значи пак не съм разбрала...
    :)))
    ...посланието де.

    Ама не са прави и това е!

    ОтговорИзтриване

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.