петък, 9 юли 2010 г.

Музиката победи литературата

Музиката победи литературата.
С плувнали в сълзи очи и подсмърчащ нос се мъчих да омилостивя тоя коравосърдечен зелеоок дърводелец, обаче ударих на камък.
Идеята ми беше съединя двете крила на библиотеката си, защото пролуката между тях създаваше илюзия за нещо недовършено. Още повече, че куп книги чакаха да заемат достолепно достойните за тях места. Проблема беше, че точно там се бе настанила съвсем своеволно една от петнайсетте тонколони, намираща се у дома.


Никога, ама никога не оставяйте без надзор тия нагли тонколони да се разхождат из дома ви! Та въпросната тонколона се заинати и отказа да направи място за новите рафтове. Накрая след дълги преговори и лека заплаха, че ще и пускам само новия хит на Веско Маринов тя изпадна в такъв ужас, че склони за четири броя.
Там наблъсках в две редици галактиките и Тери Пратчет:


Ако се чудите защо от някои книги имаме по два екземпляра, да не говоря, че „Цар Плъх“ е в три...просто съществата, които обитават пещерата ми имат сходни интереси и вкусове и всеки си купува каквото и както му скимне, така че получава се и дублиране. Да не говорим пък за подарените или крадените..ха..ха...:)
Моите книги обаче си имат инвентарен номер и личен печат – магьосник...
За да предотвратя необосновани обвинения, които могат да възникнат при по-подробно разглеждане на заглавията държа да заявя, че не съм неонацистка, мюсюлманка, религиозно ориентирано същество или здрачовманиачен вампир. Просто си имам един фен, луд на тема Втората Световна война, Библията се каня да я чета отдавна, но според една теория всички книги на религиозна тематика си приличат в същността си, затова като излезе Корана на български го взехме с цел да търсим прилики и разлики :)))...Ей сега ще се наслушам на критики... Относно Здрач, който се е наместил до Стефан Цанев, не мога да си обясня нито фанатизираните фенки, нито тия дето пък отричат напълно новия вампирски свят. Не виждам причина за тая шумотевица, разтекли се страсти и войни. Първата книга си е просто едно приятно четиво, останалите от поредицата бяха доста наивни, а стилът на писане – уффф....но пък са подарък и не мога да ги изхвърля току-така :)
Да поясня, че приказките и част от детско-юношестката ми литература са в другата стая и съответно си чакат ред. Замислям нови и нови рафтове...накрая сигурно ще се наложи да напусна дома си, прелял от книги...








А сега две задачи:
Ламот – тъй като ми дължиш книга на Тери Пратчет – ей колко място има още за попълване, то с лихвите дето текат – избери си отляво или отдясно ще запълваш...
;)
Ностромо – за теб специална задача: имаш три книги. Трябва да познаеш коя е с най-развратно съдържание...не...не поглеждайте надясно...там са невинни хуморестични разказчета:


Двамата не пъшкайте моля! Чувам ви! :)

21 коментара:

  1. Олееее, каква библиотека, оле!
    Даже тапета под нея е разкошен! И да ти кажа и колоната не седи никак лошо. А ако пак ти отеснее библиотеката и решиш да се освобождаваш от разни повтарящи се заглавия, спокойно свиркай към сурикатите ;)

    ОтговорИзтриване
  2. Красива гледка, която направи щастлива утринта ми :)

    ОтговорИзтриване
  3. Фукла!:))))
    Ся ще си ги мерим ли?!;)))))))
    Ей ся ще избамкам цялата си видео си-ди и книжно картотеки-мартотеки, ама вероятно ще разочаровам, щото само Джема Джеймисън ми е като тапет.А и едно плакатче на мацка по цици с водка "Mary Jane" би развалило имиджа ми:)
    Някой казвал ли ти е, че имаш страаашно красиви ...рафтове;)))

    ОтговорИзтриване
  4. ДжеНа, мааа, Идоо, с "Н"..Ма съм проста..

    ОтговорИзтриване
  5. @kathryn - то аз съм скръндза, но ще те имам предвид. Все пак и вие сурикатите живеете в дупки, като мен. Е то мойто - цяла пещера...
    :)
    @Христо Блажев - напълно споделям усещанията ви. То аз си преливам от щастие ежедневно...
    :)

    ОтговорИзтриване
  6. Аххххааа :))))
    Идкаааа - като го поствах точно това си мислих - "ся ще си ги мерим ли"
    :D
    Ще дойда да ти видя маркотеките...да си ги измерим лично...
    :)))

    ОтговорИзтриване
  7. Един брилянт стига:) Аз съм по простотиите;) Иначе винаги пуре туа, мон шери:)

    ОтговорИзтриване
  8. "Просто си имам един фен, луд на тема Втората Световна война"-брой и мен :D :D

    ОтговорИзтриване
  9. Ей, тва е!... Шахматната енциклопедия я имам точно същата, ама я държа отдолу на нощното си шкафче, щото е много висока, а и да не се "меши" с художествената литература (глупости, всъщност се приспивам с нея и затова гледам да ми е "под ръка" - забелязах, че разигравайки наум произволни партии, обикновено захърквам на седмия-осмия ход). Декамерон ми е същото издание, но не съм я чел, въпреки че съм я зачитал и смея да отбележа, че не е и на половина толкова развратна колкото шахматната енциклопедия, където, ако знаеш какви работи прави черната дама с двата офицера на белите, ще ти падне короната (която мисля, че си забравила да си нарисуваш в предходната скица, защото, докато Скай е кралица на морският бряг, ти съвършенно ясно си кралица на морските дълбини - всъщност ти си я нарисувала, ама не е на главата ти, а най-вляво зад гърба на Скай - заблуждаваш, а!)! :D Отчитайки гореспоменатите наблюдения и вече изчетеният ти пост за Дал, стигам до извода, че най-развратната книга от трите е на третата снимка от поста ти, на третият рафт отгоре на долу, втората от дясно на ляво... :)

    Най-малкото на база изнесените цитати от Free Infidel тук и тук, очевидността за най-извратено съдържание се налагат от самосебе си...

    Иначе виждам, че имаш и техническа литература в лицето на Бош, което ще отдам на желанието ти да прекрояваш лавици и моделираш нови архитектурни мирогледи в съзнанието на твоите верни блогопоклонници, сред които скромно място съм заел и аз.

    P.S. Библиотекейшънът ти рулира(!), както биха се изразили някои блогъри. И май е "по-голям от моя". :D

    ОтговорИзтриване
  10. Лелеееее! "Мраморно! Мраморно!" (цитирам Троцки от "Живот и съдба"). Страхотна библиотека (казвам го с нескрита завист, пламтяща в очите). Рафтът с книги за Третия райх е внушителен, и на мен ми е любима тема :)

    Дай да ти публикуваме кътчето в "Библиотеката", планирам такъв раздел в блога :) Може ли?

    ОтговорИзтриване
  11. @Kal4o - мъже! Макар, че тя май и Nezzo ще прояви интерес...:)

    @Nostromo - ах тииииии!
    То бива съвпадения ама...
    Ахаххаа - ще ме е страх да прелистя Библията с моите непорочни ръце :)
    На Йеронимус Бош имам и цял албум, но няма начин да го сместя в тия ниски рафтове...
    @DD...GG - може ако няма посегателства!
    :)

    ОтговорИзтриване
  12. Искам и аз да доживея денят в който ще видя всичките си книги подредени в библиотека.
    Len

    ОтговорИзтриване
  13. История на футбола :)
    Откога ли не е отваряна тази книга :)
    Бих препоръчал ново преработено издание след седмица.

    ОтговорИзтриване
  14. Щях да се притесня ако и останалите 14 тонколони също са под обсадата на подобно книговеличие.;)

    ОтговорИзтриване
  15. Каква прекрасна библиотека и колко е подредено! Леле...
    А, аз вече съм ти приготвил книгата на Пратчет Ел, тъкмо сега знам коя я нямаш :))
    Освен това забелязвам само едно слонче, къде са останалите три? И къде е костенурката? Защо са избягали? Равновесието във Вселената е нарушено!!!
    Леле!!

    ОтговорИзтриване
  16. Хахаха, пък в моето свърталище книгите стоят в кашони... те не че ми принадлежат на мен, но все пак са на моя балкон, непрочетени от мен. :/

    ОтговорИзтриване
  17. Валко - аз лично само праха и бърша на тази история на футбола :)

    Миленче - де що има ъгъл в къщи е зает от тонколони. Нагла работа! ;)

    Ламот - тоя слон си има собствено мнение и е доста свободолюбив. И не му пука за вселенското равновесие...какво ще правим, просто не знам :)))

    @Божидар - Адриан - добре дошъл!
    Докато порастнеш вече ще си имаш доста добра колекция. Важното е интересът към книгите да не стихва...:)

    ОтговорИзтриване
  18. Ел,
    като истински воайор ти разгледах библиотеката. Много ми харесва как си сложила Библията и Корана до Енциклопедията на смъртта хаха, жанрово подреждане :Д :Р

    Много ми харесва "фантастичния" рафт с Шекли, Кларк, Азимов и прочие
    Този с Вербер и Стивън Кинг е любимия ми. Виждам и ти си изтъркала от четен Сейлъм'с Лот, и моята е в същото състояние.
    И имаш История на футбола....брей :)
    и аз бих поставил книгите на Пратчет на централно място :))
    Хората се познават по библиотеките им вкъщи...
    а ти имаш доста богата и симпатична библиотека :)))

    ОтговорИзтриване
  19. това е петият слон, то се вижда отдалече ;)

    балсам за очите е тая библиотека. честно да си кажа - завидях, и аз искам така да си подредя книжките, а не както са сега - една малка част са при мен, ама забутани в деветата дупка, другата голяма част от известно време са задушени от купищата книги за втората световна война ;) цру и кгб. какво да се прави, това мъжете все си мислят, че трябва да окупират. всичко и наред :)

    ОтговорИзтриване
  20. Ламот - съвсем умишлено съм ги наредила тия трите...ха-ха...:)

    @Гарга Рошава - ах, тия окупатори!
    Ама без тях накъде сме :)))

    ОтговорИзтриване
  21. Това се казва библиотека:-)

    Горан
    goran.blog.bg

    ОтговорИзтриване

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.