петък, 27 април 2012 г.

На небето всичко е спокойно


    Ето мой опит за по-дълъг разказ. Всъщност започнах с края. После написах началото и след това фугирах с кихавица луфта между тях.
    Бъдете снизходителни и ме замервайте само с измити ръце! Може и с палачинки! :)


    Беше от ония топли вечери, когато птичките завършваха трелите си, старците допиваха следобедния си чай и доволно мърдаха крака в изтъркани пантофи, а Сатаната бодро и енергично крачеше из улиците.
*****
    Не изпита угризения щом видя как петното кръв уголемява размера си, поглъщайки лакомо тротоара. Колко малко изглеждаше детското телце оттук. Сега щяха да останат само двете – майка и и тя. Нямаше да има ахкане колко невероятна е Вики, как всичко и се отдава, нямаше да има онези ужасни блестящи от възхита погледи, с които майка непрекъснато обсипваше тази проклета грабителка.
    Унесът все още я държеше, когато медицинския екип се суетеше, премятаха се някакви смешни тръбички и всички и приличаха на мравки, пъплещи по пресен труп.
    Някаква жена извика – нещо за кислород... и млад мъж в бяла престилка завъртя нещо лъскаво. Сърцето и подскочи и зайчето на блузката й отрази промяната. Но значи тя все още дишаше! Любопитно, какво ли ще стане ако....

    -Госпожо, овладейте се. Все пак другата ви дъщеря е тук и е в шок. Успокоителното ви ще подейства след малко и ще Ви помоля да бъдете по-силна, за да отговорите на няколко въпроса.

    Чуваше се тихо жужене и същият млад мъж в бяло побледня. Подаването на кислорода беше спряно и това се беше оказало фатално.
    Най-накрая! Толкова усилия, но беше успяла. Но какви са тези хора, заобградили майка й, отправящи ужасни обвинения, нелепи...що за хора са, да ги вземат мътните! Тя все още беше дете, не вярваше светът да е станал дотолкова малоумен, че да не я пощадят. Беше чувала, че в затворите няма деца, а и щеше да спаси майка си.
*****

Сестрата полагаше всички усилия да овладее треперенето си.

    - Мамо, мамо, мамооо! – всяка сричка режеше мозъка и на парченца. Представяше си как действа този звук на майката.

    Не искаше и да се замисли как се чувства в момента тя – загубила едното си дете и наблюдавайки как се бори другото, раздирайки усмирителната риза.
    Бедната! Беше тиха, свила се в ъгъла, загърната с резедава жилетка на фигурки...

*****

    Някои невежи наричат това място Чистилище. Дума, която навява мисли за шума на водата, отнасяща мечтите ни в мръсния канал. Всъщност то приличаше на нещо между военна база, съдилище и лагер за слепи. Всъщност единствените, които се държаха прилично бяха именно слепите, останалите явно не знаеха къде се намираха...Приличаха на молци, на които изведнъж всичките им лампи са били загасени в един и същи миг.
А тук „миг“ беше сложно понятие.

    Главен агент по Взимане на души – Преподобният Терезий, облян в пот, гледаше масивната златна топка и се чудеше дали няма нещо ласкателно в начина, по който тя му се хилеше. Чудеше се също дали ако намушка същество, което умее да размества молекулите си както му хрумне / особено в момент, в който никой не го наблюдава/, ще отбележи изобщо напъна му за един по-добър свят. Или вонящ остатък от свят.

    - Влезте, Преподобни Терезий! - чу се разлистване на съпротивляваща се хартия. - Влезте! Виждам отново грешки? Бях склонен да бъда милостив, но вие клоните към невиждан досега рецидив.
    - Ъммм....
    -Никакво „ъммм“! Грешка, след грешка. Чудя се дали командировките ви до Земята, не са свързани предимно със заседяване до недотам благоприлични заведения.

    Архиканцлер Херувим Йосаряний обикновено прекарваше работния си ден лежейки и цензурирайки доклади от Централата на Демонски Съюз 963, където беше разпределен. Това свършваше за около час и после с чиста съвест ловеше мухи с кокалени клечки за коса. Беше плешив до ниво венецианско огледало без капка срам.

    - Ваше Тъмнейшество, бих желал да отбележа всички факти, които говорят в моя защита. Този случай беше доста разтърсващ и мисля, че всякакви колебания относно виновността ще се отразят неблагоприятно на всички страни в спора. Момичето е убило своята собствена сестра. Всички детайли са описани подробно в доклада ми, който ви предадох преди седмица. Мисля, че трябва да бъде наказана по възможно най-болезнен начин, тъй като освен че е отнела човешки живот, е причинила невероятна мъка и на родната си майка. - Той пое дъх - Моето лично предложение е да бъде депортирана до Ниво 7.

     - Ниво 7? Убеден ли сте в това, което говорите?

     - Залагам най-скъпото си, Ваше Тъмнейшество!

     - Добре, Преподобния Терезий. Свободен сте.

    След като проследи с поглед, как охраненото тяло на агента се изниза през вратата, той се просегна и набра вътрешна връзка.

    -Да, прав бяхте. Омръзна ми от тези неправомерни арести. По случая да бъде задържан истинският виновник. Уведомете ме, щом приключите.

    Някъде там долу някой закопча невидими белезници на една жена с резедава жилетка на фигурки.

Всъщност добре, че се угояваха добре тия агенти. Не можеше да я кара все на постно.

Въздъхна и доизяде наденичките си.

funny gifs

Вдъхновители: О'Хенри, Хелър, Пратчет, "Аз, проклетникът", един напушен дедективски сериал на майка ми и най-вече наскоро погълнати от мен наденички с ярко изразен вкус на грешник.
:)))

24 коментара:

  1. Поука: Ел трябва да престане да яде хубавите неща, които готви и да ги праща на мен, а тя да яде всякакво вкусовите хапки изненади от родните хранопродавници. :P

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Хахха, Гост! Толкова си проникновен и безсъвестен, че ми иде да се разделя с дневната си дажба в твоя полза. :D
      Иде ли, ама няма, щот ще си наруша великолепието на извивките... :))))

      Изтриване
  2. Ари уа, глей кво прекрасно бъдеще на писател се разкрива пред теб! Представи си само какво можеш да напишеш, ако следващия път попаднеш на наденичкао т плъх. Обзалагам се, че ще е най-малкото нещо средно между "Удивителният Морис и неговите образовани гризачи" и "Цар плъх". Можеш да дадеш толкова много на световната култура и на мен! Какво значат тук някакви си извивки, когато говорим за един подобен талант и три редовни хранения на ден за моя милост. Не може да става и дума за сравнение!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Виж сега! Аз отивам да ям!
      Не може току-тъй да ми се вясваш и да споменаваш "плъх" баш на обяд, когато таквиз деликатеси са само мечтание.
      Плюс туй ни писател, ни нищо не става от мен, колкото и да ме агитираш... :)))

      Изтриване
  3. виж какво, както казах по-рано (вчера, днеска, онзи ден или когато там) - РОМАН. ся тамън ми стана интересно и то дошъл края. искам развитие на героите. не! настоявам за развитие на героите! и историята!
    :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ай стига, нямам време - трябва да лежа! :D:)))
      И друг път като ходите само по панталони в Борисовата, викнете и мен, хаймани такива. :)

      Изтриване
    2. без мен е хайманосвала. тя за тва сега така избягва въпроса. кой знае за колко инфаркти и емоционални изблици е виновна. и самоубийства от любов.
      въобще не се офлянквай, искам продължение!

      Изтриване
    3. Хаххахааа!! :)
      Няма да я пускаш сама, че съвсем ще редуцирате населението!

      Офлянкв, офлянкфффф... :)))

      Изтриване
    4. ще поставя въпроса така.. никакви рисунки от мен, преди да си написала продължението :)

      Изтриване
  4. Мисля, че най-релевантно ще е едно продължение, наблягащо на неземните дела. Вече виждам как архиканцлера ще се изпълнява от Роуън Аткинсън. :D

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ти ли ще се свържеш с него или аз?

      Аз уж мислех нещо хорър, кървища, тва-онова...но явно не познавам себе си.
      В тази връзка ми е чудно, че има хора, които твърдят, че ме познават добре. :)
      Някакво противоречие и недоказуемост съзирам в тъй гладките им на пръв мирис слова.
      :P :))))

      пп. Темата е сериозна и исках да наблегна на тези родители, които делят децата си. :(
      Както казва д-р Хайнц Дуфеншмърц - "Бях толкова самотен, че и двамата ми родители дори не присъстваха на раждането."

      Изтриване
    2. ПХАХАХАХА, Дуфеншмърц е моят кумир и той е казал още, че е отгледан от оцелоти и като малък е работил като градинско джудже... Това не знам що го казах, но ми се стори подходящо. :P

      Изтриване
    3. Ти па всичко си гледал!
      Мен снощи ме изтормозиха час и половина да гледам тая птицечовка!

      Ей, где сте Ед, Едд и стюпид дог? :)))

      Изтриване
  5. Ей, где сте Ед, Едд и стюпид дог? :)))
    Тук сме , тук смеее :))
    Orgy of the Dead 1965
    http://www.cinefish.bg/Orgiyata-na-martvite-Orgy-of-the-Dead-id30674.html

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Аааа, ето - виждам ви и седмината! :))
      Брях, тая Шърли извадила късмет!

      Изтриване
  6. Брей, брей .... дооообре :)) Малко ми се видя обаче :)- за моята гладна за четива Душа, си го направила на предястие :)- кога ще е основното ... опс, продължението ?! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здрастииииииии! :)))
      Основното ще е, когато ми направиш кебап с ориз! Ама вдъхновяващ! :P

      Изтриване
  7. Искам мацки само по панталони, Ел, взимай бележка и да ги има следващия път. Бтв, мен ми е по-забавно да са без пантално, па квото щат да носят нагоре, ма тва викам за финал, прави трилогия, все още се кльопат и има пара в тях.

    Иначе е яко, предполагам, ако е в поредица от кратки разкази, само че без да се застъпват в един текст, ще чупи комини. Например един разказ при назе, следващ при вазе, после пак при назе, после при вазе и така до края, че сега наистина е нервиращо, тъй като няма продължение, а ми стана интересно. Този фрагментарен начин работи при по-дълги текстове, където накрая всичко се преплита и става голямата (сори за узбекистанския) ебън. Как се вика Пратчет заради тва вече 50 години не мисли как да си плаща сметките :)

    Между другото тва с майката и децата е по-интересно и силно. Определено ми се ще да има повече внимание там, отколкото при душевадците.

    пп. Не забравяй мацки без гащи. Задълже са :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ама чакай и ти ли ще ме притискаш за продълженийца? Ама и диктатори ми се навъдихте! :)))
      Трябва викаш да има смяна на ландшафта и още поне 30-тина второстепенни герои, един от тях задължително от кралски произход, ама да не подозира тва, те благородните действия сами ще загатват, поне до 16-тия ъъъ...епизод /разказ/.
      Да не забравям и домашния любимец, ама да не е дракон, че те много фешън чак загарчат вече... :)))
      Но жените да са с седем чифта бронирани гащи. Сигурна съм, че ще е по-интересно.

      То темата беше силна - уж за майките, дето майчинските им инстинкти все накриво удрят, ама нейсе... :)

      Изтриване
    2. Аз бих ти казал даже да окастриш героите. Ако ще е кратко добре е да са малко, по-конкретно става. Понякога е добре да се мярнат там некви за абзац-два, ама само, ако имат някаква реална функция, било то за атмосфера или да покажат нещо, което да помогне на читателя да разбере повече вселената на творбата.

      Само казвах, че ако ще е така на фрагменти е по-добре за по-дълъг разказ, щото накрая преплитането винаги е готино (стига да е добре направено). А и ти си си виновна, че човек иска още, след като му е интересно, вижда, че може да има развитие и накрая Ел да каже:

      "Ми, ок, ма ся ше правя баница само по брониран сутиен, та ше чекате", не стаа :P

      Изтриване
    3. Ама как така да ги окастря?
      Мислех да метна един злодей-албинос, който да троши черепи с бронирания сутиен!
      Ти хем идейно, хем посягаш на зародилите се персонажи, начи... :)))

      Изтриване
  8. Ма много кратко, Ел...признавам, зарибена съм!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ъмм, ДИве - какво да кажа...
      От утре съм на документални филми! Едно ми е апокалитпично...
      :)))

      Изтриване
  9. Мииии...най-вероятно не, освен ако не ми хрумне противоположното! :))
    Но страшно се радвам, че попита. ;):)))

    Днес-утре, ако остане време ще драсна за един научно-популярен филм и един атеистичен, ама първо да гледам втория и да се постарая да не ми избледнее първия. :P

    ОтговорИзтриване

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.