понеделник, 11 април 2011 г.

" Книга за гробището" - Нийл Геймън



Геймън споделя, че вдъхновението за написването на тази книга идва от "Книга за джунглата" на Киплинг и от летните разходки с колело на неговият малък син Майкъл в гробището.

Съществува предсказание, че някой ден ще се роди дете, което ще върви по границата на света на живите и мъртвите, и което ще предизвика края на могъщ Орден.
Предреченото е причината Орденът да предприеме незабавни мерки, като да изпрати най-опасния от членовете си да унищожи детето.

Цялото му семейство е избито, но то успява да стигне в близкото старо гробище, чийто обитатели решават да го спасят от лапите на преследвача, като му разрешат да обитава гробището и да живее в техния свят.

Книгата може и да лежи на детския щанд, но пък някои от темите в нея будят доста размишления, изводите от които са недостъпни за мозъчните гънки на голяма маса съвременници:

"...На всяко гробище обаче оставят и парче неосветена земя, където заравят престъпници, самоубийци и друговерци.
- Значи хората, погребани в земята отвъд оградата, са лоши?
Сайлъс повдигна една съвършена вежда.
- Мммм, нищо подобно. Я да помисля, мина доста време, откакто не съм ходил натам, но не си спомням някой от погребаните да е особено зъл. Не забравяй, че в миналото са бесели хора дори за кражба на един шилинг. А и винаги се намират хора, които смятат, че живота им е толкова непоносим, че е най-добре да ускорят прехода си към друго ниво на съществуване."

Детето расте, заобиколено от грижовни създания и куп чудатости.
Прави надгробен камък с надпис на гроба на вещица,където никой не припарва, отвличат го таласъми, овладява изкуства като Сънобродене, Сливане, яздене на Божия хрътка, среща се с Гибелта

Много интересна ми беше пета глава – Танцът със Смъртта. Прочитайки заглавието първо се сетих за сцена от филма „Седмият печат“.

„Танцът на мъртвите представя универсалността на смъртта, напомня на хората, че всички са смъртни. Смъртта увлича в своя танц папи, императори, крале, наравно със селяни и скелети. Сюжетът е повлиян от шествието на Чумата – Черната Смърт., покосила Европа през 14 век.“

Само Сайлъс, който не се числеше нито към живите, нито към мъртвите не танцуваше. Интересен образ.








Не знам за вас, но аз много обичам да чета детски книжки.
Жалко, че в тази нямаше картинки!



:)))

18 коментара:

  1. Звучи доста интересно. Ще взема да й хвърля по-обстоен поглед. :)

    ОтговорИзтриване
  2. Хвърли й, но не забравяй все пак, че е за деца.
    :)))
    Просто след "Добри поличби" исках да прочета нещо само на Геймън. А тази сама ми се набута в ръцете!

    Ама аз и на най-невинната книжка мога да придам мрачен облик, а?

    ОтговорИзтриване
  3. Аз съм съгласен, че човек и добре да живее, умира и изведнъж всичко му става безразлично. Какъв хубав начин да спреш да се ядосваш за глупости. :D

    Вчера гледах едно интервю с Д-р Смърт (псевдоним на релна личност, борила се за правото на евтаназия), в което, като го попитаха какво би направил, ако все пак, въпреки че е агностик, след смъртта си се сблъска с Господ, той отговори: "Бих го попитал защо не е ме е направил по-умен." Няма много връзка с горния текст де, ама аз тоя въпрос си го задавам всеки ден... Ето на, нищо не казах... :(

    ОтговорИзтриване
  4. Пха, днес преди да си взема "Гласът на остието" и се начудих и ...така де, ясен е резултата :)
    Като се чета, то и аз нищо не казах, а уж си мислех да го направя :)))

    ОтговорИзтриване
  5. Не съм чела още Геймън. Бях се ентусиазирала след ревютото ти на "Добри поличби", обаче докато набера ентусиазъм и...гейм/ън/ оувър.:))

    Аз затова и вече не се ядосвам за глупости./Опитвам се/. Щото на косъм бях преди няколко години...

    ПП.Ел, пише ли в книгата как се овладяват и други изкуства. Наоример Съноработене, казано накратко - да си върша идеално работата, докато си нанкам сладко, а не обратното:D

    ОтговорИзтриване
  6. Ааа,Ностро е гледал последния филм на Пачино :D
    Бравос !

    ОтговорИзтриване
  7. последно на Геймън четох "Никога, никъде, никой", към която подходих с прекалено големи очаквания (но въпреки всичко ми хареса доста). опитах да подхвана "Чупливи неща", дори си я купих, ама все още съм на 7ма страница и нещо нямам мерак да я продължавам.
    тази обаче,звучи доста интригуващо :)

    ОтговорИзтриване
  8. Защо ми се струва, че си отмъкнала детската книжка под носа на младия Пъгсли Адамс :)

    ОтговорИзтриване
  9. По принцип Геймън е детско-юношески писател, не е на нивото на Пратчет, по-детски са му книгите, но на мен ми е симпатичен. Аз сега чета Марк Твен, атеистичните му произведения, много е яка историята на адамовото семейство :)

    Надявах се да спечеля книгата на Геймън от играта на ОКино, но уви забравих да им пусна имейл :(

    Ел какво ще кажеш да организираме бой с книги? Имам предвид да направим списък с желаещите да участват, теглим жребий и всеки купува книга (без да казва заглавието, за да е изненада) на изтегленото другарче? Или е прекалено инфантилно?

    ОтговорИзтриване
  10. казваш картинки нямала...ами какво чакаш? :)

    ОтговорИзтриване
  11. Ел, кога по ангелите ще започнеш да четеш порно? Хенри Милър, тва онва? Аз, заради картинките, дет ще нарисуваш де..не за друго..:)

    пп- синът ми нави по едно време да изчета Геймън и поредица, ама ..нещо твърде розаво с облачета ми дойде. Вероятно, щото съм заета с градския транспорт , та за тва не ми хареса:)

    ОтговорИзтриване
  12. Ностромо, аз всеки ден се сблъсквам с хора, който явно си мислят, че са безсмъртни и не осъзнават, че всеки момент може да ги сполети изненада...:)))

    А тия въпроси и още толкова си ги задаваш не само ти. :(

    Диве, хубаво че са хлапетата, че си имам извинение да чета приказки и да хляпам из локвите. :)))

    Хаххаа - Миленкааа - Съноработене ми звучи така примамливо, че почвам да го практикувам от раз!
    :)))

    Вал, аз му казах, че ако изгледа петнадесетина филма уикенда ще му простя един грях и той явно го е взел присърце...:)))

    ОтговорИзтриване
  13. Тотенлихтче, ми метни едно ревю спешъл фор ми - за "Никога, никъде, никой", опържи кюфтета и ще си приказваме на тайното място. :)))

    Хехх, Скай - отмъкнах му я, като дреме и зяпа прилепите... :D

    Ламотееее, хайде! Ама може ли с дебели енциклопедии? :)))

    Мила рошава гарга, пак ме подтиквате към творчество, за което благодаря. Ще си помисля как да го вкарам в натоварения график. :)))

    Идка, оня ден Скай ме изкуши с "Порно" на Уелш, но считам че не съм дорасла още... Ще си карам на призраци и вещици.

    ОтговорИзтриване
  14. Защо все повече жени обичат порното. Не знам ама на мен тенденцията ми допада, стига да не се превръща в навик. Навиците са скучни. :D

    ОтговорИзтриване
  15. Eто защо трябва да слушаме само Coldplay :D
    http://rollingstone.bg/феновете-на-coldplay-не-са-склонни-за-секс-на-п/

    ОтговорИзтриване
  16. Ностромо, не знам каква е тенденцията, ама представете си, че някое хлапе влезе да чете за гробища и внезапно плъзне поглед надолу към коментарите.

    Все към мъжът и жената интимно ви избива!
    :)))

    Вал, че аз си ги слушам.
    Поздрав!

    ОтговорИзтриване
  17. Аз само да отбележа, че двете издания на книгата на английски са с чудесни илюстрации (двама различни художници), само че издателите тук така и не получиха навреме отговор за правата и... така :(

    ОтговорИзтриване
  18. ...жалко.
    :(
    Друг път да получат отговор навреме или в краен случай да спрат времето, докато ония се моткат...
    :))

    ОтговорИзтриване

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.