четвъртък, 17 февруари 2011 г.

На лов за вещици



Наскоро гледах едно наивно филмче, доста объркано откъм идейни послания. Докато обвиняваха църквата, като институция сееща смърт в името господне, изведнъж натресоха тоя демон с хилави крилца и наблегнаха на нуждата от светена вода…
Но да оставим настрана фантасмагориите, светът е достатъчно откачен.
Колкото и да е била побъркана и жестока епохата, имало е и хора с мозък и човещина.

Фридрих фон Шпее е бил йезуитски свещеник, който е трябвало да изслушва хората, обвинени в магьосничество.
През 1631 година публикува „Cautio Criminalis” (“Предупреждение за обвинителите“), където разкрива ужасите и терора над невинни хора и възроптава срещу тези организирани от църквата и държавата мъчения и убийства. Преди да успеят да го спипат и накажат, той взема, че умира от чума. Заради грижите, които е полагал за болните от страшната болест.



Ето откъси от книгата, където с хаплив език съвсем обективно излага цялата порочна система:

„Невероятно популярни сред нас, германците и особено (срамувам се да го призная) сред католиците, са суеверията, завистта, злословията, клеветите, инсинуациите и други подобни, които тъй като нито се наказват, нито се опровергават, пораждат съмнения в магьосничество. Вече не Бог или природата, а вещиците са отговорни за всичко.
Поради това и всички вдигат шум и искат магистратите да разследват вещиците, които единствено народните сплетни са направили толкова многобройни.
....
Специален следовател е изпратен при другите съдии, които все още протакат и се боят да се замесят в тази несигурна материя. Каквато и некомпетентност и арогантност да приложи той при тези разследвания, те се възприемат като жажда за справедливост. Освен това неговата жажда за справедливост е наточена от надеждите за печалба – особено когато е някой беден и алчен агент с голямо семейство, който получава като заплата толкова много крони за всяка изгорена вещица, без да се броят инцидентните възнаграждения и другите пари, които следователят има право на воля да изисква от хората, които призовава.
Ако бълнуванията на някой луд или пък зловреден и необоснован слух (защото доказателства за скандала не са необходими) насочва към някоя безпомощна старица, тя първа ще пострада .
И все пак, за да се избегне впечатлението, че тя е обвинена само въз основа на слухове и без други доказателства, презумпция за виновност се придобива чрез следствената дилема: тя или е водила зъл и непристоен живот, или пък е живяла добре и смирено. Ако е живяла непристойно, значи е виновна. От друга страна, ако е водила праведен живот, това е също толкова осъдително: защото вещиците се преструват и се опитват да изглеждат особено добродетелни.
И така старата жена бива хвърлена в затвора. Ново доказателство се ражда от следващата дилема: тя се страхува или тя не се страхува. Ако се страхува (защото е чула за ужасните мъчения, които се използват срещу вещиците), това е сигурно доказателство, защото съвестта я мъчи. Ако не показва страх (защото е убедена в своята невинност), това също е доказателство, защото на вещиците е характерно да се преструват на невинни и да се държат дръзко.

.... продължава в същия дух.
Цитатът е от „Свят, населен с демони“-



Човечеството бива обладавано периодично от безумства, зверства над собствения си биологичен вид. Това е жестокост, които не мога да проумея.
Започвам да се чудя какво ли още ни очаква.

23 коментара:

  1. Добре, че ядох, щот като видя клада и започвам да си мисля за пиле на грил.

    Мда, значи в днешно време, ако искаш да се отличиш и да бъдеш забелязан, почни да правиш добро. Е, това май е важало и за други времена.

    Та това, с което завършваш Ел е обратната страна на това, което намеквам. По-вярно е да кажеш, че периодично са се появявали и добри хора, защото жестокостта и малодушието винаги ги е имало.

    ОтговорИзтриване
  2. Пак опираме до количеството.
    :)
    Защо в нито един период не преобладава доброто?
    Или греша?
    :)

    ОтговорИзтриване
  3. Доброто е преобладавало само в един момент - когато в райската градина са били само Адам, Ева и змията - с други думи 2:1 за доброто. Та добре, че е била змията, иначе силите щяха да са изравнени. :D

    ОтговорИзтриване
  4. Винаги съм се възмущавала от тъмните времена, когато католиците са горели на клада за щяло и нещяло... Колко ли велики хора са си отишли за развлечение на масите? А по повод последното ти изречение - хората май сме си такива - жестоки един към друг. А като ни вземеш поотделно сме толкова мирни, благи и добри:)))
    Става така, че пътят към ада е постлан с нечии добри намерения и се намират достатъчно тъпаци да ги следват.

    ОтговорИзтриване
  5. Ностромо, човек като има всичко, ламти за още...зарад една тъпа ябълка! Сега населението щеше да се свежда до двама голи мързеливци, ако не беше проклетия плод!
    Ама ако не беше ябълка, Бог друго щеше да измисли и да ги разкара...:)))

    ЕL, малоумията земни са неизброими

    пп. Тъпаци винаги има. Ама поне да не демонстрират добрите си намерения.
    Лицемери!

    ОтговорИзтриване
  6. Ел, според мен фон Шпее е бил наказан от всемогъщия Бог задето се е опълчил срещу църквата! :Р :))

    Освен това всички знаем, че Ева взела змията и нашляпала с нея Адам :)
    Bad bad Eva :)

    ОтговорИзтриване
  7. Изброените "доказателства" ми напомниха на единия вариант на изпитанието с вода - убиват "вещицата" с камъни, след което я хвърлят във вода. Ако тялото й потъне, тя е виновна (душата й е натежала от грехове). Ако изплува - значи е невинна. И в двата случая, обаче, е мъртва.

    ОтговорИзтриване
  8. Какви велики идеи са се раждали /по повод линка за малоумията/ и се сащисах, думите ми изпаднаха от речника... Горките дечица:(
    Не че се сега е много по-различно, просто живеем в рамки на обществено благоприличие и такива работи уж не се случват. Освен тези
    http://www.youtube.com/watch?v=D8Y_xOJXWRU

    ОтговорИзтриване
  9. Ламот, честно казано твоят пост е по-стряскащ от моя.
    Не смея да надникна!
    :)

    Деси, тези случаи са подробно и детайлно описани. Направо мога да се отвратя от това, че съм човек.
    Що не се родих хлебарка!

    ЕL, за жалост непрекъснато се случват ужасни неща. Просто мащабите са различни. Пък и да не забравяме информационните завеси. И апатията.

    ОтговорИзтриване
  10. Хахх, presly!
    "Останалите вярват, че президентът е тъпак първо качество и по-скоро са щастливи, че накрая професията им става легитимна..."

    Не знам що не ти излиза коментара, но за вещиците в Румъния си спомням, че гледах някакъв репортаж по новините и доста се хилих...
    :)))

    ОтговорИзтриване
  11. Не са само католиците - шведските и салемските вещици също ги е имало. Общото е християнството.

    Ама сега какво? Трябва да рива в какво лошо време живеем ли? И колко сме зли съвременните хора, и колко малко са добричките. Оффф, хайде холан.

    ОтговорИзтриване
  12. Не бе, Фроги, радвай се, че не си забрадена, а мъжът ти няма законно право (според Корана) да те бие. И това не е малко, айде холан. :D

    ОтговорИзтриване
  13. Няма какво да се радвам - сещам се за комунистическите лагери и съсипаните хора. Също и за изядените от прасета.

    Нямам намерение да навлизам в религиозните дебри, а и не ги разбирам, ама май идеше реч за християнството. По същата логика освен за исляма, можем да се тръшкаме и за ацтекските жертвоприношения, като ги преекспонираме към днешна дата.
    Това е история - това е положението.

    ОтговорИзтриване
  14. Еее, един път няма за какво да ривеш, друг път няма за какво да се радваш. Егати живота с две думи! :D

    ОтговорИзтриване
  15. Даже спря да вали снежеца!
    Пфууу...
    :)

    ОтговорИзтриване
  16. Не ве, Ностро. Животът е шарен, хората сме всякакви и ми писна от клишета, охкания и ахкания. За туй се подразних. :)

    Ел, зимата трябва да мре! :Р

    ОтговорИзтриване
  17. Ми на - аз затова го споменах. Да ти олекне малко.
    :)))

    ОтговорИзтриване
  18. Вероятно съм пропуснала някой символ от a href връзката.
    http://www.viceland.com/blogs/bg/archives/2060

    ОтговорИзтриване
  19. Въздържам се от коментар :)
    Но само ще открехна завесата .Приятел се лекуваше при Вера Кочовска....

    ОтговорИзтриване
  20. Тази жестокост и аз не я проуявам, Ел, въпреки изключително простото й обяснение, което може да се обобщи само в две думи: ламтеж за власт.
    Църквата пък като институция е достатъчно манипулативна, за да използва добродетелите, които проповядва, като оправдание за собствените си постъпки и стремежа да контролира всички сфери на живот.
    И пак въпросът опира до власт и контрол над масите.

    ОтговорИзтриване
  21. Хах, Вал - и? Ефект?

    Миленче, именно това,че е масово го прави толкова страшно...

    Хубав ден ви желая!
    :)))

    ОтговорИзтриване
  22. Ефектът беше стресиращ за него. Той се изплаши насериозно. Каза ми , че по - голям демон не е виждал.

    ОтговорИзтриване

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.