петък, 3 септември 2010 г.

"Свят, населен с демони" - Карл Сейгън

"Свят, населен с демони. Науката като свещ в мрака" - Карл Сейгън.

Книгата е сбор от ръзсъждения на различни тематики. Съдържанието отначало ми се стори леко разхвърляно и хаотично, докато не осъзнах / а аз трудно схващам дори очевидни неща /, че това е сборник от есета, а не любовен роман.
Всъщност написването на книгата е отнело почти десет години, като тя е събрала личните му впечатления и мисли от случващото се в заобикалящия го свят, разглежда невероятно интересни въпроси, а анализите са пълни и написани по достъпен начин, подходящ за широкия кръг от неспециалисти, каквито сме повечето от читателите му.
Желанието му да предизвика обществен интерес, да запали у повече хора интерес към науката, да разобличи напъните на псевдонауката, предполагам е намерила отзвук в доста заблудени души, подобно на моята.

"Комисията за научно изследване на паранормални твърдения е организация, която обхваща учени, хуманитаристи, илюзионисти и други хора, които са се посветили на скептичния анализ на ширещи се или тепърва зараждащи се псевдонауки."
Карл Сейгън участва в нея още от самото и създаване.

Какви теми се разглеждат в книгата: "потъналите континенти" Атлантида и Лемурия / сещам се за още един, но това в друг пост.../, "психичната хирургия", фанатизма, етническите и национални предразсъдъци, суеверията, НЛО, отвличанията от извънземни, престъпленията на учените, гоненията на вещици и зверските мъчения, отглеждането на неграмотно общество, влагащо повече пари в отбраната, отколкото в космическите изследвания...

"Грамотността е пътят от робството към свободата. Има много видове робство и много видове свобода. Но четенето все още е пътят"

" Можехме да живеем във вселена, в която нищо да не може да бъде обяснено посредством няколко прости закона, в която сложността на природата да надхвърля способностите ни да разберем, в която действащите на Земята закони да не са валидни за Марс или някой далечен квазар. Само че данните - не предубежденията, а фактите - доказват, че това не е така. Имаме късмета да живеем във вселена, в която много неща могат да бъдат "редуцирани" до малък брой сравнително прости природни закони. В противен случай можеше да ни липсват интелектуалните възможности и капацитета да разберем света."

На мен ми звучи успокоително. Има надежда да разберем света. И то не само като физични закони.
Въпреки, че все още не мога да проумея как човечеството е позволило неща като детския кръстоносен поход, Инквизицията, Холокоста, робството, комунизма, чалгата... Не го разбирам този свят.

С две думи - книгата е великолепна.

Сега непослушната Nightwish El, въпреки терзанията които изпитва, ще продължи да твори демонския си бъркоч в псевдонаучния си блог - "Мистерии и загадки", който благодарение на далеч по-умните и с по-благопристойно държание колеги, има блестящо бъдеще,енергийно захранвано от далечен квазар.

Сега ще премина на по-леки четива. Пък и аз обичам тънки книжки с картинки.
Ето колекция от ефирни издания-притурки към списание "Космос", която си препрочитам с удоволствие през два-три века:

Дори масата не се огъва...
Ще взема да запаля и една свещ, че ми предстои борба с демоните на астрологията и фантастиката.

"По-добре е да запалиш свещ, отколкото да проклинаш мрака".

И все пак много по-лесно е да се прави псевдонаука, отколкото наука. Далеч по-ниските стандарти към твърденията и към техните доказателства, нагаждането към човешките фантазии, прави псевдонауката по-желана и популярна.

А в "Милиарди и милиарди" имаше повече картинки!

7 коментара:

 1. >"И все пак много по-лесно е да се прави псевдонаука, отколкото наука"

  Не е това проблемът. Проблемът е, че псевдонауката много по-охотно се възприема от повечето хора.

  ОтговорИзтриване
 2. Именно, Ел, много съм съгласен с последните твърдения - псевдонауката е светлината в тунела, може да е от приближаващ влак, ама е светлина! :) Затова и твърдо държа на мистериозния блог и смятам че още дълги години хората ще се чудят кой точно го списва и най-вече - ЗАЩО! :D

  Аз към момента съм наострил уши за "The Grand Design" на Хокинг в съавторство с някакъв американец, но не я виждам кога ще излезе на български. Вероятно не по-рано от следващато лято.

  А книжките изглеждат примамливо опърпани - точно както ги обичам, а и са върху трапезна маса, ммм... :)

  ОтговорИзтриване
 3. Всъщност The Grand Design е писана със същия пич от "По-кратка история на времето" - Млодинов :)
  За съжаление не можах да я намеря по торентите :( , надявам се някой да я качи в скоро време.
  Но още от сега гледам как мучат религиозни фанатици и теолози, още не прочели книгата, ми става особено смешно.
  А иначе, винаги ще има хора, които да вярват във врачки, астролози и хороскопи, кристални топки, всемогъщи богове, богоизбрани месии, светите писания пратени по факса лично от Бог, в екстрасенси.
  Надявам се, че мистериозния блог ще се занимава точно с такива псевдо-явления, оковаващи общественото мислене :)

  Ел, виж как ни провокираш да чоплим такива теми :)

  ОтговорИзтриване
 4. Завиждам ти за прогресивното четиво. И никак не благородно.:)

  ОтговорИзтриване
 5. Bozho, как няма по-охотно да се възприема, като в последния ми хороскоп ми обещаха секс 8 пъти на ден...
  :)))

  Ностро - светлина е! А ние сме звездна материя!
  А тоя мистериозен блог и аз се чудя кой го пише :)

  Ламот - сега чета "Малки богове" и ще продължавам с провокациите!

  Стоян, няма само аз да ти завиждам, я!
  :)

  ОтговорИзтриване
 6. Аз съм събскрайбър на Пат Кондел в youtube, вчера е пуснал ново видео, спуках се да се хиля,хахах, нема такъв пич
  http://www.youtube.com/watch?v=Lecm30iDHW4

  ОтговорИзтриване

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.