неделя, 26 септември 2010 г.

"Писма до Клаудия"- Хорхе Букай



Благодарение на подаръка от Nezzo успях да вдигна леко плаща на гещалт психологията /хммм – терапията? Тук ще чакам eiri – щото ми направи забележка, а и явно ги разбира тия понятия :)/ .

Честно казано нищо не разбирам от психология.
Светът ми изглежда достатъчно безумен.

И считам, че беше полезно да прочета тази книга.

Две думи за автора и нейното написване.
Хорхе Букай е завършил медицина и е специализирал гещалтпсихология.
„Писма до Клаудия” е сбор от записките, които Букай пише, докато пациентът му говори или мълчи и обмисля следващото си изречение. Всичко това, което спонтанно минава през мислите му – разсъждения върху проблемите и дори стихотворения той записва, като посредством всичките тези писма, Букай развива свой собствен модел на терапия.

„Терминът гещалт няма превод.
Думата е немска и означава „форма” или съвкупност” Ние сме я приели за комплексен термин, чието значение е „фигура – фон”. Идеята е, че не можем да се съсредоточим върху повече от едно нещо наведнъж. Това нещо е фигурата, останалото е фон. Когато нещо, което е било част от фона излиза, фигурата, която до този момент е приковавала нашето внимание се разтваря и слива с фона.”

А аз заблудена си мислех, че като върша седем неща вкупом съм еднакво съсредоточена върху всички тях!

И ето откривам нещо, с което съм съгласна:
„Любовта е радостта от самото съществуване на другия. „
...последвано от:
„ ...любовта не зависи от това какво прави, казва или притежава обектът. За любовта ми няма значение дали това, което обичам, е до мен, или ме е напуснало; когато обичам, не се вкопчвам, не манипулирам, не оказвам натиск...”

Разбира се, че има значение, какво прави обектът. Представете си, че обичате някого и той започне да прави нещо, от което вие се ужасявате или ненавиждате...как може да продължавате да го обичате?

Друг цитат:

„ Има три категории хора.
В първата са онези, които, стане ли студено, подаряват всичките си топли дрехи на някой друг. Хората от втората група, почувстват ли студ, обличат топлите си дрехи. В третата група са онези, които ще запалят огън, за да стоплят себе си, както и всички останали, които искат да се сгреят”

Аз огън не мога да паля, но мога да взема камшика и да организирам следното: докато половината мързеливци складат огъня, останалите вече ще са начукали пържолите и наточили виното. А аз най-вероятно през цялото време ще се спъвам в купчинките дръвца и ще орежа две-трети от крайниците си на някой сатър.

С мен и г-н Букай би протекъл интересен диалог, разбира се стига да не заявява, че ме обича, както прави с всичките си / или повечето / пациенти ;)
Явно и психолозите, подобно на джедаите са окуражавани да обичат.

Още веднъж благодаря на Nezzo и да знае, че просвещаването ми няма да мине безнаказано ;)))

9 коментара:

  1. Хахаха заплахата определено ми харесва!

    ОтговорИзтриване
  2. защо си затиснала горкото извънземно с книгата? :(
    и защо четеш за гестапо (:р) психологията и срамиш лаборатрията и гилдията на учените :(
    :D :D

    ОтговорИзтриване
  3. Аз като пълноправен член на гилдията на псевдоучените се присъединявам към Ламот, настоявайки да науча отговорът на въпроса какво е това дискриминационно отношение към извънземните! Не стига, че земните деца всеки ден ги товарят с книги и учебници, сега вече и извънземните ли взехме да тормозим! Питам и не очаквам отговор, щото трябва да ходя да обгрижвам пържолите. :D
    А, да, и за любовта. Любовта зависи! Зависи, така както времето е преобладаващо, а нивото на река Дунав е в сантиметри. Не ме питайте откъде знам. Питайте Букай той откъде знае, защото сигурен съм, че и той няма да може да ви отговори.
    Бе кво стана с виното бе?!...

    ОтговорИзтриване
  4. Дам, интересно. Букай явно се е опитал да опише "истинската любов" като идеален феномен, който съществува сам за себе си. Уви.. всеки знае, че не е така.
    Но нека не обобщаваме какво правят всички психолози :) не всички обичат така както Букай обича ;P

    Гещалт е точно това, което психиката възприема за цялост в определен момент.

    ОтговорИзтриване
  5. Nezzo, на теб не сова, ми дракон трябва да пратя, че е опасно и тежко...;)

    Ламотски - това е пралеля ми Ихтиоздравка! Служи за подпора, щот това заслужава :)

    Ностро, добър извънземен е мъртвият извънземен.
    Особено ако е кръвожаден марсианец.
    Любовта...де да знам...нищо не знам за нея...
    А виното го е гепила Скай, затова скоро ще и се натресем в мазето!

    Eiri, трудна за мен материя :)))

    ОтговорИзтриване
  6. След като преди известно време бях прочел това: http://nightwishel.blogspot.com/2010/03/blog-post_04.html ,
    сега ми е изключително трудно да повярвам на абзаца "Аз огън не мога да паля, но мога да взема камшика и да организирам следното..." :)

    ОтговорИзтриване
  7. Ако съдя по цитата (не съм чела книгата), то любовта се дефинира като нещо по-скоро субективно, доколкото няма изразена връзка с обекта си. И, понеже аз я разбирм като преодоляване на собствената граница и допускането на друг отвъд нея, т.е. акт на (частично) единене нещо не ми се връзва. Ако има насъгласни, мога да ги доубедя с чука за пържоли.

    ОтговорИзтриване
  8. Разбира се, че мога да запаля огън, при това с разнообразни средства...но нали съм фукла и трябва да изтъкна способностите си на организатор.
    А и мързела в мен глава надига.
    Лениво, но я надига...
    :)))

    ОтговорИзтриване
  9. Мдааа, Скай това ми звучи далеч по-логично / или може би приемливо / :)
    Ама то каква логика да търсиш в мъжете?

    Амче, щом имаш чук за пържоли що не чувам покана за трапеза? Знаеш ли как мога да доплувам при теб за има няма два часа?
    :)))

    ОтговорИзтриване

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.