вторник, 7 септември 2010 г.

"Царица Чума с грозна власт..."


"Царица Чума с грозна власт
сега препуска срещу нас
да жъне жътвата богата.
В прозорците ни без покой
кънти гробарската лопата . .
Ио кой ще ни помогне? Кой?"

„Пир по време на чумата" А. С. Пушкин

Епидемиите от чума в древността са имали невъобразими размери.

Ето какво изкопах от списание "Космос"- 1966г:
"...За период от 1500 години преди нашата ера се наброяват 41 чумни епидемии.
До XVI век избухнали още 109 епидемии. По времето на византийския император Юстиниан били отнесени в гроба половината от хората на тогавашния цивилизован свят. През 1336 година започнала от Китай „черната чума". През Индия, Персия и Константинопол
тя стигнала Европа и от 100 милиона, колкото броял тогава нашият континент, изтребила 25 милиона — всеки четвърти човек умрял от чума. „Декамерон" от Бокачо не е забавна шега. Хората наистина бягат, крият се по уединените манастири и от страх пред смъртта си разказват пикантни истории. В 1387 година измряло цялото население на град Смоленск. Руски летописец записва на евангелието си:
„. . . и останаше троица во живих во Смоленск и излезнаше заковахов двери. . . "

Епидемиите продължавали. Те посещавали Европа поне по два пъти всяко столетие. През XVII век смъртоносна вълна заляла всички европейски държави —по-страшна от глад, война и пожари. В 1666 година в Лондон „мъртвите били повече от живите".
В своя суеверен страх хората търсели най-различни „поличби" за идването на епидемиите. Като сигурен белег били смятани „опашатите звезди". В 1456 година византийският историк Кривотул съобщава: „Яви се опашата звезда и мор по цялата земя."
На тия суеверия не били чужди и лекарите. Големият хирург от епохата на Възраждането — Амброаз Паре, описва като най-достоверни белези за идване на чумата поява на комети и дракони, които можели да се видят в пълнолуние по небето.
Единствено срещу чумата могла да помогне науката, и то след развитието на медицинската микробиология.
Когато от провинцията Юнан, на границата на Тибет, започва в края на XIX век нова чумна епидемия, за първи път медицинската наука дава сериозен отпор.
Епидемията се движела бавно, стигнала голямото пристанище Хонг-Конг. Там на 20 юни 1894 година един смел микробиолог — Йерсен, открил чумния бактерий. Вестта била такава, че влязла на видно място в заглавията на вестниците. И у нас един вестник съобщил:„Чумата е хваната в бутилка."
Но макар и „хваната", чумата от Хонг-Конг и Кантон плъзнала към Индия, Персия, Египет — в едната посока, и през Филипините, Япония и Америка — в другата. Този път нейни жертви били близо десет милиона души. След откриването на бактерия било вече възможно да се проследи как става заразяването на човека. Оказало се, че чумният микроб си има съюзници. От чума боледуват гризачите: плъхове, лалугери, тарбагани —
вид степни гризачи. Заразата прескача върху хората чрез бълхи, които живеят по тези животни. Бълхите се насмукват с кръв от заразените плъхове. Чумните бактерии се размножават в стомахчетата на бълхите и ги запушват. Бълхата огладнява, но не може да се нахрани, защото входът към стомахчето й е задръстен от бактерии. Тя бяга от умрелия плъх и започва неспирно да хапе хората и да ги заразява. Това е сигналът за идещото нещастие — „морът по мишките"! Умиращите чумни плъхове губят страха си от хората, влизат в техните жилища и сеят навсякъде смъртоносните бълхи. Хората не знаели как да се отърват от плъховете..."


Ама интересни предпазни средства са използвали лекарите.
Поне хората повишили здравната си култура и обърнали по-голямо внимание на хигиената.


По Viasat History през декември даваха "Черната смърт".
А аз под влияние на рицаря подстрекател Ламот гледах далеч по-развлекателното:



Носи се слух за село, пощадено от чумата. Неколцина мъже под ръководството на рицаря Улрик се опитват да го открият. За водач избират младият монах Озмънд, влюбен в девойка, която се е запътила към същото село.
Общо взето не знам до какви мисли ще ви отведе филма. Аз разсъждавам може би твърде първично. Дали в името на Бог или в неговото отричане, и едните и другите изкормваха, бесеха и мъчиха себеподобни. Независимо от идеологията, в която се вярва, когато делата са сходни или се припокриват с делата на „лошите“ и „различните“ , някой би ли ми обяснил къде е разликата?
А може и нищо да не съм схванала.
:)
А Озмънд накрая откачи, започна да измъчва жени и заприлича на Анакин Скайуокър!


7 коментара:

  1. Много хубава и информативна статия Ел :)
    Според мен "Black Death" е много добър филм, забиващ пирони в няколко посоки:
    - първата е монаха. Той се отказва от нормален живот с неговата любов, а вместо това се забива с глупости - от почит и страх към Бога- страхът обаче винаги води до омраза.
    - втората е жената-водачка на селото. Очевидно е, че тя е доста грамотна и изпреварила времето си жена, но разбира се, като такава е обявена за вещица.
    - третата, и най-важна линия е т.нар. Прозелетизъм - http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9F%D1%80%D0%BE%D0%B7%D0%B5%D0%BB%D0%B8%D1%82%D0%B8%D0%B7%D1%8A%D0%BC - безумие характерно за всички религии и почти всички религиозни, и нещото, което наистина прави религиите твърде опасни. Убеждението, че няма друга истина освен твоята, и че няма друга визия за света освен твоята - ето затова всички военни конфликти в момента са на практика основани върху религиозните сблъсъци.

    Уф, уморих се да пиша. Това ли е най-дългия пост в блога ти Ел, и ако да, какво ще получа за награда :)

    ОтговорИзтриване
  2. Ето значи от къде идва "Смърт на мишките" ;)

    Да,наистина хубава статия.А с филма ме заинтригувахте...

    ОтговорИзтриване
  3. Прозеле...кво? :)
    Ей, съвсем ще ме ограмотиш!

    Безумие и ограниченост в едно.
    Военните конфликти може и да са основани върху религиозни сблъсъци, но винаги са в резултат на алчност. Алчност за земи, пари, нефт и диаманти...:)
    Пък и кой глупак ще тръгне да си дава живота за кауза, ако преди това някой не я обяви за свещена и не развеят знамената или не вдигнат кръста / оня розовия ;) /:)

    Миленка, аз съм противник на насилието. Харесвам и Стюарт Литъл, и майка му, и баба му...
    :)

    ОтговорИзтриване
  4. Този исторически урок ми дойде отрезвяващо, напомнми ми за сцени от "Интервю с вампир" и ме настрои средновековно - отгоре на всичко и "Робин Худ" ми е на дневен ред (въпросът е дали ще го изтрая).

    И хайде сега, Ел, знаем как ги харесваш и Стюарт Литъл, и майка му - съвсем леко препечени, но преди това прилично отлежали - за какво мислиш, че съм ги наредил провесени като суджуци в мазето си. :D

    ОтговорИзтриване
  5. Ахахха - а аз си спомних "Вечната Амбър" :)

    А бе всички ли разбраха, че обичам да ям плъхове?
    ;)

    ОтговорИзтриване
  6. Списание "Космос", наистина бе необятно, почти космично.

    Жалко, че днес няма подобно списание.

    Горан

    ОтговорИзтриване
  7. dante aligeri...iferno...dan brawn...and many more...

    ОтговорИзтриване

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.