четвъртък, 16 септември 2010 г.

"Седмият печат", Олимпийските игри 1936г. и Хенри Фонда...


Какво ще кажете за шахматна схватка със смъртта?

Понякога предвкусването на предстоящото удоволствие е по-хубаво от самото него.
Ето - вчера се зарових в "1001 филма, които непременно трябва да гледате" (не че ще ги гледам всичките :)), за да открия нещо интересно и ето на какво се спря погледа ми:

"ОЛИМПИЯ" 1938г.

Предполагам че всички сте гледали "Контакт", създаден по едноименният роман на Карл Сейгън. Чували сте за проекта SETI - Search for Extra-Terrestrial Intelligence („Търсене на извънземен разум“).
Може би си спомняте и страстната реч на д-р Елинор Ароуей (Джоди Фостър). Едни от първите мощни радиовълни, които евентуално могат да бъдат засечени от извънземен разум са тези от телевизионните предавания на летните олимпийски игри в Берлин през 1936г.

Именно Джоди Фостър ще играе Лени Рийфенщал в автобиографичен филм за любимата режисьорка на Хитлер, създала филма "Олимпия":



Кадри от филма са използвани в клипа на Rammstein - Stripped:



Rammstein - Stripped
Uploaded by Pacotosman. - Watch more music videos, in HD!

"СЛУЧАЯТ ПРИ ОКСБОУ" 1943г.


Хенри Фонда пак е в ролята на добрия, противопоставил се на тълпата. Казвам пак, защото ролята му в "Дванадесет разгневени мъже" беше подобна. :)
Все трябва да има някой трезвомислещ, който да се опълчва на стадото.
Слух, че местен собственик на ранчо е убит от конекрадци, довежда до линчуването на трима невинни мъже...

"СЕДМИЯТ ПЕЧАТ" - 1957г.



Направо не мога да повярвам, че не съм го гледала!
Ето нещо интересно, което намерих за филма:

"Сюжетът на "Седмият печат" е повече от скромен - история за току-що завърнал се от кръстоносните походи рицар (Макс фон Сюдов), който предизвиква смъртта на шахматна игра, за да запази живота си. Пътешествието, което предприема, го среща с кошмари, мъчения, религиозен фанатизъм и само в определени моменти на хоризонта се появява чистата любов, несмутена от аскетичния дух на времето.
В интелектуалното послание на филма можем да открием саркастичния песимизъм на Шопенхауер от "Светът като воля и представа", където авторът застъпва идеята, че животът в своята същност е страдание и болка.
Бергман всъщност използва фигурата на смъртта, за да размишлява върху човешкото битие и религията.
"... роден си случайно, животът ти е лишен от определен смисъл, освен от този на битието. Когато умреш, угасваш напълно. От същество се превръщаш в несъщество. Затова не е толкова наложително да допускаме някакъв бог сред нашите все по-капризни атоми. Това мое прозрение ми донесе известна сигурност, на която разчитах в моменти на страх и объркване."
Всъщност най-дълбокият конфликт в "Седмият печат" е между сляпата вяра и крайния атеизъм. Филмът завършва със съмнение: "Господи, ти който си някъде там, който трябва да си някъде там, имай милост към нас." Бергман ни оставя в неизвестност. Дали пък страхът от смъртта не е това, което ние наричаме Господ?"
Източник: тук.

Тук просто не мога да се сдържа и да не метна Бил, Тед и Смъртта в страшна схватка:
:)))

Не съм забравила, че именно Макс Фон Сюдов беше лодкаря, водещ Робин Уилямс към портите на Ада в забележителния: "What Dreams May Come":



Сега остава само да ги издиря, да намеря време... и да се просна на дивана.
:)

13 коментара:

  1. Мииии...аз съм минала във Фтора фаза :)

    ОтговорИзтриване
  2. аве, що никой не спи да му се не знае :) Аз поне чакам хора от летището :)
    О, Седмият печат е монументален шедьовър, точно така Ел, хората си създават богове и вярват в живот след смъртта, само за да приемат смъртта по-леко. Отвъд това няма нищо. Бергман е уникален. Много хубаво нощно четиво Ели :)

    ОтговорИзтриване
  3. Аз се наспах. :)
    Дойдоха ли хората от летището?
    :)

    ОтговорИзтриване
  4. Ел, по-известният филм на Рифенщал е "Триумф на волята" (целият с английски субтитри), който освен, че се води за абсолютна класика, е и сред най-добрите пропагандни филми правени някога. Не съм го гледал целия, но от от няколкото кадъра, си личи защо навремето е въздействал така на хората в киносалоните. Същевременно си е и урок по история на нацизма и какво се случва с масите, когато някой им се представи за месия.

    Колкото до Бергман - без думи. Предлагам да направим един онлайн шах-турнир в негова чест. :)

    ОтговорИзтриване
  5. Оня ден по Viasat History хванах края на процеса в Нюрнберг...Гьоринг / жена му много грозна бе / ...ама ми се приспа...
    Кво съм се отприщила на тая тема?
    :)

    Да се изложа публично на онлайн-турнир ли искаш?

    ОтговорИзтриване
  6. Яй, Честита нова прическа Ел, т.е. визия на блога :) По-свежа е и напомня на древен ръкопис на Леонардо.
    А и ми напомня на шоколадов сладолед

    ОтговорИзтриване
  7. Благодаря!
    Нали е есен - минавам на по-топли цветове.
    За ядене не ми говори, че така преядох днес...
    :(

    ОтговорИзтриване
  8. Ностромо обича сладолед и по-топли цветове. Вкусно, вкусно! :D

    Ел, мислех си, че облика на блогът ти е най-перманентното нещо в тази Вселена... Уви, грешал съм, но е било за добро. :D

    Кога и къде ще го полеем? Викам да навестим мазето на Скай без да я питаме! Ще я поставим пред свършен факт. :D

    ОтговорИзтриване
  9. Ел, благодаря за инфото. Не съм ги гледала тези филми/защо ли:)/А много обичам интересни такива...И новият дизайн ми харесва:)Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  10. Ностро аз съм мързел и си признавам.
    :)
    Скай няма да я питаме - направо ще и се натресем и ще и изпием виното! Чух, че и наденички имала скрити в мазето...не знам...може да са слухове разни...

    Цвети - мерсаж!
    :)

    ОтговорИзтриване
  11. Не знам за наденички, но съм чувал за 9-метров камшик. :) Според мен трябваше да е с поне 2-3 метра по-къс, то така не ти дава никакъв шанс да се измъкнеш, егати! :D

    Аз между другото смятам да драсна нещо в Мистериите, само чакам да ми се избистри малко и да смъкна температурата поне до 39... :(

    ОтговорИзтриване
  12. Дигни до 40 и напиши нещо нажежаващо! ;)

    Да се оправяш, ей!

    ОтговорИзтриване

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.