петък, 13 август 2010 г.

"Франкенщайн или новият Прометей" - Мери Шели


"Нима, Създателю, съм искал от пръстта човек да ме изваеш, мигар аз самият съм те молил от мрака да ме извлечеш?" Джон Милтън

Скоро се разговорихме с Горан, относно книги, написани от представителките на по-нежния пол. Казвам "по", защото наблюдавам силно разтревожена, че и мъжкарският пол много се изнежи. :)
Преподавателката му по западно-европейска литература решила мъжете да пишат за жени-писателки, а момичетата - за мъже-писатели.
Та това е дало шанс на момчето да прочете "Джейн Еър" , а аз от своя страна го попитах, какво ще каже за Мери Шели и нейният "Франкенщайн". Докато чакам отговора му, реших да драсна два реда.

А понеже това съвпадна и с един дебат между мен и майка ми, относно наша спонтанно измислена класация за "най-добрите / по душа /и същевременно трагични персонажи в литературата", която се провали още в зародиш, защото още след третото предложение се скарахме :). Аз предложих Урсус от "Човекът, който се смее" на Юго и тъкмо отварях уста да кажа чудовището на Франкенщайн, тя ме прекъсна с "Квазимодо!". Викам и - "Да, ама все пак той уби човек. Ся - няма да слагаме и убийци в класацията." Майка ми веднага парира: "Че и твойто чудовище уби едно дете". И аз така се възмутих: " Бъркаш книгата с някоя измислена филмова адаптация! Никого не е убил!"

Обаче не бях сигурна, все пак отдавна съм я чела, въпреки че помня доста подробности, достатъчни да се изненадвам от факта, че повечето хора мислят, че чудовището се казва Франкенщайн. То горкото до края на книгата си нямаше име...
Естествено оказа се права. Както в 90% от споровете ни. И с далеч по-добра памет от моята. Странно е, но аз помня повече чувства, цветове и аромати. За подробности и факти, не дай боже за имена и дати - съм много зле...

Кое е довело до написването на "Франкенщайн"? Романът се е появил вследствие на бас.
По време на едно дъждовно лято, задържани в къща край бреговете на Женевското езеро, лорд Байрон предлага на Пърси Биш Шели, Полидори - домашният лекар на Байрон и Мери / още неомъжна / всеки от тях да напише по един разказ за призраци.
Името "Франкенщайн" идва от "Франк" - взето от Бенджамин Франклин / да - този, който стои на стодоларовата банкнота :)/, изобретил гръмоотвода, използвайки хвърчило в една гръмотевична нощ, "-енщайн" от някакъв прославил се доктор по медицина на име Айзенщайн.

Няма какво да ви разказвам романа, всички знаете за какво иде реч.

"Някои други уроци ме поразиха още по-дълбоко. Научих за различните полове, как се раждат и израстват децата, как бащата се радва на детска усмивка и на лудориите на по-голямото си дете, как целият живот и грижи на майката са посветени на скъпоценното бреме, как подрастващият ум се развива и събира знания, как хората са свързани помежду си по различен начин - братя, сестри и други.
А къде са моите приятели и роднини? Никакъв баща не бе следил израстването ми, нито пък майка ме бе дарявала с ласки и усмивки; или ако някога е било, то миналото бе изтрито от паметта ми - тъмна пропаст, в която нищо не различавах. Откак се помнех, моят ръст и размери си бяха все тези. Още не бях срещнал същество, което да прилича на мен, да желае да общува с мен. Кой сам аз? Въпросът възникваше отново и отново, но единственият отговор бе болезнен стон."

САМ. Самотата му е с ужасяващи размери. Сърцето ми се свиваше, докато я четях. От съчувствие и жал. Необичан. нежелан. Гонен. Добър.Невинен / ее да де - донякъде...все пак не беше умишлено.../
И моля ви, не бъркайте себичния лекар, дръзнал да създаде друго същество, воден от лични амбиции, но не и да поеме отговорност за собственото си творение, с Чудовището, изпълнено с доброта и любов - никому ненужни, предизвикващо само отвращение и ужас в околните.
Та кой би могъл да обича чудовище?



А сега нека чуя: Аз, аз, аз...
:)))

20 коментара:

  1. Аз малко извън темата, но ми направи впечатление, че комплементарния противовес на мъжете (в класа на Горан) са момичетата, а не жени :):

    Преподавателката му по западно-европейска литература решила мъжете да пишат за жени-писателки, а момичетата - за мъже-писатели.

    Горното ме усмихва и то много, а иначе - още един глас за Квазимодо... а също и бедния парфюмерист Грьонуи.

    ОтговорИзтриване
  2. Мари Шели е уникална писателка. С Франкенщайн тя е положила и основите на готическия хорър, но също така тя е и написала първия пост-апокалиптичен роман - "Последният човек".

    А иначе за жени писателки веднага се сещам за Сузана Кларк и романа й "Джонатан Стрейндж и Г-н Норел". Чакайте да помисля още:
    Айн Ранд и „Атлас изправи рамене”
    Урсула Ле Гуин и "Лявата ръка на мрака"

    От месец подготвям статия за любимия ми жанр книги, ама все ме мързи да го довърша :(

    ОтговорИзтриване
  3. С две ръце съм за чудовището на доктор Франкенщайн. Грьонуй така и не можах да го почувствам невинен, бая народ изтрепа. С или без собствена миризма, тоя си беше социопат.
    Интересно ми е мнението на Горан за Джейн Еър:)

    ОтговорИзтриване
  4. Уилям Шекспир е бил жена!
    така разправят де.
    Ще е интересно да бъда жена за 3 дни примерно.
    Жените не искат ли да бъдат мъже за три дни?
    :P

    ОтговорИзтриване
  5. Точно така Ламот !
    Чакам статията !

    ОтговорИзтриване
  6. Скай - точно го цитирах. И мен това ме накара да се усмихна...
    :)
    След 7-мата си година всички момчета се пишат за мъже :)))

    Ламот - ми аре де! Чакаме!

    Катрин - и на мен ми е интересно. Ще го чакаме да се включи по темата.

    Ламот - то аз и извънземно искам да съм, ма не става.

    Валко - подкрепям!
    :)

    ОтговорИзтриване
  7. Аз харесвам сестрите Бронте, а Катрин и Хийтклиф на Емили са много трагична двойка.

    ОтговорИзтриване
  8. Този коментар бе премахнат от автора.

    ОтговорИзтриване
  9. Изтри...изтри...ама в пощата ми всичко излиза ;)
    Фроги, аз също харесвам сестрите Бронте. Но на Шарлот само "Джейн Еър" ми допада, прочетох "Вийет" и "Учителят", но не ме развълнуваха толкова.
    "Брулени хълмове" е признат шедьовър, много мрачен...абе тая Катрин е от тоя тип, дето не знаят какво иксат...или искат твърде много от много хора...

    ОтговорИзтриване
  10. Просто ме кефят английските писателки от онова време. :) И Джейн Остин обичам.

    ОтговорИзтриване
  11. Ех, Джейн Остин...
    Ае Фроги - трябваше да се родим в онуй време с големите шапки, чадърчета и ръкавици...
    Или май -не...:)
    Харесвам "Гордост и предрасъдъци" и "Ема", ама "Доводите на разума" ме изнерви...

    Оффф, ще взема да метна един пост за Джейн Еър, че ми е любимка, а вие ми навявате спомени с тия коментари...

    А на плаж днес няма да ходя!
    Ще чистя тераса! Баси!

    ОтговорИзтриване
  12. Шапки, чадърчета и ръкавици... брррр. И грамадански рокли, и никакво показване на глезена! Пази боже!
    Нееее! Защото са много свежи и напредничави за времето си. Предвестници на еманципантките и суфражетките един вид. А и ми е много интересно да чета за живота по което и да е време, през погледа на съвременниците му. :)

    Ти си луда с тая тераса! Ми поне чакай да завали бе! Баси! :о

    ОтговорИзтриване
  13. Ахххааа - докато чакам да завали терасата ми ще буреняса..а сега се пръскам с ледена вода и джвакам...наиш кво е весело...
    Няма да се пържа на плажа, я!
    При тия гигантски глагоабазубадузи...
    Абе правилно ли го изписах?
    :)))

    ОтговорИзтриване
  14. Nightwish, плажа и плуването никога не са за изпускане – ако няма море на басейн. Аз утре съм на басейн.:-)

    За мъжете и дамите, момчетата и момичетата – когато държах изпита по западноевропейска литература и четох Джейн Еър, аз бях на 19, а колежките на по 17 – тоест направо си бяхме деца.

    Горан
    Goran.blog.bg

    ОтговорИзтриване
  15. Тъй, аз спах три дена и още съм сънен та не мога да фокусирам добре, но що така усещам, че не съм чел нищо от жени-писатели... Чувствам се много виновен. Не може чак пък толкова нищо да не съм чел, баси... :(

    АААААААААААаааааааагата Кристи. "Десет малки негърчета" - величайшая!!! Хаха, знаех си, че не може да съм толкова прос(т)... :D

    Иначе историята около написването на "Франкенщайн" я бях чел някъде, но пак ми беше интересно да си я припомня както и спора с майка ти. :) Аз скоро не съм завързвал интересен литературен спор(т). Да вземем да поспорим за нещо, какво ще кажеш, Ел? :)

    ОтговорИзтриване
  16. Горан - плиятно плажуване, въпреки, че ако не ти влезе пясък в дупето за какво говорим...
    :)

    Ностро - и аз след спирита се отнесох в прегръдките на Морфей поне две денонощия...

    Ееее - "Отнесени от вихъра" не може да не си я чел!

    А за литературен спор с теб или пък с оня ламотхски мозък ме е страх да влизам.
    Ще трябва бая компоти още да изям..
    :)))

    ОтговорИзтриване
  17. На море е по-хубаво, но и басейна не е за изпускане:-) Беше чудесно – с вода за плуване, синьо небе, приятна музика и много зеленина зад оградата:-)

    Стига да можех всеки ден щях да бъда там:-)

    Горан

    ОтговорИзтриване
  18. Горан, не излезе от тоя басейн! Завиждам вече..ъмммгодина и половина? :)

    За "ooppp" се нуждая от разшифровчик! :)

    ОтговорИзтриване

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.