сряда, 18 август 2010 г.

Загадката "Шекспир"



Благодарение на някакви Mtel-ски точки се сдобих с "Тайните на мистификациите".
Зарязах сто пъти по-интересната "Свят, населен с демони" и се зарових в горепосочените загадки.

Едно от най-великите имена в световната литература е това на Уилям Шекспир.
Бил ли е „Шекспир” Шекспир?

По решение на генералната конференция на ЮНЕСКО 23 април – рожденият ден на Шекспир се празнува като Международен ден на книгата и авторското право.
Какво е известно за него т.е. официалната версия за личността, криеща се под името Shakespeare / и защо се водят толкова спорове между защитниците на тази версия и еретиците-нестратфордианци ?
Роден и починал в градчето Стратфорд он Ейвън, погребан под плочите на църквата „Света Троица”. Известно е, че е бил лихвар, търговец, съдил се е, избягвал да си плаща данъците. Текстът на завещанието му, открито през 1747г. потресло антикварят Джоузеф Грин – бил толкова невежествен и далеч от блестящия стил на великият поет, че било дори унизително човек да си помисли, че е написано от него…Подписът бил очевидно на човек, несвикнал да борави с перо. Цялото му семейство било неграмотно – дори децата! Известно е, че Шекспир не е напускал Англия (според регистрите). Откъде тогава е познавал толкова добре градове като Падуа, Верона, Венеция? Една от сцените в „Хенрих V” е написана на отличен френски – къде го е изучил?

Речникът на Шекспир е забележителен – 20 000 думи. На съвременния англичанин с университетско образование му стигат 4000 думи, на слабо образования провинциалист от епохата на Елизабет и петстотин са му били много…
Сюжетите на пиесите му са заимствани от латински, гръцки, испански, италиански и френски творби. Къде ги е прочел, след като по онова време в Англия не са съществували обществени библиотеки, а книгите са стрували скъпо? А и как е могъл да ги прочете ако не е знаел езици?
Не съществува нито един портрет на Шекспир направен приживе. Всички са разобличени като фалшификати. Портретите направени след неговата смърт се различават твърде много – все едно са рисували различни хора.



От края на XIX век започва сериозното търсене на „истинския Шекспир”.
Един от претендентите е Роджър Манърс, граф Рътленд .
Изследователите обръщат внимание на една загадъчна поема „Гълъб и Феникс”, подписана с името Шекспир, която е била отпечатана в т.нар. честъров сборник , който оплаква паметта на безвременно починала двойка. Установява се, че зад имената Гълъб и Феникс са скрити именно гръф Рътленд и съпругата му Елизабет.
Краят на творчеството на Шекспир съвпада с 1612г. – годината на смъртта на Рътленд, а стратфордският Шекспир е живял още четири години. И за това време нищо не създал! Почти всички книги,вдъхновили шекспировите пиеси се намират в библиотеката на Белвуар, родовия замък на Рътленд. На всичкото и отгоре пред замъка има еспланада за оръдия, каквато е описана в „Хамлет” и каквато не съществува в истинския Елсинор.
Сюжета на Хамлет има поразителни съвпадения в личната съдба на графа. Смъртта на двойката е почти аналогична с тази на Ромео и Жулиета.
Надали някога ще се узнае истината за това кой е стоял зад маската на великия гений.
Пък и това не мисля, че е особено важно. Важни са произведенията, които оставя след себе си и които го обезсмъртяват.

Благодарна съм на родителите ми за света на книгите и магията на киното, в които ме потопиха още от най-ранна възраст. У дома има безценна колекция не само от книги, но и доста албуми, в които майка ми си е лепила изрезки от списания / най-вече „Филмови новини”/ и именно в тях обичах да се ровя като малка.
Ето и снимки, които страшно ми се свидят да публикувам …игнорирам факта, че вече всичко може да се намери из мрежата ахххахх:
Елизабет Тейлър в „Укротяване на опърничавата”



Един от най-добрите – Инокентий Смоктуновски и Анастасия Вертинская в ролите на Хамлет и Офелия.









Дам – не може да пропусна и сър Лорънс Оливие:



А пък аз обичам и анимации:




Стана доста дълго и се съмнявам, че някой ще го изчете.
Разбира се казвам това по-горното само с егоистична цел да го опровергаете…:)


Главни виновници за публикацията:
След прозрението на Ламотхспир, че Шекспир е бил жена, желанието на конспиратора Ностромо за литературен спор, изказаното от Горан задоволство от факта, че сред най-четените и превеждани автори, не са Дан Браун и Коелю, а Шекспир и Жул Верн…Боби също ме вдъхновява с интересни статии / имах си аз да пропусне Шекспир:)в мен се породи силно желание да напиша нещо по темата...

Не мислете, че не изпитвам съмнения и терзания.
Ей сега се чудих дали да постна това или не.




15 коментара:

  1. Ха, и аз като малък си бях правил класьор с филмови новини и фотоси, даже още го пазя - ще го постна като доказателство (леле, а колко лепило бях изхабил!).

    Иначе, Ел, то тука няма спор. Съгласен съм с всичко, даже и с Ламот - Шекспир е бил хермафродит... от космоса. Да, не вярвате, ама той е бил пристигнал на земята с летящ леген от тефлон (за да не прегори при триенето с атмосферата), което обяснява и всички тези противоречиви данни - с други думи той е знаел всичко, а годините прекарани в парижките локали са му докарали сифилис, затова и така скоропостижно се е върнал на планетата си - Мелмак или нещо такова...

    Та, понеже само съм зачитал сонетите му (и Хамлет донякъде), се сдобих с ББС постановките по произведенията му, които вярвам и ти успя да си дръпнеш. Колекцията е от около 25GB и е на изчакване. Явно на едни по-поетични времена.

    Страхотен пост, жалко че пак нямаше секс. :DDD

    ОтговорИзтриване
  2. А попадала ли си на твърдението, че е виден орфист ?

    ОтговорИзтриване
  3. Ахххаха - Ностро - ти си по сексуалните постове.
    Аз за шах и футбол рядко пиша :)))

    Самодивке - не не съм.
    Все още съм в плен на сините ти бижута...
    :)

    ОтговорИзтриване
  4. аз не съм провокатор, знаете...
    но според мен, в предишния пост, Ностро съвсем откровено заяви, че жените не могат да пишат (само Агата е чел).

    Наскоро се разрази дискусия Кинг вс Стефани Майър
    http://www.cheekopek.com/quotes/stephen-king-stephenie-meyer

    Еми, прав е Стиви!

    Много ми харесаха албумите на твоята маман! Моят тата даже един архаичен Плейбой не е запазил :( Само научни книги :(

    ОтговорИзтриване
  5. Ламоте, страшен си (провокатор)!!!

    Та, могат ли жените да пишат? Изключвам Стефани Майър, сестра ми на пет години вече пишеше по-добре от нея, а имаше и оформен стил.

    Доказани случаи на жени с писателски талант:

    - Агата Кристи! - терифик.
    - Астрид Линдгред! - абсолютише.
    - Айн Ранд! - само съм гледал филм за нея.

    Извод: Само жени с име, започващо с буквата "А" могат да пишат.

    Личи си, че днес съм на вчерашен...

    ОтговорИзтриване
  6. Те отдавна се джавкат, само че името на Стивън Кинг го има изтъпанчено на корицата на Плейбой , а Стефанито блее по баирите
    :)

    ОтговорИзтриване
  7. ААААААААААААа...Ностро къде изби?
    Ама има логика!

    Вие от велики поети на плейбой ударихте!
    Възмутена съм!

    ОтговорИзтриване
  8. Ми че "Плейбой" си е авторитетно издание - гордост е за авторите да видят в него свое произведение. Няма майтап.

    ОтговорИзтриване
  9. Шекспир е загадка, да. Нямам представа кой ще го разгадае. Всичко, за което си писала съм го срещала - най-фрапиращото беше, че може да е жена.

    ОтговорИзтриване
  10. "Не мислете, че не изпитвам съмнения и терзания."

    О, Ел ... долното изглежда създадено за теб ... без никакво съмнение :))

    "Сомневаться или не сомневаться, вот в чём вопрос ... а может быть и нет?"

    ;)

    ОтговорИзтриване
  11. И като си заговорихме за писане, а с Ламот вече обсъждахме писането на фантастика ето тук, реших(ме) да разберем дали жените-блогърки могат да пишат фантастика....

    Добре де, излъгах, "плъзнахме" заявка дали който и да е може да пише такава, като в момента има трима желаещи списвачи - Ламот, Легранделф и Лакозаностро. Приканвам тук разписалите се коментиращи да не говорят само празни приказки, защото това и аз го мога (както вече доказах с по-горните си коментари), а да изненадат читателите си с кратко фантастично разказче. Инициативата се казва... ааааа... "Шпек", накратко от "спекулативна фантастика"....

    Желаещите само да не се блъскат, има място за всички. :)

    ОтговорИзтриване
  12. Да, това е много интересен въпрос. Вероятно графът е смятал за много остроумна шега да се подписва с Шекспир, защото вероятно всички са го знаели оня какъв галош е. А ето и
    истинската история за това, как е написан Хамлет!

    ОтговорИзтриване
  13. по повод казуса "Шекспир", може би ще ти бъде интересна книгата Зад маската на Шекспир - мен ме остави без дъх, още повече след като се разрових и прочетох, че авторът й я е публикувал под псевдоним и никой не знае истинското му име :)

    ОтговорИзтриване

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.