петък, 8 октомври 2010 г.

"Готварска книга на леля Ог""Нямам нищо против мъжете. Дори обратното. Но те не могат да готвят. О, те могат да кулинарстват като никой друг. Сложиш ли ги в някоя голяма кухня да има да крещят на дузина готвачи и чираци, ще успеят да опържат яйце и да го аранжират изискано в някое блюдо със стръкчета от това и онова върху основа от нещо смътно зловещо, но ако ги накараш да сервират ядене всеки ден на огромна банда изгладнели деца при бюджет от шест пенса, ще ги хване мигрената."
:)))

Ама не е честно на мен да се падне цензуриран екземпляр!

:)))))
А аз ми мислех, че ще се сдобия със знания, които ще ми помогнат да се развихря и като отлична готвачка да газя мъжки тела, омаломощени от огромни порции секс.

А то само бойни умения :)

"Джуджешки пити трепач

Питите трепач бяха едни от най-страшните бойни хлябове - достатъчно тежки, за да причинят сериозни щети, ако ги пуснеш от 6 инча височина,, и достатъчно аеродинамични да обездвижат противник от разстояние, ако ги засилиш с прашка."
...следва описание та продуктите и технология за приготвянето им...
"Носете ги в битка и трепете врага."

"Хляб и вода
(Любезно предоставена от Лорд Ветинари, Патриций на Анкх-Морпорк)
...
Набавете си достатъчно тесто за направата на три самуна хляб. Опечете съответните самуни във фурна. И двете операции трябва да се наблюдават от поне двамина верни подчинени.
Изберете един от двата хляба (другите два трябва да бъдат изядени от пекаря). Нарежете го на филии. Подберете произволно множество филии изберете една, поставете я в чиния, произволно подбрана от кухните. Накарайте кухненския персонал да изближе останалите чинии и изчакайте за евентуални негативни реакции от тази мярка или от предшестващата я дегустация на филиите.
Междувременно си осигурете кофа прясна вода от кладенеца. Преварете я, пресипете в гарафа и изстудете. От гарафата налейте четири чаши вода. Изберете три произволни и наредете да бъдат изпити от членове на дворцовата прислуга, различни от онези, които са пробвали хляба/чиниите.
Сега може да сте убедени, че разполагате с чаша вода и няколко филийки хляб, в които няма отрова и значи търпите пълен провал при овладяването на ситуацията.
..."

Нашите управници да вземат пример от Ветинари и да преминат на хляб и вода.
Явно обилните порции евтини кюфтета причиняват не само неприлично големи шкембета, но и слабоумие.

За книгата - общо взето далеч е от величието на "Малки богове", "Истината" и Ваймс-приключенията, но има забавни картинки, а и леля Ог е страхотна.
Прочетох я за час и нещо, но ми отне седмица, докато намеря време за тази публикация.
И после - времето не било относително...да Вее...
:)

9 коментара:

 1. :(
  таз книжка я нямам!
  Ел, какво ще ни сготвиш на следващата вечеринка в мазето? Със сигурност джуджешки хляб не искам, но ако има вещерски омлет, може и да опитам :)

  ОтговорИзтриване
 2. Някои рецепти са...хм.... доста интересни, стига да събереш кураж да ги пробваш. :)

  ОтговорИзтриване
 3. Ламот, ако искаш ще набъркам две питки, ще завържа едно издание и ще го запратя на запад към теб. Само трябва добре да обмисля изходната точка и силата на удара :)

  Морт, ми...хмммм...аз кураж имам. Продукти нямам.
  :D

  ОтговорИзтриване
 4. знам си аз, така ще изчислиш силата на удара, че да ме халосаш по кратуната :(

  ОтговорИзтриване
 5. Ще го изчисля така, че да паднеш гол от терасата право при джуджетата :)))

  ОтговорИзтриване
 6. Книгата я искам!
  Да се превърна в леля Ог- не ща!!!
  :)))

  ОтговорИзтриване
 7. Това с времето е наистина относителна работа. Чувал съм, че от носене, на човек може да му се обади ишиаса. Не знам доколко е вярно. Айнщайн дали е страдал от ишиас?...

  Аз между другото не готвя и тая книга сто процента не е за мен. Мога да си сложа фикуса върху нея (да, това го знам от майка ми - ползваше "Тълковният речник на чуждите думи в българският език" за подложка на филодендронът), но само дотам...

  Иначе и аз подкрепям Ламот - сигурен съм, че умира от желание после да измие и чиниите. ПХАХА-ХАХА :D

  ОтговорИзтриване
 8. Диве - тая книга в твоите магически ръчички...не ми се мисли какъв взрив ще бъде :)

  Ностромо, за така съм се уморила от вечеринки, че предлагам вече да организираме излети.

  ОтговорИзтриване
 9. Ел, и аз това викам. Даже наех няколко камили. Собственикът им каза, че знаят пътя до Зимбабве наизуст. :D

  ОтговорИзтриване

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.