сряда, 22 февруари 2012 г.

"Ние" - Евгений Замятин


    Най-интересното е, че тази книга е написана още през 1920г.
Замятин сигурно е имал необичайни вещерски умения и е прогнозирал бъдещето по един своеобразен начин и то така, че вдъхновил Оруел, Хъксли и куп други автори, дето трябва да ги изчета, че съвсем съм колапсирала духовно и мизерствам от липса на откраднато време.

    Идеално общество / разбирай пълен тоталитаризъм / – всички живеят в хармония със себе си и другите, нямат мечти, фантазия, нямат „душа“. Всички са „ние“, всички са едно цяло – общ организъм. Отделният човек е без значение. Субективността е сведена до нула. Хора имащи право на щори само в сексуалните дни, определени с талон.

    Инженерът – строител на Интеграла / космически кораб, с който разбираш ли ще завладеят чужди светове като им светнат ключа към съвършенството и щастието / – номер Д 503 започва да пише поема, за да възвеличае Всеобщата Държава – там при тях, където животът е съвършен. Най-добрите трактати, оди и поеми и прочие творения ще бъдат пренесени в други светове...

    За щастие се появява една съблазнителка – в случая номер I–330 – необикновена, дразнещо различна и провокираща.
Всъщност целия сюжет е изнесен върху любовен тетраедър, сглобен на фон, където всичко е студено, машинизирано и точно поради това изпъква.

    И понеже изобщо не ме бива да правя ревюта, ето ви няколко цитата от които ще ви просветне за какво иде реч:
    „Държавата (хуманността) забранявала убийството на отделния човек, а не забранявала унищожението на милионите наполовина. Значи, да се убие един, тоест да се намали сборът от човешки съществувания с 50 години, е престъпно, а да се намали сборът от човешки съществувания с 50 милиона години — не е престъпно. Смешно, нали? У нас всеки десетгодишен номер ще реши за половин минута тази математико-морална задача, а при тях това не са могли да сторят всичките им кантовци, взети заедно (защото нито един от кантовците не се досетил да изгради научна система на етиката, тоест основана върху изваждане, събиране, деление и умножение). „

    „Добре, представете си квадрат — жив, прекрасен квадрат. И той трябва да говори за себе си, за своя живот. Квадратът изобщо не би се сетил да каже, че всичките му ъгли са равни: толкова е свикнал с това, че просто не го забелязва. Ето и аз през цялото време съм в подобно квадратно положение. Дори тия розови талони и всичко, свързано с тях: за мен това е равенството на четирите ъгъла, но за вас може би е по-сложно от бинома на Нютон. „


    Как ви се струва този изчислен стремеж към принудително щастие, потъпкващо свободата? :)))


    Ей тук при Горуна , научих, че Замятин е имал синестезия и съвестно проверих що значи тази думичка, но няма да споделя, защото вярвам, че може да прочетете и сами.

    Благодаря на Точето, която специално се свърза с хроникьорите на Интеграла, докато той беше в орбита на Алфа Кентавър и ми издейства тази книжка в хартиен вид!
Както съм набрала инерция, може да сложа на трасето и "Преобърнатият свят" , пък и съм любопитна за тия кротки и мълчаливи добичета за разплод, което си е мечта за всеки дископодобен мъжкар. :)))



13 коментара:

  1. Ел, нарочно ни мъчиш сами да си търсим "синестезия". Ми ако вземем случайно да я прихванем? Ще мога да чета само в цветове, а пък текстовете в черно-бяло ще ми се размацат пред очите... Аааа, разбирам, искаш да не мога да си чета книгите, нали, и така с Ламот по-лесно да ми ги откраднете! :/

    П.П. Между другото много яка корица! :P

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Разбира се, че нарочно! Знам, че ви мързи, а ви мисля доброто...
      Мен никога не ще ме споходи това щастие синестезично, защото имам слаба памет и никакъв усет за цветовете. :)

      Изтриване
  2. "Преобърнатият свят" ми е слабост - смело го грабвай, чете се неусетно. Тук се сещам, че все още никакъв го няма обещаният заедно с него "Престиж". :(
    После си направи една стабилна пауза от антиутопиите (за да не ти се сливат впечатленията) и след нея хвани "Прекрасният нов свят" на Хъксли - ъпгрейднатата версия на "Ние", леко по-светла и с малко повече свобода на мисълта и личните отношения.
    От Голямата тройка ("Ние", "Прекрасният нов свят" и "1984") първата книга ми е с няколко косъма пред останалите в класацията с любими. За сега, защото класацията е много динамична. :)

    И, Ел, всеки с малко по-развинтена фантазия е споходен от това звучащо като екзотично цвете явление. :) При мен е звуково-обонятелно. Ще ти разкажа някога на четири очи, понеже има и нелитературни подробности. ;)
    В момента дочувам нещо като Вагнер, представяйки си кюфтето, за което мисля от един час и което, както току-що установих, отсъства от хладилника. Заедно със шоколада. :(

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Точе, ще стигна и до тях. Нека се пенсионирам първо, че както е тръгнало... :)))

      Съчувствам ти за кюфтето. Изведнъж ми причерня и като че гръм удари по лявата ми ноздра...

      Изтриване
    2. И аз пенсията чакам, за да чета. Ще се скатаем двете на онзи остров на спокойствие. :)

      Изтриване
  3. Аз имам произведението в един стар сборник, май се казваше "Черно слънце" и вътре имаше 4 велики антиутопии - РУР на Чапек, Фермата на Оруел, Ние на Земятин и 451 по Фаренхайт на Бредбъри :)
    Нишо не си спомням от Ние :/ Добре ми ги напомни. Сега се сетих, че много трудно ми вървеше четенето на Земятин :) Трябва някой ден да ги прочета всичките наведнъж :)

    Ел, и твоята библиотека е за обиране :р

    Точе, що не мога да коментирам в блога ти :(

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да, има го в читанката.
      Пък Ностро го има в книжен вид, като теб. Сигурно има пряк тунел в охра между вашите рафтове. :))

      Изтриване
    2. Имаше, ама аз го зациментирах, защото Ламот има по-малко книги от мен. :P

      Изтриване
    3. Можеш, Ламоте - каквото ти душа иска можеш да коментираш, освен това, че си двойно некултурен. :Р

      Изтриване
  4. И тази е хубава... И е българска:-)
    http://chitanka.info/book/2026-galakticheska-balada

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Възможно е. :)
      Аз Манов не съм го чела, защото ми го бяха натрапили веднъж - навремето като закупиш нещо свястно, насила трябваше да изкупиш още две-три заглавия в комплект.
      Може пък да съм изтървала, знам ли. :)

      Изтриване
    2. Прочети я! Обещавам, че няма да съжаляваш.
      Моята книга има посвещение, което незнайно защо липсва в електронния вариант, но то да не те смущава:
      "Посвещавам на българската работническа класа" :-)

      Изтриване

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.