вторник, 7 февруари 2012 г.

История на изтезанията - Браян Инес


      За мое удовлетворение, книгата се оказа не просто сбор от детайлно историческо представяне на различни варианти за мъчения, които у някой лабилен би причинил тежки съновидения, както и чудесни идеи за саморазправа с тъщата, но се и опитва донякъде да вникне в причината за тази масова нечовечност.
      Авторът Браян Инес не ми беше познат, но има интригуващи заглавия в областта на пиратството, шпионажа и разни там магьоснически дела...а и живеел в преустроена, направена от желязо мелница / ехааа :))) / нейде из Южна Франция. :)

         Явно никой не е причинил повече злини на човечеството от самото то. Поне до настоящия момент , като причината да сме ние най-вероятно е, че извънземните още си траят или пък са изумени и стресирани от жестоката ни самоубийствена същност / и огромния брой кулинарни блогове :P :)))) /.
     Да се чудиш и маеш как толкова уж напреднал разумен живот таи в себе си толкова самоунищожителни инстинкти.
     Вие бихте ли причинили болка от физическо или психично естество на друг човек? Сигурни ли сте? А ако се замислите...нима не го правите ежедневно?

         При един проект на Стенли Милграм, включващ експерименти за изследване на човешкото подчинение се получили следните ситуации. Доброволец в ролята на „ученик“ бил завързван на нещо като електрически стол с ръка върху метална плоча. На табло на електрическия уред имало ред ключове с мощност от 15 до 450 волта, като върху последните четири пишело: „Опасно: силен шок“. На част от доброволците им било наредено да включват по-висок волтаж всеки път, когато „учениците“ давали грешни отговори. Те крещяли и се молели за милост /за ваше успокоение - ключовете били фалшиви и всичко било театър/, но тези които изпълнявали „наказанието“ не знаели това. Въпреки, че протестирали срещу насилието и причиняването на болка, те продължавали да се подчиняват на заповедите. Оказва се, че по-голямата част от хората правят това, което им се казва да правят без да вникват в същината на действието и успокояват поривите на съвестта, щом заповедта идва от законната власт.

С "Е" съм обозначена аз, "Т" е изпълнителката Тотенлихт Торквемадова, а с "Л" - Ламот в ролята на жертвен агнец (ще ми простиш, нали?)

Обяснение за това сляпо подчинение дава Хана Аренд в Сведения за баналността на злото – пренасочване на инстинктите обратно към самия човек. Примерно вместо да си кажат: „Какви ужасни неща причинявам на хората!“ - „Колко ужасни неща трябваше да гледам и правя при изпълнението на задълженията си!“ т.е. изпитваме съжаление към себе си, а не към измъчвания обект.


         Книгата проследява историята на мъченията като се почне от изтезанията в Рим, Гърция,Китай, Япония... мине се през жертвоприношенията на ацтеките, които явно скучаели и сутрин, обед и вечер се мъчели да опазят Вселената с реки от кръв, нашите добронамерени приятели от Инквизицията, които пък в името на един добър, любещ всички бог, намерили начин да се саморазправят с всички набедени за негови врагове / особено по-богатите / на правата / или зигзаобразната / вяра, мъченията на робите из английските колонии, ловът на вещици, различни инструменти за мъчение... та чак до психическите мъчения и кампаниии против изтезания.


         И понеже повечето за съжаление са влезли тук, за да зяпат разни уреди за мъчения ето и картинки:

         Табуретка за потапяне на жени кавгаджийки:


         Изключително популярната диба:

Спори се дали Гай Фокс е издържал и на дибата и на оковите / висиш само на ръцете си часове наред /. Към 8 ноември Фокс е започнал да говори, издавайки имена и подробности от заговора...Тъй де той да не е комунист или пък желязо...

         Желязната девица

     Не мислете че за всяко мъчение са нужни сатанински инструменти.
     В Русия залагали на психичните разстройства, причинени от страх. Използвали се т.нар. мними екзекуции – като за пример дават Фьодор Достоевски, който заедно с още 20 души, признати за виновни за противодържавна дейност са изправени за разстрел. Смъртната присъда е прочетена умишлено бавно от пелтечещ генерал и точно след като била дадена команда за изстрел на стрелковия взвод, „внезапно“ се появил документ с царски печат, който удостоверявал, че смъртните присъди се заменят с доживотна каторга в Сибир.
     През 1763г. се появява книгата на Чезаре Бекария - „За престъпленията и наказанията“, която се счита за основополагащ труд в областта на юридическата психология. Той бил математик и подходил към въпроса професионално – взима за даденост силата на мускулите и нервната чувствителност на невинен човек и трябва да се намери необходимото количество болка, необходимо да го накара да признае, че е извършил дадено престъпление. Според Бекария невинният би страдал повече от виновния.
     Снощи прочетох и „Ние“ на Замятин (Точе - ти си знаеш :*), където се говори за насилие от съвсем друго естество.
     Тази книга стигна до мен преди месеци, благодарение на мис Тотенлихт, която е потомка на Торквемада и трета моя братовчедка по бащина линия, но чак сега намелих смелост да я разгърна...

Днес Съли е рожденик, така че ще ви поздравя с това:

Вещерите не са измрели!
:))))

32 коментара:

  1. Ииий, ама що толкова малко картинки? :( И къде са сексуалните изтезания? :P

    Аве Тотито защо точно на теб подари тази книга? Усещам някакъв заговор свързан с чужди библиотеки и домогването до тях! :P

    Много добро ревю. Мисля да си купя книгата, защото имам библиотека да защитавам! :D

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да не ти откраднаха твоята? Що народ / плюс мосю Йеронумис, чака мнението ти за нея! :)))

      Предполагам, че ти и Тотито стоите в дъното на заговор срещу мен и моите идеали! Провокативно създавате разни блогове от мое име и прочие конспирации...

      Изтриване
  2. Хах, интересно четиво за преди заспиване. Шегата на страна, на мен точно психологическата страна на нещата много ми е интересна (не за мотивираната от склонност към садизъм, а тази "служебната"), но за момента съм попадала само на една добра (и подробна) статия по въпроса.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ох, Скай - косата ми придоби цвета на Луциус Малфой и някои картинки изобщо не ги гледах...
      На мен също ми е интересно ..имаше нещо от Зола / Човекът-звяр ако не се лъжа/ за един садист, който се чудеше защо другите извършват подобни зверства при положение, че не изпитват вътрешна необходимост от това...

      Изтриване
    2. Определено, Катя, гледала ли си "Unthinkable" 2010?

      Изтриване
  3. Отговори
    1. Точе - тоя блог го списва оня конспиратор Носто!
      Даже му плащам членски внос! :)

      Изтриване
  4. Ел, ти сигурно вече си подготвена на теория :))))Практика...ще има ли?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Диве, практикувам всекидневен тормоз на комшийката отдолу - вибрациите от тонколоните ми ежедневно и чупят поне два сервиза! :)))

      Изтриване
  5. От личната ми колекция:








    А вие с Мидито защо ме пържите? :( Какво съм ви направил :(

    ОтговорИзтриване
  6. Нищо не стана, добре само едно:

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И при теб ли токови удари?
      Повече няма да кихам! :D

      Изтриване
  7. ее, не ми се показват линковете :(

    http://miggyzaballero.files.wordpress.com/2011/02/spanking.gif

    ОтговорИзтриване
  8. Ностро, какви чужди библиотеки пак бълнуваш? подарих я на Ел, щото си я е заслужила.

    Ел, аз съм един зъл гений, способен на world domination планове съвсем самичка, без нужда от чужда помощ и съм готова да защитавам репутацията си на всяка цена, въпреки че в случая дори пръст нямам в конспиративната работа :)))

    Моти, ние с Ел очевидно сме се посветили на това да ти доставяме разнообразни удоволствия, познавайки дълбоката ти вътрешна същност :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Значи да не ги дразня, че освен книжката ми прати и кило фин шоколад и ламборджини? :D

      Изтриване
    2. шшшт. и за компотите, тоалетната хартия и пълнените патладжани също си мълчи

      Изтриване
  9. Аман от неморални четива... просту... аман. Тряя се чете само за цветчета и красиви гледки, като оня пич в "Адаптация", дето Никълъс Кейдж искаше да пише книга за цветя, където нищо в света не се случва и накрая на филма един човек беше изяден от алигатор... така, де. Морално.

    Бтв, тук светът пак ни изпревари. До ся опявам на Тотич. Една наша ученка се беше заела да прави подробен списък на мъченията в средновековието (най-вече), тъй като беше от катедрата по старобългарска литература. Трябва да видя дали го е завършила :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ми щот дремем!
      Хайде провери и ако има нужда от помощ, може да и предоставим подробни скици тва-онова... :)

      Изтриване
  10. Труби, не само виж, ми бъди така добър да го споделиш тутакси, щом го добараш.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Тоти, пак требе се отдавам не великолепен и железен секс, заради чужди женски желания. Да ти кажа нанагорно ми идва вече. Иначе споменаването на тази книга сега е отговорно за огромното количество BDSM, което тегля и с което ще снабдя Ел, да се радва, докато е студено.

      Изтриване
    2. е, ако беше казал, щях да ти спестя тегленето и да ти пратя. сега.. приятел в нужда се познава, нали :)
      не великолепен?

      Изтриване
    3. Ъмммм...това беше дето връзват мъжете до хладилника ли?

      Изтриване
  11. Не знам за кво вече приказвате вие двете, ама Ел земи нарисувай нещо и ти по темата, ама гледай мацките да са по-секси, че тая у кофата у водътъ на нищо не мяза, понеже прилича на Бени Хил. Някак си човек не може да си уд... такова да се... ъм... бе не може да се вдъхнови от страданието, изписало се на красивото й лице. Вместо това гледа как се дави мекица.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Хората страдат, а ти за рисуване ми говориш...
      Под секрет - Тотето в момента е разгорещена и майстори някакъв шедьовър...умирам си от любопитство, честно! :)

      Аз съм на пейзажи, че съм много зле там и искам да покажа, че мога да бъда и по-зле!

      Изтриване
  12. алоу, трубадурЪТ, кой тва вчера ми разясняваше как, видиш ли, сите жени били красиви, а?!?
    лъжец и мръсТник!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Оу, сейо, язе за друго говорех. Ни вади така из контекст, че ще измисля ново мъчение, което ще се казва "трубадурът тотенлисти" :P

      Изтриване
  13. ьь, шедьовъра ще го пазя в тайна, щото после Зори доживот ще се откаже да комуникира с мен :))

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Тя е великодушна, вземи та пробвай... :)))
      И все пак настоявам за тригърла бутилка при следващ проект! Някак по-справедливо е...

      Изтриване
    2. ама не можеее! дори Спаска ще се възмути! трябваше да сложа вилица с домат в едната и ръка по-скоро :)

      Изтриване
  14. Set me free :)
    http://www.youtube.com/watch?v=46zw_qn_ZiI

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Вал, дай координати и веднага идвам да те измъкна от тая килия! Освен... ако не предпочиташ обратното... :)

      Изтриване

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.