понеделник, 12 септември 2011 г.

Огън, следвай ме...

Ей, че нервен ден днес! Има ток, няма ток. Изгасете компютрите, включете компютрите! Ел, не потропвай нервно с крак и не ритай разклонителя... Преди няколко дни ровех из къщи, за да търся гаранционната карта на поредния развален от мен уред и попаднах на една доста дебела тетрадка на майка ми, пълна с картички от България.
На тази картичка от София долу вляво е дядо ми. Бил е на гости на брат си, който е преподавал по това време в някакво пожарникарско училище. Предполагам, че става въпрос за това, но трябва да питам. Ех, че интересни времена са били! Дядо ми беше един от тези мъже, за които хора като мен четат по книгите. И се чудят после защо се срещат толкова рядко в реалния живот... Спасил е живота на баща си, когато всички са дали на заден ход и е нямало никаква надежда. Отгледал е и изучил сам всичките си братя и сестри в едни от най-трудните времена. Срещнал една русалка / баба ми де :))) / , която го примамила към водораслите... Имаше най-странните зелени очи, които съм виждала. Моите са само бледо тяхно подобие...и оффф...страшно много ми липсват. Странно е, че повечето от роднините ми в София се изнесоха отдавна в чужбина, а бургаският ми клан е закотвен здраво! После кажете, че морето не е мислещо същество с претенции! :)))

10 коментара:

  1. Тетрадката е ценна като учебник по история и архитектура на новото време, пази я. :)

    П.П. Ако твоите очи са само "бледо подобие", значи неговите са били ... ммммм ... :D

    ОтговорИзтриване
  2. Почти съм сигурен, че моят прапра...многопрадядо е бил пожарникар през каменната ера, защото ми е останала от него една каменна брадва, с която явно е разбивал входният камък на горящите пещери. За съжаление нямам снимки да покажа. :(

    Много храбър дядо си имала, Ел. И аз бих се гордял.

    ОтговорИзтриване
  3. Моят дядо пък отвлякъл баба, щото бил беден и не му давали да се жени за нея :) Баба не се дърпала много де :) Така са ми разказвали :)

    А, това там е Орлов мост, по онова време е бил единият край на София, а другият бил Лъвов мост. Хах, сега и двата се водят като Център на София :))

    А мавзолея за какво по дяволите го взривиха :( Щях да направя музей на комунизма и щяха да идват туристи от цял свят. Парички са това. Ама трябва да ме изберете за кмет :р

    ОтговорИзтриване
  4. Ламот,веднага те подкрепям за кмет :)
    Вчера дори подкрепих башибозушките орди :)Синият цвят много ме зарадва :р
    http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=773800

    ОтговорИзтриване
  5. Понеже говориш за София и баби и дядовци, ме подсети, че аз преди години бях почнала да си правя родословно дърво. Ма щото съм голямо дърво, нищо не направих.:(
    От страна на майка ми обаче успях да стигна до прапрапрапрапрабаба ми (за разлика от на Ностро - прапра...многоси пра, при мен са 5 "пра", не знам даже как се изписва). Та въпросната баба се казвала София.
    Още тогава се успокоих от къде толкова мъдрост се трупала в мен с поколения и спрях да се ровя.

    ОтговорИзтриване
  6. Точе, тетрадката е безценна. Вътре има описани едни от най-интересните моменти от историята ни. Чак след това са картичките...Някой ден, ако победя мързела ще изпонаснимам всичко. :)))

    Аве не ми се говори за зелеоноките. Не са хора тва! ;)

    Ехаа, Ностро - с тая брадва чупиш лешници, нали? И съм сигурна, че може и да нямаш снимки, но криеш някой барелеф или ловни сцени на стената в мазето! :))

    Вал, не мога да разбера защо затриха тази сграда. То човек да не построи нещо солидно! Веднага се намират ентусиасти-разрушители. :(

    ОтговорИзтриване
  7. Ламоте, какви са тия престъпни деяния в стил кавказка пленница? Веднага да разкажеш с подробности? :)))

    Миленка, прибвах веднъж с тия дървета, но много клони, много нещо...
    Сигурно на твоята пра..пра...баба е кръстена нашата столица! Но пък по тази логика трябва да е пълно с феи там, пък не са ми докладвали подобно нещо... ;)

    Вал, аз искам Фроги за кмет, президент или каквото и да е там началство! Не отстъпвам от позицията си! :D :)))

    ОтговорИзтриване
  8. Готино откритие и определено ценно! И аз имам на село, само че един кашон (от телевизор, ама от големите) със снимки, картички, документи и всякакви щуротии, че дори някой датират от 1800 и някоя си...

    ОтговорИзтриване
  9. Това си е истинско съкровище!
    Направи снимки на по-интересните неща и мятай... :)))
    Аз пък вчера намерих две списания "Дъга" захвърлени на една пейка...

    ОтговорИзтриване

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.