сряда, 28 септември 2011 г.

Из земите на ДракулаСпоред някои източници замъкът „Бран“ - една от топ-атракциите в Румъния, е съвсем слабо свързан с Влад Цепеш. За определено време е принадлежал на дядо му – Мирчо Стари. Замъкът става собственост на Доминик фон Хабсбург през 2006г., когато правителството гласува закон, позволяващ реституцията на подобен вид имоти. Разбира се той подбуден от благородни намерения изяви желание замъка да стане собственост на румънската държава...срещу някакви си 78 милиона долара. :)))Първоначално замъкът е изграден от дърво- крепост за охрана на търговските пътища между Влахия и Трансилвания. По късно го разрушават и построяват отново, този път солидно – от камък.
Влад III Цепеш е син на Влад II Дракул, който според изследвания на историци е членувал в Ордена на Дракона , откъдето идва и името: на румънски — Dracul/Дракул, а също така означава и Дявол.
В Букурещ също видяхме останки от замък на Влад Цепеш – той е бил предпочитано от него място и се е конкурирал с официалната столица Търговище.


На мен самият замък ми приличаше на лабиринт, постоянно се качвах по тесни извити стълби или слизах в тайни подземни коридори, преминавах от стая в стая и от тераса ... някъде си... Имаше много туристически групи, заслушах се в един гид, който обясняваше на английски за специални процепи в стените през които се е стреляло и механизма на отварянето и затварянето им.
Направи ми впечатление, че всичко беше малко – и размерът на помещенията, на вътрешния двор и особено на тайния каменен проход.


Ако сте с малко по-наднормено тегло изобщо не опитвайте, защото има опасност да се заклещите и останете там до Страшния съд. Не знам какви рицари с доспехи са минавали там, но акселерацията си казва тежката дума. Моят хлапак пък е височък и постоянно си удряше главата някъде. :)))


Истината и преувеличените легенди за Влад Цепеш силно се преплитат, но няма съмнение, че е бил жесток владетел с ясно принципи и превъплъщение на ужаса за всички престъпници, предатели и нашественици.
През 15 век Румъния се е явявала гранична зона между културите на Запада и Изтока, но това не е била единствената заплаха – освен турските нашествия, унгарците и немците също проявявали апетити към земите, а на всичкото и отгоре страната била раздирана от вътрешни борби, свързани с наследниците на трона.
Влад, като отявлен садист, всъщност е имал голям принос за спиране на турската инвазия в Европа.
Тук има интересна статия за Влад Цепеш. Който обича историята и има железни нерви / защото аз получавам сърцебиене, когато чета за подобни мъчения, които не мога да оправдая по никакъв начин, въпреки ореола ми на главна инквизиторка :) / нека да надникне.

* * * * * * * *


Брашов е доста спокойно и красиво местенце. Името на града, подобно на Холивуд се намира на върха на близкия хребет:
В Брашов е издаден „Рибният буквар“ на Петър Берон.
Идеята гербът на града да представлява корона с корен, произлиза от първоначалното име на града „Корона“.


Палатът на Парламента е втората по големина административна сграда в света, след Пентагона:

Наричана е още „Дом на народа“ и нищо чудно, според мен може да събере цял народ.
:)
Според Уикипедия там има 1100 помещения. Според екскурзоводката ни – гадае се между 4 000 и 6 000. :))) Аз лично по съм склонна да вярвам на второто.
Строежът и започва през 84-та година и продължава след смъртта на Чаушеску, т.е. Явно не е имал щастието да види завършения резултат от своите грандомански изяви.
Разрушил е изцяло някои от най-старите квартали в Букурещ, за да изпъкне величието на сградата. Сигурна съм, че в момента Чаушеску обитава помещение метър на два в крайните квартали на Града. :)

Любопитен факт: Експертите от НАТО считат, че тоалетните в палата са недостатъчни! :D :)))
*******
Замъкът Пелеш е невероятно красив. Толкова, че откъдето и да го щракнеш прилича на картичка:

Двамата със сина ми изкарахме чудесно, а и той го заслужаваше. Изминалата година, че и предната беше страшно трудна, както за него, така и за мен, с доста безсънни нощи и тревоги. Но всичко мина повече от отлично и си заслужи поне три дни отдих.

Запознах се с една прекрасна варненка, с която се уговорихме да пътешестваме заедно... :)))
По време на пътуването започнах "Псевдонауката", която така любезно ми беше предоставена още преди две седмици от г-н Блажев, но смесицата от пътуването из Карпатите, посещенията на замъци и темите за мошениците, предизвикаха появата на странни сънища, в които вампири хрупат спанак и реших да отложа четенето за по-спокойна обстановка...

Това стана много дълго и най-вероятно няма да го прочетете, а ще зяпате снимките.
Но както и да е.
Все пак го написах. :)))

пп. В близките месеци няма да напускам страната, че в мое отсъствие стават доста размирици!

Втората снимка е от тук. Другите са резултат от треперещите ми ръце.

16 коментара:

 1. Ей, Ел, завиждам за екскурзията! :) Все се каня да посетя Румъния, щото ни е го гъза, ама все се отлага (ходенето до Констанца не се брои).
  Ще погледна историческите статии, но от това, което аз съм чела за него, станал е такъв садист и е отблъснал лесно турците заради претърпяното сексуално насилие в ранна детска възраст от един турски султан (трябва да проверя кой беше).

  ОтговорИзтриване
 2. :) Ехаа, прекрасно! Много хубав разказ. Винаги с удоволствие се потапям в истории за миналото.

  ОтговорИзтриване
 3. оо, виждам, че си ходила до резиденцията ми за ваканции. яде ли традиционни ястия? :))

  ОтговорИзтриване
 4. Ел, както винаги интересни неща. Много се радвам, че си прекарала добре :) Е, аз пък брах грозде и изядох фъстъците на дядо :)
  много искам да посетя владенията на граф Влад Цепеш (аха, ети как се спелувало:), направо ме мобилизира и другата година ще отида! Ще му опитам и от винцето му :Р

  ОтговорИзтриване
 5. Благодаря за нетрадиционната разходка, Ели- много обичам такива :). Красиво наснимано, красиво написано- пожелавам повече такива вдъхновявящо- заслужени почивки за теб и детенце и много по- малко грижи :)

  Радвам се, че сте си доставили радост- изглежда притегателно местенце, макар и да е далеч от моят вкус, тъй като поради крайно минимилистични размери мога и там да се изгубя завидно добре :) Но ми беше хубаво да се разходя с теб ;)

  ОтговорИзтриване
 6. Цепеш цепи мрака! Особено с тия мустаци. Жалко, че днес няма кой да управлява така - всеки ден ще е като подарък, ако до залез слънце не ти е сцепен задника. :D

  Абе, май пак получих раздвоение. Помислих си, че съм Ламот и затова ги наговорих такива. Изобщо не искам да бъда управляван от производни на Цепеш. Предпочитам да бъда заточен на остров с амазонки-нимфоманки. Ел, има ли такава туристическа дестинация? :D

  ОтговорИзтриване
 7. Хей, Лу! Наистина това, че е наблизо ми повлия, защото не бях сигурна как ще реагира хлапето на по-дълъг път. :)
  За Влад...там в линка пише подробно - наистина е присъствал на ужасяващи гледки още като дете. :(

  8, и аз така! :)Само да ми замирише на нещо древно и мятам раницата! :)

  Тоте, една мамалига с извара ядох. И спагети Карбонара. И пица! И... :)))

  Ламот, нещо съм занемарила баналните дестинации, но тъй като ти си лош и ми говориш за грозде, мисля скоро да посетя франсетата и да се лупна в някое шато!
  На Цепеш виното му е разкош! И луканките!:)))

  А, Омни - мерси! Там е тъкмо за твоята изящна фигура - можеш да се прокрадваш съвсем безпрепятствено навсякъде! :D

  Аааа, Ностро - хич не ни трябва такъв диктатор! Че хората и дърветата вече са на изчезване...

  Амазонки-нимфоманки предполагам ще откриеш в съседна Гърция, че що не и в Полша. Ама първите са малко мустакати - да те предупредя. Той Ламот им знае координатите и телефоните.

  Оф...много грешки имам, но ми омръзна да ги поправям. :)

  ОтговорИзтриване
 8. Хахахахах, Ели, благодаря, но аз имам най- уникалната липса на ориентация- все още из Търново се губя, какво остава по тия коридори и стаички там- и компас нема ми помогне. Трябва ми водач :))))))

  ОтговорИзтриване
 9. В такъв случай, Омни..ще съм принудена да ти преотстъпя за малко моя . Ама само за малко! :)))

  ОтговорИзтриване
 10. Ах, че сиии.... тамън да ти напиша " Отпиши ме да се върна с такъв водач" и се сетих, че не налитам на мъжете на приятелки :)))- но пък оценявам дълбоко жеста ;))))))

  ОтговорИзтриване
 11. А, взимай го!
  Но си искам камшика. :)))

  ОтговорИзтриване
 12. Много ми беше интересно с тези замъци, Дракула, вампири и таласъми :)))Ходила съм в Румъния, но не и там, където описваш, Ел!Само в Букурещ и ми хареса:)Усмихнат ден и много пътешествия:)))

  ОтговорИзтриване
 13. Цвети, радвам се, че ти беше интересно. :)
  Истината е по-жестока от разни му там романи, за съжаление.
  Много ме привличат кътчета с история и мисля изобщо да не спирам...
  Усмихнат ден и на теб! :)

  ОтговорИзтриване
 14. Изчерпателен разказ и готини снимки! Не съм ходила в Румъния, но май и там планирам да скоча!

  ОтговорИзтриване
 15. Ииии в мен се събуди завист. Започвам да събирам от закуски и аз ще понамина натам :)

  ОтговорИзтриване
 16. @Laska Nenova, благодаря. :)

  Weasel, една седмица и хем ще се вталиш, хем ще се поразтъпчеш...
  Ама в тоя дъжд не ти препоръчвам. :)

  ОтговорИзтриване

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.