четвъртък, 7 юли 2011 г.

"Наследникът от Калкута" или как се създава приключенски роман нейде из Сибир

Все повече се убеждавам, че нещата никога не са такива каквито изглеждат.
Пък и от особено значение е източникът на информация. ;)

Роберт Щилмарк е геодезист в първите строителни групи след изследователите в тайгата и блатистата тундра отвъд полярния кръг.
Разказите му вечер край огъня постепенно запалват и другите. В.П.Василевски е счетоводител, който вдъхновен от приключенските истории, създава група ентусиасти, които преписват романа от малките листчета пощенска хартия, които използва първоначално авторът.
Украсен с рисунки, подвързан със синьо платно в три тома, романа обикаля студената тайга от раница в раница.
След като се завръща в цивилизацията, книгата вече придобива завършен вид след обработка, включваща уточняване на дати, георгафски и етнографски подробности.

Прочетох третото издание на книгата от 1982г., но ровейки се в библиотеката на баткейшъна с мъка осъзнах, че пак ми е свил по-старото издание / първото от 1960 / с по-хубавите картинки! Липсват му първите няколко страници, най-самоотвержено преписани и нарисувани от майка ми, което за мен прави книгата безценна.


Така...това по-горното беше да хвърля лека изумрудена светлина на предговора на третото издание, писано през соц-времето, като ви спестих доста комсомолски лафове, знамена и прегръдки...Предполагам цензурата е била по комунистически жестока, но въпреки това книгата си е приказна.
Леко потръпване усетих, четейки биографията му в нета. В уикипедната действителност Щилмарк е бил наистина забележителен човек с редица таланти - владеел е много езици, рисувал, пишел стихове, свирил на пиано. По време на ВСВ става помощник-командир на разузнавателна рота, но го раняват тежко и става преподавател по топография в пехотно училище.
Арестуват го за “клеветнически изказвания за съветската действителност” / ей това ми е много интересно да го узная в подробности :) / и е осъден на 10 години лишаване от свобода, като пет от тях прекарва в затвори, а после е изпратен в Сибир, за да участва в строителството на заполярната железопътна линия Салехард - Игарка – Норилск, където развлича останалите с разкази по произведенията на Дюма, Р.Л Стивънсън, Джек Лондон...
След това започва сам да съчинява приключенски истории. Един от бригадирите на криминалните затворници – Василевски се споразумява с Щилмарк да го освободи от тежка работа в замяна на това да го обяви за съавтор на книгата, ако някога тя бъде публикувана.
През 55-та Щилмарк е реабилитиран и се връща в Москва, Василевски го предупреждава, че ако публикува книгата без да фигурира името му като съавтор ще му изпрати наемен убиец...страхотия – направо книжен хорър!
„Книгата е публикувана от “Детгиз” през 1958 г. На обложката и има две имена : Р.А.Щилмарк и В.П.Василевски. Романът има огромен успех и от издателството предлагат да го преиздадат в по голям тираж. „

Обаче получения хонорар се вижда малко и Василевски подновява изнудването. На Щилмарк му писва и подава иск в съда...Бившите лагерници свидетелстват в негова защита...и през 1959г. излиза второто издание на романа само с името на Р.Щ.

Та такива родилни премеждия е имал този роман.

За самото съдържание няма какво да ви омайвам - книголюбците сигурно са я сдъфкали с кориците по време на ранния си юношески период, а останалите - ако имат желание за над 700 страници, пълни с пирати, леопарди, негри, индианци, мъките на Лойола и подлите йезуити, Гай Фокс, Галилей, Джакомо Грели, Бернардито Луис, срутване на пещери, излюпване на наследници и прочие...

:)))
Изчетох още четири книжки, ама тъй ме мързииии да пиша...

20 коментара:

 1. Романът е страхотен. Имам дори същото издание. :)
  Като малъх ме уплаши големината на книгата /размерът има значение/, но после изобщо не съжалих. Както се казва, вече не пишат такива книги. :)

  ОтговорИзтриване
 2. И аз се стресирам от дебели книги.
  Но първо проверявам дали имат картинки де...
  :)))

  ОтговорИзтриване
 3. няма мързи те. почвай! да не говорим, че сега, като загубихме 1 млн. евро, трябва да ограничим забавленията и да караме една седмица само на виртуални, тъй че - нямаш извинение. :)

  ОтговорИзтриване
 4. Ти ли караше оня немски камион? Къде гледаш, заплес такъв?
  Ама като поставяш и заплахи ето - "Крадец на време", "Мостът на Сан Луис Рей" / щото Зорито си няма друга работа, ами и тя като Ламот само ме зарибява... / :))), "Никога, никъде, никой" на Геймън / Ламот е виновен! / :)
  и "18%сиво" - голямо благодаря на Скай :*

  Но имам зла прокоба винаги да ми прекъсват отпуските и слънцето да пече само когато съм на работа...тъжно ми е...

  ОтговорИзтриване
 5. глупости, аз друго, освен ламборджинитео не карам. е и яхтата де. със шофьорите се разправяй. казвах ти аз, че трябва друга фирма за подбор на персонал да изберем, ама ти - не, та не.
  аууу, Ламот на де е писал ревю за Геймън? :))
  и аз имам такава прокоба, плюс, че някой ме е проклел с продължителна, изтощителна, грозна и никак модерна кинтонемия..
  а слънцето си пече..

  п.п. чакам ревютата!

  ОтговорИзтриване
 6. Страхотен приключенски роман, Ел! Чела съм го - това е този тип книги, които "гълташ" просто и не можеш да оставиш :)

  ОтговорИзтриване
 7. Писал е - не четеш!

  Диандра, бях уверена, че съм го чела като малка...но вероятно съм го почнала и стресирана от тежестта му съм го захвърлила.
  Но никога не е късно!
  :)

  ОтговорИзтриване
 8. Ееел, къде изчезна? Бях пратил библиотечния полицай да те търси с камшик в ръка :Р

  Ел, първите страници изглеждат страхотно, това е чудесна идея за дизайн на нова книга. Много хубав почерк също :)

  Не съм чел книжката, но ще може ли да ми я препишеш и изпратиш? :Р С повече картини да е :Р И да има голи какички :Р

  Миди, правил съм ве :) поне две :) Аве и аз имам много книги за четене, всички имат вина по малко :/

  ОтговорИзтриване
 9. Бях на Галапагоските острови и безнадеждно издирвах костенурка с поне един слон на гърба.
  Един ненормалник постоянно обикаляше острова да гони някаква фрегата в мъглата. Хора без работа....

  Книжката няма да ти я пратя - една разгорещена испанка имаше вътре...мани - не ти трябва...
  :)

  ОтговорИзтриване
 10. Моти, правил си, ма много малко бе.. я веднага да почваш да пишеш и за останалите!

  и вие двамата! тука и деца четат бе, какви голи, пък и каки! не ви е срам!

  ОтговорИзтриване
 11. Моето е от 71 г, със същите
  илюстрации :Р Да не говорим, че историята около встъпване в длъжност "Притежател" на тази книга съм я разкривала ехеее... в първите ми постове точно тук :))))

  ОтговорИзтриване
 12. Тоте, и аз това му казвам - вече всички разбраха, че обича да чете гол, рисува разни пищни блогърки на коне, жега неописуема...
  Предлагам да му купим климатик! :D
  :)))

  Хехх, ДИве, уникално безценни неща притежаваш!
  За пореден път се убеждавам в това.
  :))

  ОтговорИзтриване
 13. Остави дето писано и рисуване по книгата, ми някой писал и по оня букмарк. И с молив при това.Тцтцтцт.
  ;)

  дишам и мърдам
  феята

  :)

  ОтговорИзтриване
 14. Вълшебен букмарк - сам ми разгръщаше страниците!
  :)))

  ОтговорИзтриване
 15. Ел, може би повече ще оцени полуоблечени девойки в крехка (но все пак законна) възраст, веещи с ветрилца. подозирам само де :))

  ОтговорИзтриване
 16. Бях в шести клас.Дадоха ми я за три дни. Не съм спал,дори в час , но я прочетох е не ред по ред.То такава книга трудно се чете ред по ред - все прелистваш да видиш какво ще стане, пък и нали и другите чакат...Минали времена! Сега на синовете ми и през ум не им минава да отворят книга! Жал ми е за вас мили деца!Вие не знаете какво е да търсите книги, да ги вземате за броени часове, да се редите на опашки за да си купите хубава книга и да ви пробутват заради това и някой боклук, да се молите на библиотекарката да ви намери нещо което отдана го търсите... А тази книга е прекрасна .

  ОтговорИзтриване
 17. Е, не. И аз съм правил реконструкции на книги, ама чак до такива арт висини не съм си и помислял да стигам. Много жалко, че нямам талант в рисуването. Щях да си изрисувам половината книги, а по-дебелите щях да надраскам с фулмастер, че да не ми дойде идея да ги чета. :D

  Ел, ще напишеш ли ръководство как се четат книги във формат тухли-четворки? :D

  ОтговорИзтриване
 18. @Анонимен, животът се променя - не знам дали за по-добро или не. И на мен ми е жал, че чистото удоволствие от четенето минава в забрава.
  Струва ми се, че сегашните деца нямат нагласата, пък и са свикнали на повече динамичност за обемни книги от подобен вид.
  :)

  Ностромо, да знаеш какви титанични усилия съм полагала да не рисувам мустаци на спящи красавици и прочие заспали обекти навремето...
  Не е лесна моята... :)
  А за четенето на тухли-четворки вече за кой път да обяснявам - от какво мислиш имам коремни плочки, будещи възхита. :D :)))

  ОтговорИзтриване
 19. трябва да го превърнат във филмова супер продукция

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. Ми да! Не само да влагат усилия в Айрънмен 16 и Бързи и Яростни 37! :D

   Изтриване

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.