четвъртък, 2 август 2012 г.

Заглеждане с клиничен интерес в изкуството

    Раздира ме един особен арт-глад, особено след като феята заяви, че изчезва мъглявинно.
Звезден прах се посипа над сламата на главата ми и апетита ми закрещя.

Адолф Хитлер.


    Осемнадесетгодишният Хитлер, въоръжен с дебел вързоп рисунки и самочувствие до бретон, заминава за Виена, за да кандидатсва във Всеобщото рисувателно училище на Академията на изобразителните изкуства.
    Издържа първата трудна част от изпита, а след това идва частта, в която трябва да докаже постиженията си в т.нар.пробни рисунки.
    Той представя със замах своя „вързоп“, но сред работите, които е донесъл има твърде малко нарисувани глави, което дава повод на професора да не го допусне.
    Представете си какво би било, ако Хитлер беше взел повече портретни скици или професорът беше реагирал различно?

    Хитлер е мечтаел да стане художник или архитект. След редица допълнителни уроци по изкуства и самоусъвършенстване, на следващата година той пробва пак.
    Гадните професори го разпознават и не приемат неговите композиции дори в първи кръг. / Чета писанията на Вернер Мазер, че ги изкапах и с диня снощи. Възмутена съм от себе си до дъното на плавниците си! /
Следва известен период, в който той прави копия на пощенски картички и старинни гравюри, изобразяващи известни сгради. Понякога прави пейзажи и портрети, изпробва различни техники – акварели, рисунки с туш, масло.

Уинстън Чърчил


    Уинстън Чърчил също е бил вплетен в магическата мрежа на изкуството. Той е нарисувал над петстотин картини – предимно пейзажи и натюрморти...
И нито пурата, нито закръглените форми са му пречели да стои зад триножника.

Антъни Куин


    Чърчил недолюбвал произведенията на Пикасо, но явно Антъни Куин е на другия полюс – ето и някои негови картини и скулптори.
    И яко е залагал над автопортретите. :)))
Ако ви се гледат още картини - щракнете върху имената им. :)))

8 коментара:

 1. Феята напоследък е с усещането, че е в мъглявина. За всичко, разбира се и без никакво място за съмнения, е виновно излишното ми совободно време, разточителното лежане под дебели сенки, посръбването на хладни коктейли и почесването на ляв крак с десен клепач...:P

  Много хубава подборка, Ел.:)

  Антъни Куин тия ги е рисувал, докато е денсил сиртаки на плажа. Ще пробвам дали не мога да изджаскам и аз някой шедьовър. С тоя пейнт така ми е оттренирана ръката, че полюшването от яхтата хич няма и да го усетя. :)))

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. Ми не знам, фейо.
   Този живот е пагубен за нас. Ето с херцогинята си говорихме днес - отново са забравили да изчистят долната част на дирижабъла й от перата на чайките.
   :)))
   Не се бях замисляла, но да рисувам нещо танцувайки звучи безподобно трудно и опасно. Може да чупим чинии,салатиерници, тави - имам и една тенджера, която не мога да понасям, защото имаме различия относно степента на загаряне на ястията... :)

   Изтриване
 2. Хайл!
  Хитлер е най-талантлив, в интерес на истината :р

  Но пък Зорбата е с най-интересно въображение :)

  Аз пък ядох пъпеш :р

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. В интерес на истината си прав.

   Пък аз спечелих два билета за "Храбро сърце"! :P

   Дай пъпеша насам! Веднага! :)

   Изтриване
 3. Имам странното усещане че Хитлер е бил култивиран от Херман Гьоринг :)

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. Всички около този манипулатор са били като топче кайма в ръцете му. :)

   Изтриване
 4. И професорите в академията, а по-късно и целия свят, си скубели косите, че не оценили подобаващо творчеството на Хитлер. Е, на това му викам аз "пръста на съдбата".
  Въобще и не предполагах, че Чърчил и Антъни Куин са рисували. И то не лошо. Караш ме да се засрамя що за обща култура имам:) Сега вече знам малко повече.

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. Ми така си е. :)
   То не пръст, ми цял планетен шамар им е забила тази съдба.

   Няма какво да се засрамваш! Само се радвай, че има толкова неизследвани и ненаучени неща. Ей, на - аз съм сигурна, че поне 200 известни личности също са рисували, ама аз хал хабер си нямам кои са те. И се чувствам страшно невежа и щастлива! :)))
   Просто защото нещо интересно ми предстои. :)

   Изтриване

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.