сряда, 6 юни 2012 г.

"Сако и Ванцети" - Хауърд Фаст    Открай време невинни хора биват обвинявани, съдени, екзекутирани или гният по затворите. Това не е необичайна история, защото подобни неща се случват непрекъснато и все пак става доста популярна и намира широк обществен отзвук.

    На 15 април 1920г. в Саут Брейнтри, Масачузетс е извършен жесток грабеж. Откраднати са пари за заплати на работници от обувната фабрика. Извършено е и двойно убийство- застреляни са касиера и пазача, които са пренасяли парите.
След известно време са арестувани двама души – обущаря Никола Сако и рибаря Бартоломео Ванцети.
Делото се точи продължително време. След седем години – през август 1927г. двамата са екзекутирани чрез електрически стол.

    Историческият период определя и това, че не е било важно дали си виновен и извършител на престъплението, а набляга на това какъв си и чии убеждения подкрепяш. Сако и Ванцети са ляво насочени – анархисти, комунисти, че на всичкото и отгоре са италианци - изобщо идеални за целта. Цялата страна се е тресяла от масови протести. Работниците негодуват, че надниците им не стигат, за да изхранват семействата си.

    Колкото и да не му се иска, Мусолини се вижда принуден да изпрати официална молба с искане да се помилват осъдените до американския президент, тъй като защитата на Сако и Ванцети е въпрос и на национална чест.
Случаят е много дразнещ за всички.

    Те са толкова очебийно невинни /единият дори не е стъпвали в този град, в който са извършени убийствата, балистичната експертиза показва, че не е стреляно с револвера на Сако, но подвеждащите въпроси изкривяват и официалната балистична експертиза (тук не ми стана много ясно – или е стреляно с дадено оръжие – или не) / единствено принадлежността им към класата на работниците ги довежда до това да бъдат екзекутирани.
Този тъй явно несправедлив и скалъпен процес води то големи демонстрации в Италия – Торино, Неапол, Генуа, Рим. Денонощни демонстрации във Франция – Париж, Тулуза, Лион, Марсилия.
В Германия – Берлин, Хамбург, Франкфурт.
Стачки, протестни митинги не отминават и Южна Америка и дори Африка.    Премного соц лъха от страниците, а и е от типа, който не ми допада – в смисъл добрите са си добри, лошите – лоши.
    Хареса ми борбата, упоритостта на хората, които се мъчеха да спасят двамата невинни и в частност професора по наказателно право, който наистина направи всичко по силите си, за да предотврати смъртта им.
    Започваш да си задаваш въпроси, относно смисъла на цялата съдебна система /да, това също не е нищо ново /, порочността, лицемерието, човешкия фактор, националните настроения и интереси.

    Толкова ги е било срам американците, които все се фукат с етническа, религиозна и прочие толерантност, че по случай 50-годишнината от процеса, губернаторът на щата Масачузетс официално се извинява за несправедливия процес.

    Изчетох я от любопитство, което се зароди един дъждовен следобед наскоро / май се изтърколиха няколко месеца /, когато хапвайки горещ кекс в задушевен разговор с майка ми тя спомена, че когато е била дете, тази книга е била много популярна. А аз за мой срам и радост не бях и чувала тези странни имена и това ме глождеше. Пък и видях, че е тънка! :)))

    Исках да прочета и узная нещо за автора.
    Ето защо надникнах тук таме и открих, че човекът в знак на протест срещу съветското нашествие в Унгария през 56-та хвърлил партийния си билет, след което бива набеден за отцепник и възторжените до този момент отзиви за творчеството му, се израждат в обвинения, че видите ли литературата му била бедна художествено. Гледам също така, че е писал за Мойсей, Спартак, Торквемада и куп интересни личности.

Има и филми по книгата.
Ето един от 1971-ва / музиката е на Мориконе :))) / :И един по-скорошен / от 2005г - щрак /с Христо Шопов в ролята на областния прокурор.18 коментара:

 1. Ел, по онова време не са взимали отпечатък от нарезите на оръжията, нито от следите оставени по патрона. Навсичкото отгоре е стреляно с револвер, а те, ако не се лъжа, въобще нямат нарези като автоматичните и полуавтоматичните оръжия. (за последното обаче не гарантирам) Можели са само да установят наличието на пресен барут по оръжието, както и евентуално по тези на стрелеца, ако не е бил с ръкавици.

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. Възможно е. Аз изобщо нищо не разбирам от огнестрелни оръжия. :))
   Имаше едно изказване на специалиста, но книгата не е пред мен.
   Просто са извъртяли думите му.
   Аве - мошеници!

   Изтриване
 2. Историята на тези двама анархисти ми е добре позната. Мога да добавя някои неща. Няколко години след описаните събития един аржентински предприемач възнамерява да пусне марка цигари "Сако и Вансети" като се е надявал работническата класа да ги купува. Но един аржентински анархист също с италиански произход - Северино Ди Джиовани счита това за подигравка, отправя заплахи и предприемчивият капиталист се отказва. Самият Северино свършва по подобен начин като Сако и Вансети - през 1931 е разстрелян след изключително кратък процес, бил е на 30 години. Разликата е, че действително е отговорен за редица убийства, наранявания и обири. На български език до колкото знам няма нищо, знам за него от една англоезична електронна книга. И макар много анархисти да се отричат от него, аз съм изключително впечатлен от историята му съчетала огнен борчески плам и трагична любовна история с едно младо 15-годишно момиче.

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. Не съм го чувала, но само пак да отбележа, че процесът на двамата се точи седем години.Това си е чисто мъчение.
   А защо се отричат от него анархистите, че нещо не разбрах? :)

   Изтриване
  2. Официално - защото използвал крайни методи, а иначе доколкото схванах от книгата са обичайните причини - лична неприязън, завист, борба за влияние и т.н. :)

   Да, 7 години са много за процес. Но пък по-малко от седмица след като са те арестували вече да си осъден и разстрелян, също не е много нормално. Въпреки блестящата защита на служебно назначения адвокат - офицер от армията, който след това е разжалван и принуден да емигрира в друга страна.

   Изтриване
  3. Така е! Замислиш да използваш някой краен метод и веднага се меси някой с добри намерения! ;)

   Наистина, за да ускорят толкова нещата, навярно е засегнал доста влиятелни хора.
   Жалко за адвоката. :(

   Изтриване
 3. Аха, и ти ли имаш трите тома на "В света на киното"! :P

  Аз имам много тънки (и много, и тънки) книжки за четене, ама в момента продължавам да чета едни дебели научнопопулярни. Може да се каже, че съм мавзолей... ъъ, тъй де мазохист. :P

  Иначе жалко за двамата италианци. Можеха да са бащи на Робърт де Ниро и Ал Пачино и никога да не ги гледаме на кино. :(

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. За твоя радост да споделя, че имам само трети том. Даже не е лично мой, но пък се намира на моя рафт, което ми дава някакви права да си го разлиствам, когато пожелая... :)))

   Изтриване
 4. хехе, Ел, видях, че си я прочела в goodreads и тъкмо ми беше любопитно за какво се разказва :) Любопитни неща, навсякъде съдилищата се осират и действат по заповед :/

  Аз още си искам ревюто за Пратчет! :Р Да знаеш :)

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. Знам дееее...Ще го имаш, но когато ми дойде музата с тиган в ръце. :))

   Изтриване
 5. И ощее нещо :))
  Gli angeli del male (2010)
  http://www.rutor.org/torrent/120541/vallancaska-angely-zla_vallanzasca-gli-angeli-del-male-2010-hdrip

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. Я, какъв престъпен мустак!
   Микеле Плачидо още ли е жив? :))

   Аааа, той млад още...

   Изтриване
 6. Не съм гледал филма, но музиката на Мориконе става много популярна, а главната песен се превръща в химн. Ето едно изпълнение: http://www.youtube.com/watch?v=AVYof3B2odM&feature=related

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. Майк, аз също не съм гледала нито един от филмите. :)
   Мориконе е правил къде по-добри неща, а точно тази песен прослушах докато се рових за филмите. :))

   Изтриване
 7. Много ми хареса резюмето ти Ел. Харесвам истории с не-"хепи енд" реални или измислени, няма значение. Наскоро гледах док.филм за друга подобна история пак по реален случей(не помня нещата с подробности). Убити са дузина, набеждават се 3-4-ма младежи и процеса се проточва нечовешки дълго, осъждат ги на смърт, но след масови протести и т.н накрая ги помилват и дори освобождават...

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. И ти си привлечена от тъмната страна! :)
   Не знам защо, но ме подсети за Слипърс. Там процесът беше доста лавиращ. :))

   Изтриване
 8. Сега разбирам какво е имала предвид мама като казваше за двете със сестра ми след някоя умерено грандиозна беля - "Ето ги Сако и Венцети".

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. Уверена съм, че ви е наричала така, защото сте били напълно невинни, а белите са се правили сами! :)))

   Изтриване

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.